PUIGDEMONT A “THE NATIONAL”: “LA UE ENS POT GUIAR A LA INDEPEND√ąNCIA “

L’expresident a l’exili Carles Puigdemont, ha escrit aquest diumenge una rticle al diari escoc√®s The National, on expressa la seva tesi que la Uni√≥ Europea, pot guiar tant a escocesos com catalans cap a la independ√®ncia tant de Catalunya com d’Esc√≤cia, tot i que les institucions europees no hi estiguin gens d’acord.

Segons defensa el Puigdemont en el seu article, el dret a l’autodeterminaci√≥ √©s un assumpte europeu “de suma import√†ncia” i assegura que confia en que les institucions comunit√†ries lluitaran per acabar desenvolupant un di√†leg que “permeti arribar a una resoluci√≥ estable”.

En la mateixa l√≠nia, Puigdemont apunta que la UE se n’ha d’adonar del paper que ha de desenvolupar en els casos de Catalunya i Esc√≤cia en relaci√≥ al Regne Unit i Espanya, sabent que no est√† a favor de la independ√®ncia, per√≤ saben que la UE √©s un lloc on “sempre ha de ser possible resoldre els conflictes pol√≠tics mitjan√ßant una votaci√≥”, √©s a dir a trav√©s d’un refer√®ndum.

Puigdemont coincideix que en tots dos casos d’independ√®ncia, aquesta no ser√† un sol esdeveniment, sin√≥ un llarg proc√©s pol√≠tic basat en la negociaci√≥ i l’acord, tal com diu el mateix expresident, a “l’estil europeu”

Una Europa compromesa

Per acabar el seu article, Puigdemont exposa quina √©s la seva idea de la Uni√≥ Europa i analitza el seu estat actual despr√©s del Brexit. Per a l’expresident a l’exili, la UE ha d’estar per sobre dels interessos dels estats i concretar-se en la voluntat dels seus ciutadans i constat que la manca de lideratge ha portat a un estancament dels seus valors que ha fet augmentar l’euroescepticisme.

Tot i aix√≤, Puigdemont considera que no s’ha de “desmantellar” el projecte pol√≠tic europeu ja que ha aconseguit portar una √®poca de pau al continent. Alhora, de cara al futur, ell considera que la UE no ha de veure els possibles casos d’independ√®ncia com una crisi potencial sin√≥ com una oportunitat democr√†tica per reafirmar, precisament, la democr√†cia.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-2-2020)

147 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: