PUIGDEMONT A “THE NATIONAL”: “LA UE ENS POT GUIAR A LA INDEPENDÈNCIA “

L’expresident a l’exili Carles Puigdemont, ha escrit aquest diumenge una rticle al diari escocès The National, on expressa la seva tesi que la UniĂł Europea, pot guiar tant a escocesos com catalans cap a la independència tant de Catalunya com d’Escòcia, tot i que les institucions europees no hi estiguin gens d’acord.

Segons defensa el Puigdemont en el seu article, el dret a l’autodeterminaciĂł ĂŠs un assumpte europeu “de suma importĂ ncia” i assegura que confia en que les institucions comunitĂ ries lluitaran per acabar desenvolupant un diĂ leg que “permeti arribar a una resoluciĂł estable”.

En la mateixa lĂ­nia, Puigdemont apunta que la UE se n’ha d’adonar del paper que ha de desenvolupar en els casos de Catalunya i Escòcia en relaciĂł al Regne Unit i Espanya, sabent que no estĂ  a favor de la independència, però saben que la UE ĂŠs un lloc on “sempre ha de ser possible resoldre els conflictes polĂ­tics mitjançant una votaciĂł”, ĂŠs a dir a travĂŠs d’un referèndum.

Puigdemont coincideix que en tots dos casos d’independència, aquesta no serĂ  un sol esdeveniment, sinĂł un llarg procĂŠs polĂ­tic basat en la negociaciĂł i l’acord, tal com diu el mateix expresident, a “l’estil europeu”

Una Europa compromesa

Per acabar el seu article, Puigdemont exposa quina ĂŠs la seva idea de la UniĂł Europa i analitza el seu estat actual desprĂŠs del Brexit. Per a l’expresident a l’exili, la UE ha d’estar per sobre dels interessos dels estats i concretar-se en la voluntat dels seus ciutadans i constat que la manca de lideratge ha portat a un estancament dels seus valors que ha fet augmentar l’euroescepticisme.

Tot i això, Puigdemont considera que no s’ha de “desmantellar” el projecte polĂ­tic europeu ja que ha aconseguit portar una època de pau al continent. Alhora, de cara al futur, ell considera que la UE no ha de veure els possibles casos d’independència com una crisi potencial sinĂł com una oportunitat democrĂ tica per reafirmar, precisament, la democrĂ cia.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-2-2020)

134 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: