PUIGDEMONT DESCARTA ANAR A MADRID SI SURT ESCOLLIT EL 26-M

El candidat de JxCAT per les eleccions europees, Carles Puigdemont, ha descartat aquest dilluns anar a Espanya per recollir l’acta i jurar la Constitució espanyola en cas que surti escollit europarlamentari el 26-M. En una entrevista a Ser Catalunya, Puigdemont ha dit que amb el seu equip jurídic té contemplats tots els escenaris: “Tot el que tenim estudiat fa pensar que això [anar a Madrid] no és necessari”.

Puigdemont ha afirmat que algú hauria de formular “una pregunta clara” al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre aquest afer: “Respectaran la immunitat d’un membre electre del Parlament Europeu perquè pugui fer les feines que li pertoquen i aixecaran, com diu la llei, les ordes de detenció i esperaran a demanar el suplicatori al Parlament Europeu?”

El president a l’exili ha admès que “hi ha dubtes jurídics” sobre el plantejament que té sobre aquest assumpte i ha dit que no té “cap problema a abordar aquests dubtes”, tal i com es va fer quan es va donar el cas a Bèlgica i a Alemanya. Llavors, ha afegit Puigdemont, “també sabíem les certeses jurídiques que ens avalen en la posició que tenim”, però en tot cas, “tots els dubtes no es resoldran en un tribunal de part, sinó al Tribunal de Justícia de la Unió Europea”.

Puigdemont ha qüestionat l’informe del Parlament Europeu que es va filtrar a la premsa al voltant de la seva immunitat

Puigdemont ha qüestionat l’informe del Parlament Europeu que es va filtrar a la premsa al voltant de la seva immunitat en cas que surti escollit el 26-M: “Fa temps que es va publicar un informe apòcrif, sense firma ni logotip, esgrimit com a informe oficial dels serveis jurídics de l’Eurocambra, l’hem demanat i no ens l’ha donat ningú i per tant qüestionem la seva validesa”. El candidat de JxCAT s’ha mostrat confiat amb la seva projecció del que pot passar a partir de diumenge: “No és només el que opinem nosaltres o els nostres advocats, és que hi ha totes les evidències acumulades de funcionament del Parlament Europeu que avalen la nostra posició”.

Puigdemont ha recordat que al llarg d’aquest darrer any i mig, JxCAT han estat “destinataris de molts auguris”, en referència a les extradicions a Bèlgica i Alemanya i a l’intent de bloqueig de la candidatura per part de la Junta Electoral Central (JEC), i “en tots tres fronts hem fet el mereix i hem guanyat”. Així doncs, ha afegit, “hem guanyat la credibilitat de quin és el recorregut per fer valer la decisió dels ciutadans”.

Se sent emparat pel “marc europeu”

 

Preguntat sobre si amb la seva posició busca “tibar les costures” del marc legal espanyol, Puigdemont ho ha negat: “Hem de recórrer a tots els confins del marc legal i també és la UE”. De fet, Puigdemont ha dit que si aquest dilluns podia respondre a una entrevista des d’uns estudis de ràdio a Brussel·les és perquè no està “fora d’un marc jurídic” sinó “emparat pel marc europeu” que li ho permet. Així doncs, nega que estigui “tibant” les costures legals sinó que està “fent-les servir, assistit per uns drets fonamentals que la UE” li protegeix, que li permet “circular per tots els països, cosa que són drets i garanties no assegurats en el cas de l’Estat espanyol”.

Puigdemont ha insistit que el seu objectiu és “usar el marc de llibertats de la UE, molt imperfecte en moltes coses, però per damunt de tot és un marc de garanties que preval”. La seva situació, ha continuat, “és un cas pràctic d’èxit de la UE” i “no perquè hagi eludit l’acció de la justícia” perquè “hi ha hagut uns jutges alemanys que van decidir que jo no estigués a la presó”.

El candidat de JxCAT també s’ha referit a la seva condició de diputat suspès al Parlament de Catalunya. “Des de juliol estic suspès i he estat treballant per buscar camins per la meva investidura per qualsevol mitjà que sigui hàbil”. Puigdemont ha recordat que “el 30 de gener estava preparat” per la investidura, però ara es troba “bloquejat no per cap sentència, sinó perquè un jutge va decidir —emparant-se amb un marc legal dubtós— que jo no podia seguir exercint de diputat”. En aquest sentit, ha agregat, “si el camí per seguir la meva feina ha de ser en un altre parlament en el qual no hagi d’anar escortat per policies, crec que això l’he de fer”.

365 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: