PUIGDEMONT DEFENSA EL DRET DEL MARROC A NEGOCIAR LA SOBIRANIA DE CEUTA I MELILLA

En plena crisi migratòria a Ceuta provocada per un xoc diplomàtic entre el Marroc i Espanya, el president a l’exili, Carles Puigdemont, ha sortit a defensar el dret del regne alauita a “plantejar la qüestió de la sobirania” de les ciutats de Ceuta i Melilla.
“Espero que la UE no es deixi endur per la inflamació nacionalista espanyola. Ceuta i Melilla són dues ciutats africanes, que formen part de la Unió Europea només per herència d’un passat colonial que permetia als europeus tenir possessions fora d’Europa”, ha tuitejat.
D’aquesta manera Puigdemont ha anat més enllà del conflicte actual i ha recordat el passat colonial de les dues ciutats autònomes espanyoles, que s’estan veient afectades per les disputes diplomàtiques entre els dos països després que el líder del Front Polisario, Brahim Gali, fos hospitalitzat a Espanya sota una identitat falsa.
Puigdemont, l’amenaça del Marroc
Precisament Puigdemont ha format part indirectament d’aquest conflicte, ja que la premsa marroquí l’ha utilitzat com amenaça contra el govern de Pedro Sánchez per l’atenció a Gali. Un exemple ha estat l’editorial del diari Al Ahdath Al Maghribia, una publicació independent i socialista, que ha interpel·lat directament la Moncloa: “Per donar la volta a l’equació, què passaria si el Marroc donés suport al referèndum català del 2017 i Carles Puigdemont fos acollit i sortís el nostre ministre d’Afers Exteriors a dir que es fa per motius humanitaris però que això no afectarà en cap cas la relació amb Espanya?”.
Fa dos mesos, dos altres diaris, Le Collimateur i Hespress, considerats propers al ministeri de l’Interior i als serveis d’intel·ligència a l’exterior, van assegurar que Puigdemont podria beneficiar-se de l’estatus de refugiat polític, tot i que advertien que només es tractava d’un relat de ficció que tenia voluntat pedagògica. “Tranquils, això només és una ficció, però és igualment significativa. Per tornar a la realitat, cal assenyalar que Espanya no ha tingut la desgràcia de tenir un veí que hagi acollit, finançat i fins i tot armat un moviment separatista contra la seva unitat territorial”, en al·lusió al fet que no ha abastit cap moviment armat català.
Casado compara Ceuta amb Catalunya
El líder del PP i diputat al Congrés, Pablo Casado, ha comparat la situació que es viu a Ceuta amb Catalunya. En declaracions a la premsa, el popular ha reclamat al Govern espanyol “coherència” en la defensa de la sobirania i la integritat territorial i ha remarcat que “el què es defensa per Ceuta, s’ha de defensar també per Catalunya”. “Li vaig trucar [a Sánchez] per donar-li tot el meu suport en la defensa de la sobirania i la integritat territorial. I crec que s’ha d’enviar un missatge de coherència respecte al què es fa a dins: el que es defensa a Ceuta s’ha de defensar per Catalunya”, ha dit.
Així mateix, Casado també ha acusat l’executiu espanyol de no defensar l’exèrcit dels socis de Govern i ha exigit a Sánchez “coherència i responsabilitat” per rebre el suport del PP. “Un cop surti aquesta coherència i aquesta responsabilitat, el PP sempre estarà ajudant al govern d’Espanya davant de qualsevol agressió exterior”, ha especificat.
Sánchez acusa els populars de deslleialtat
Casado ha fet aquestes declaracions davant la porta del Congrés dels Diputats després de participar en una concentració de prop de 200 alcaldes del PP contra “l’abandó” de Sánchez als ajuntaments durant la pandèmia i després de protagonitzar una picabaralla amb el president de Govern espanyol durant la sessió parlamentària celebrada avui. Un enfrontament verbal durant el qual el líder del PSOE ha acusat els populars de “deslleialtat” al Govern i als interessos dels espanyols. “Espanya està patint un desafiament d’un tercer país i volem saber de quin costat estan”, li ha retret Sánchez a Casado.
“Dona suport al Govern o no en dona? Durant el matí hem tingut una conversa i aquí, avui i ahir, les seves declaracions indiquen el contrari. Fan sempre el mateix [el PP], utilitzen qualsevol calamitat (la calamitat més gran en la història dels darrers 100 anys, una crisi amb Marroc inèdita), per intentar derrocar el Govern d’Espanya i no ho aconseguiran”, ha dit Sánchez al Congrés en resposta a Casado.
Casado ha afirmat que Sánchez té “el seu suport” per defensar “la integritat territorial”, però seguidament ha tornat a acusar el president espanyol de no haver “previst” la crisi diplomàtica amb Marroc. “La crisi diplomàtica és culpa del Marroc, però la responsabilitat és del govern perquè es podria haver evitat”, ha sentenciat. Segons el popular, l’actuació del govern de Sánchez respecte a Veneçuela o a l’Orient Mitjà ha fet perdre el favor dels Estats Units, que “sol respondre malgrat els canvis a l’administració”. “Sánchez hauria de saber que la política exterior requereix prudència i seny”, ha declarat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-5-2021)
.