PUIGDEMONT, A LE MONDE: ACUSA EUROPA DE MIRAR CAP A UNA ALTRA BANDA SOBRE ELS DIPUTATS DETINGUTS ARBITRÀRIAMENT

Puigdemont, a Le Monde: “Es pot imaginar una democràcia en què els diputats són detinguts arbitràriament per la policia?”.

El president de la Generalitat i el diputat Sebastien Nadot publiquen un article al prestigiós diari francès.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el diputat de l’Assemblea francesa Sebastien Nadot han publicat un article al diari francès a Le Monde en què denuncien la persecució dels electes catalans per part de les autoritats espanyoles i l’actitud de mirar cap a una altra banda dels dirigents francesos i europeus.

L’article és titulat ‘El govern i la justícia espanyola s’obstinen envers els electes catalans, però el govern francès mira cap a una altra banda’, i hi adverteixen que “aquesta democràcia és Europa” i recorda el cas d’Oriol Junqueras, que el TJUE va declarar que era eurodiputat i que tenia immunitat, però que ha passat diversos anys a la presó i ja no és eurodiputat. A la vegada explica que en el cas de Carles Puigdemont, va ser detingut a Sardenya i es va demanar l’extradició immediata abans que la justícia italiana decidís de suspendre el procediment i remetre l’assumpte al TJUE.

Puigdemont i Nadot fan diverses preguntes que evidencien l’actitud de les autoritats espanyoles, com ara “Us imagineu una democràcia en què els parlamentaris, elegits legítimament per la ciutadania, siguin privats dels seus escons al parlament i s’enfrontin a condemnes de fins a tretze anys de presó, per l’únic motiu d’haver participat, de prop o de lluny, en l’organització d’un referèndum?”, o “Es pot imaginar una democràcia en què els parlamentaris, la llibertat dels quals està protegida pels drets fonamentals i confirmada per una decisió del màxim tribunal de justícia, es trobin arbitràriament detinguts per la policia?”.

Així mateix, diuen que tots aquests són atacs als principis fonamentals de la democràcia i que afecta ciutadans europeus, siguin ciutadans sense cap càrrec o parlamentaris nacionals o europeus, i es qüestionen si es tindria la mateixa actitud si amb el govern d’Hongria i simplement es diria que “es tracta d’un afer purament hongarès”. També recorda que el tribunal constitucional polonès va justificar de deixar de reconèixer la primacia del dret europeu sobre el dret nacional basant-se en el precedent de la justícia espanyola i això pot porta a una Unió Europea de dues velocitats, que mira cap a una altra banda quan s’ataquen drets fonamentals en alguns estats.
Informa:ELNACIONAL.CAT (7-XII-2021)

136 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: