PUIGDEMONT DIU QUE EL CONSELL PER LA REPÚBLICA FARÀ EL QUE NO POT FER EL GOVERN

El president a l’exili Carles Puigdemont ha parlat en una entrevista a la revista nord-americana Salon de com el moviment independentista està reinventant la manera d’entendre les nacions i el poder en ple segle XXI.

Centrant-se en l’evolució del Consell per la República, Puigdemont el fa subjecte d’un activisme polític que pot anar més enllà que el Govern de la Generalitat. Puigdemont explica en l’entrevista que el govern català treballa sota “vigilància i violència”, cosa que comporta uns límits financers i polítics.

Aquest és el motiu, considera, pel qual les conselleries no poden dur a terme el tipus de treball diplomàtic que necessita la nació. I en posa un cas pràctic: “No pot encarregar activitats i estudis dissenyats per fomentar l’autodeterminació sense incórrer en càrrecs d’ús indegut de fons públics”.

En definitiva, per Puigdemont, el Consell de la República pot anar molt més enllà en aquestes àrees del que poden fer-ho les institucions catalanes a Espanya.

 

Una eina transnacional

 

El Consell per la República es defineix en l’article com una eina “transnacional”. Puigdemont ho argumenta en el sentit que s’adreça i acull “la participació de totes aquelles persones del món que vulguin participar en aquest projecte”.

Puigdemont explica que amb el Consell es volen mostrar “les credencials de la República de Catalunya”. Funcionarà com una “cooperativa de ciutadans en la qual tots som accionistes i tots rebem beneficis”, apunta. El president a l’exili mostra la seva convicció que aquesta és la millor manera d’implicar els ciutadans en la democràcia. “Quin serà el paper del ciutadà en les institucions d’aquesta nova república i en el procés d’elaboració de polítiques? El seu paper serà passiu o actiu? Tindran un paper en la presa de decisions o el seu paper serà limitat, com ha estat fins ara, a la votació cada quatre anys? El Consell és un intent per dur a terme la discussió sobre aquests temes.

Noves maneres de ser una nació

 

El president a l’exili considera que, actualment, hi ha un debat molt interessant sobre què és exactament una nació i apunta que els estats-extraterritorials comencen a esdevenir una realitat.

En la reflexió, Puigdemont també diu que, ara, tots els ciutadans poden aprofitar eines que els permetin participar en la co-administració o en la co-governança de les seves societats. “Avui la gent té un accés a qualsevol cosa de manera gairebé equitativa a aquells que son al poder”, explica.

Per al president Puigdemont el món és avui molt més complex que fa 50 anys. Tanmateix, reconeix que “la democràcia liberal continua tractant els seus ciutadans de manera paternalista, com si fossin menors d’edat”.

I en aquest sentit, continua, els catalans “tenen les seves pròpies opinions i han entès que crear un estat és el futur”.

Per fer-ho, puntualitza en l’entrevista, no es vol crear “una versió petita d’Espanya, simplement canviant el nom i la bandera i tenint el mateix sistema parlamentari i la divisió de poders”. Del que es tracta, afirma, és de fer una cosa que a Espanya és impossible fer: “Crear un estat veritablement modern”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-3-2019)

1.251 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: