PUIGDEMONT: ” ESPANYA HA VIOLAT LA IMMUNITAT D’UNA EURODIPUTADA”

(CLARA BARDAJÍ )
Els eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont i Toni Comín han reaccionat al retorn a Catalunya de la també eurodiputada Clara Ponsatí i la seva detenció per part dels Mossos d’Esquadra aquest dimarts a la tarda al centre de Barcelona. Puigdemont ha recordat que la detenció d’una eurodiputada només pot tenir lloc si es tracta d’”un delicte flagrant”, que no és el cas de Ponsatí, i per això, ha denunciat que “Espanya ha violat la immunitat d’una eurodiputada”. En aquesta línia, el president a l’exili ha instat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, “a no fer com sempre fa amb Espanya” i “protegeixi els drets” de l’eurodiputada. Per la seva part, Comín ha avisat que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena “està desobeint la legalitat europea” perquè, aquest dimecres, l’Eurocambra celebra un ple i Ponsatí ha de poder assistir-hi.

Puigdemont, en una declaració als mitjans des de Brussel·les, també ha remarcat que l’eurodiputada ha demostrat “que no hi ha solucions personals, sinó polítiques” i ha insistit que cal “aprofitar totes les circumstàncies per eixamplar l’esquerda, per demostrar cada vegada que puguem les carències democràtiques de l’estat espanyol”.

El president a l’exili ha enviat un “missatge d’afecte” a Ponsatí i li agraeix que la decisió de tornar a Catalunya l’hagi fet “comptant amb l’exili, i no d’esquena a l’exili” i ho ha qualificat d’un acte de “confrontació intel·ligent”. Davant de tot això, Puigdemont ha demanat a Metsola que “no faci com sempre fa amb Espanya, mirar cap a un altre costat o donar-li la raó”. Li exigeix que “actuï amb imparcialitat” i li recorda que és “presidenta de tots els eurodiputats”, per això, creu que s’hauria d’interessar per la situació de Ponsatí i “protegir els seus drets”.

Toni Comín ha assenyalat que els Mossos d’Esquadra “han executat una ordre il·legal del jutge Llarena que és incompatible amb el dret europeu”, però remarca que la policia catalana són els “últims responsables d’aquesta decisió”, assenyala com a únics responsables “Llarena i el Suprem” i ha afegit que “saben perfectament perquè ho han demanat als Mossos i no a la Guàrdia Civil”.

Preguntats per si ells seguiran els mateixos passos que l’exconsellera, han recordat que “la situació processal de Ponsatí” i la seva “són diferents”, ja que Llarena manté contra ells els delictes de malversació, que sí que implica penes de presó. En canvi, Ponsatí només està acusada de desobediència, un delicte que no implica presó.
Informa:ELMON.CAT (28-2023)

76 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: