PUIGDEMONT ACTIVA UN NOU PARTIT: “JUNTS, PER CATALUNYA”

Puigdemont activa el nou partit: ¬ę√Čs el moment d’abandonar mirades egoc√®ntriques¬Ľ
Sota el t√≠tol “Junts, per Catalunya”, l’expresident fixa l’assemblea constituent de la nova formaci√≥ per al 25 de juliol en ple xoc amb la direcci√≥ del PDECat
(ORIOL MARCH )
El manifest fundacional del nou partit de Carles Puigdemont ja √©s aqu√≠. En un text de dues p√†gines encap√ßalada pel lema “Junts, per Catalunya”, l’expresident aplega desenes de dirigents de l’espai de JxCat i els convoca al 25 de juliol per l’assemblea fundacional de la nova formaci√≥. “√Čs l’hora de la generositat i la responsabilitat, el moment d’abandonar tensions est√®rils i mirades sovint massa egoc√®ntriques i enfocades al petit espai de cadasc√ļ”, assenyala el document, que rep el suport de Jordi S√†nchez, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Turull, Llu√≠s Puig i Toni Com√≠n.

Entre els signants tamb√© s’hi troba Meritxell Bud√≥, consellera de la Presid√®ncia, i Dami√† Calvet, titular de Territori, a banda del secretari general de la Crida, Toni Morral, i membres de la direcci√≥ del PDECat, com √©s el cas de M√≠riam Nogueras -que n’√©s vicepresidenta- i Llu√≠s Guin√≥, diputat al Parlament i alcalde de Besal√ļ. Entre les alcaldesses impulsores en destaquen dues: Marta Madrenas, de Girona, i Anna Erra, de Vic. Carmela Fortuny, que va ser batllesa de Sant Cugat, forma part del grup impulsor. Pep Andreu i √Ängels Cabass√©s, provinents d’ERC i arrenglerats amb la Crida, tamb√© apareixen com a promotors, aix√≠ com Elsa Artadi i Gemma Geis.

“La nostra aposta √©s la de constituir un partit radicalment democr√†tic on les persones associades militants tinguem la darrera paraula en la presa de decisions m√©s rellevants. Un partit comprom√®s en la lluita contra la corrupci√≥ i les males praxis administratives”, assenyala el document, que sost√© que la nova formaci√≥ ha de provenir de la “suma de persones”. “Amb tot el seu capital cultural i bagatge del sobiranisme democr√†tic i de les seves plurals tradicions ideol√≤giques. Tothom qui vulgui treballar pel pa√≠s, la seva llibertat i la defensa i millora del b√© com√ļ hi t√© les portes obertes”, remarca.

La pe√ßa clau del que ha de passar els propers dies va m√©s enll√† de la seu del partit, dels quarters generals al Parlament -els independents estan alineats amb la proposta de crear una nova formaci√≥-, sin√≥ a Waterloo. Puigdemont nom√©s ha fet un parell de tuits sobre la reordenaci√≥ per ara fallida de JxCat -van ser per avalar la proposta dels presos i enviar un missatge a la direcci√≥ despr√©s que el PDECat la rebutg√©s-, per√≤ la seva ascend√®ncia interna √©s b√†sica i, per ara, sense contestaci√≥ p√ļblica directa. La situaci√≥ recorda a la del 2018, quan va posar en marxa la Crida quan quedaven tan sols uns dies per l’assemblea del PDECat, que va acabar amb l’adeu de Marta Pascal.

L’expresident i eurodiputat de JxCat no nom√©s compta amb el suport dels m√©s independents, sin√≥ tamb√© de quatre consellers del Govern -Buch, Calvet, Bud√≥ i Puigner√≥, el seu preferit per ser candidat efectiu-, part del m√≥n municipal i un sector redu√Įt de la direcci√≥ del PDECat. Tamb√© disposa de l’aval dels presos, malgrat que s’ha desmarcat en privat dels lideratges que proposen, en aquest cas Buch per dirigir el nou partit i Calvet per ser-ne el candidat efectiu. Si hi ha trencadissa, l’espai postconvergent es partir√† per la meitat, i la idea de Puigdemont √©s que s’incorporin a t√≠tol individual els dirigents, quadres i militants de base de l’espai postconvergent.

Al Congr√©s dels Diputats, per exemple, hi ha quatre dirigents -Ferran Bel, Gen√≠s Boadella, Sergi Miquel i Concepci√≥ Ca√Īadell- que estan m√©s alineats amb el partit que no pas amb JxCat. El pes del PDECat √©s rellevant al territori, per√≤ Puigdemont disposa del suport de m√©s c√†rrecs electes i institucionals. Si no hi ha un acord d’√ļltima hora, la propera negociaci√≥ ser√† per gestionar una ruptura i no una entesa. Amb l’agreujant que, al cap d’uns mesos, es podrien citar per separat a les urnes. En el cas de Puigdemont, sense descartar que sigui candidat d’un front ampli condu√Įt des de B√®lgica.

Segons fonts coneixedores de les negociacions, aquest dimecres es va produir una trucada entre Bonveh√≠ i S√†nchez que tampoc va servir per reconduir la situaci√≥. El primer que va fer el president del PDECat divendres, quan es va constatar la negativa de la direcci√≥ a assumir la proposta de Lledoners. “Les converses no s’han aturat mai”, resolen fonts de banda i banda, per b√© que el bloqueig √©s “total”. Per aix√≤, aquesta mateixa setmana es preveu -aix√≠ ho relaten diverses veus- que s’anunci√Į la creaci√≥ de la nova formaci√≥ que promouen tant Puigdemont com els presos. Una de les possibilitats √©s que no vagi m√©s enll√† de divendres, tot i que hi ha veus que apunten a diumenge. Dissabte hi ha una reuni√≥ presencial del Consell per la Rep√ļblica en la qual, com va avan√ßar Naci√≥Digital el 15 de juny, perfilar√† el full de ruta de confrontaci√≥ amb l’Estat.

Un cop presentat aquest projecte, els militants i quadres del PDECat es trobaran davant la disjuntiva de decidir qu√® fan, com recorden els presos i Puig en la seva carta enviada a Bonveh√≠: si se sumen a les noves sigles o b√© si mantenen la milit√†ncia al partit creat el 2016 per refundar CDC. Les difer√®ncies, en tot cas, s’acabaran dirimint en el consell nacional previst pel mes de juliol, que es podria celebrar el 25 o 26 de juliol. Els cr√≠tics amb Bonveh√≠ tenien intenci√≥ fa uns dies de for√ßar una consulta a la milit√†ncia i fins i tot hi havia dirigents que reclamaven un congr√©s extraordinari, per√≤ l’anunci del nou partit ha refredat aquestes peticions. N’ha creat d’altres, per√≤: el PDECat, sostenen a la direcci√≥, est√† rebent “pressions” per canviar de dia el consell nacional per tal que no coincideixi amb l’assemblea constituent del nou instrument de Puigdemont.

La formaci√≥ hereva de CDC, tot i mantenir-se oberta a arribar a acords per evitar la trencadissa, fa setmanes que prepara plans per si ha de conc√≥rrer en solitari a les futures eleccions catalanes davant d’un divorci que es comen√ßa a donar per fet. En aquest context, s’hi inclou la possibilitat de fer servir JxCat com a marca electoral. Una de les opcions, en aquest sentit, seria presentar-se sota aquest paraigua: Partit Dem√≤crata-Junts per Catalunya. En aquest cas, no nom√©s s’hauria consumat el divorci, sin√≥ que les √†nimes que fins ara han estat negociant s’enfrontarien a les urnes.

Aix√≠ ho assenyalen diverses fonts consultades per Naci√≥Digital, que recalquen que aquestes sigles no nom√©s pertanyen al PDECat sin√≥ que ja estan registrades com a partit davant del Ministeri de l’Interior. La utilitzaci√≥ de JxCat a la papereta en cas que la formaci√≥ es present√©s en solitari a les urnes no estaria exempta de pol√®mica: un dels acords als quals van arribar David Bonveh√≠, president del PDECat, i Jordi S√†nchez, l√≠der de la Crida -els dos encarregats de negociar l’encaix per cristal¬∑litzar sota una sola organitzaci√≥ l’espai de JxCat- la primavera del 2019 √©s que cap de les dues parts podria fer servir aquestes sigles en cas que la reordenaci√≥ no arrib√©s a bon port.

Segons sostenen a la c√ļpula del PDECat, per√≤, aquest punt formava part d’un acord m√©s ampli -amb cinc elements en total- dels quals -sempre segons la visi√≥ del partit- “no se n’ha complert cap” per part de S√†nchez. S’hi inclo√Įa, per exemple, la creaci√≥ d’un √≤rgan de direcci√≥ paritari de tot l’espai que no s’ha acabat de posar en marxa. “Tenim la marxa i el partit registrat”, sostenen els hereus de CDC, que aquests dies s’han arromangat al territori per aplegar el suport de 133 alcaldes i una cinquantena de caps de llista que signen el manifest que rebutja la dissoluci√≥ del partit i “defugir” el pensament √ļnic en una reordenaci√≥ que, per ara, se situa com a “poc recondu√Įble”.

Per qu√®? Fonamentalment, perqu√® la fractura s’estructura en diverses capes. No hi ha unanimitat al PDECat sobre com abordar el futur, i els presos i la direcci√≥ tenen visions contraposades. Rull, Turull, Forn i Llu√≠s van proposar la setmana passada una assemblea constituent de JxCat i debatre la dissoluci√≥ al cap de sis mesos de la creaci√≥ del nou partit, per√≤ la c√ļpula el va rebutjar per √†mplia majoria. Per aix√≤ Bonveh√≠ es va reunir amb els presos durant la jornada de dimarts, sense cap aven√ß concret. Puig, en una entrevista al diari El Punt Avui, va donar ahir per feta la ruptura entre els actors.

La prioritat, sostenen al partit, √©s “evitar” la ruptura dins del PDECat, tot i que la fractura √©s evident aquests dies a les xarxes socials i als grups de Whatsapp. “Si es vol reconduir la situaci√≥ amb els presos √©s m√©s per bona voluntat que per resoldre la situaci√≥, que √©s complicada”, admeten al partit. La Crida, a banda, pressiona per tancar aquesta mateixa setmana les converses. “Si s’allarga m√©s enll√† d’aix√≤, malament”, resumeixen des de la c√ļpula de l’associaci√≥ liderada per S√†nchez, que continua demanant la dissoluci√≥ del partit enmig del malestar creixent al PDECat. El partit, va assegurar el portaveu Marc Solsona fa cinc dies, est√† “preparat” per anar a les urnes.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (2-7-2020)

258 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: