PUIGDEMONT, ESPIAT PER ESPANYA AMB EL PROGRAMARI PIRATA DENUNCIAT PER MICROSOFT

El president Carles Puigdemont ha estat una de les de persones espiades a travĂŠs d’un programari pirata de l’empresa israeliana Candiru. Aquest programari pirata de Windows es ven en paquets de pirateria com un servei a agències governamentals, segons va explicar ahir en un comunicat l’empresa Microsoft, la qual ha assegurat que treballa per eliminar aquest “programari maliciĂłs”.

Segons ha confirmat ElNacionat.cat, tant Puigdemont com el seu entorn han estat objectius d’aquest software, el qual s’esmuny de forma il¡lĂ­cita a travĂŠs de forats localitzats als navegadors d’internet i el sistema Windows en els telèfons mòbils, els ordinadors, les tauletes i altres dispositius connectats a internet. La companyia ha identificat altres vĂ­ctimes a Israel, Iran, LĂ­ban, Iemen, Regne Unit, Turquia, Armènia i Singapur. Tot i que insisteix a dir que “la identificaciĂł de les vĂ­ctimes en un paĂ­s no significa necessĂ riament que una agència d’aquest paĂ­s sigui clienta de l’empresa”.

El descobriment s’ha produĂŻt grĂ cies als investigadors de Citizen Lab, de la Munk School (Universitat de Toronto). Aquest ĂŠs el mateix grup que va desmantellar el cas d’espionatge al president del Parlament Roger Torrent, a travĂŠs d’un hackeig del seu mòbil. En aquella ocasiĂł el programa que es va utilitzar no era de Candirua, sinĂł de Pegasus, desenvolupat per la companyia israeliana NSO i teòricament dirigit a “combatre el crim i el terrorisme”.

El programa Pegasus nomĂŠs estĂ  disponible per a governs i forces i cossos de seguretat i ĂŠs competidor directe de Candiru. En els dos casos d’espionatge que han esquitxat aquestes empreses s’ha fet servir el seu programari contra polĂ­tics, activistes de drets humans, periodistes, acadèmics, treballadors de les ambaixades i dissidents polĂ­tics.

Segons ha recollit en el seu comunicat, Microsoft i Citizen Lab “han treballat junts per desactivar el programari maliciĂłs que utilitza SOURGUM [nom del conglomerat d’empreses entre les quals estĂ  inclosa Candiru], dirigit a mĂŠs de 100 vĂ­ctimes a tot el mĂłn”. L’empresa tambĂŠ ha aclarit que “per limitar aquests atacs, Microsoft ha creat i incorporat proteccions als productes contra aquest programari maliciĂłs Ăşnic, anomenat DevilsTongue [llengua dels diables]. Hem compartit aquestes proteccions amb la comunitat de seguretat perquè puguem abordar i mitigar col¡lectivament aquesta amenaça”.
Un cop per al diĂ leg

El vicepresident i conseller de PolĂ­tiques Digitals i Infraestructures, Jordi PuignerĂł, va reaccionar ahir a l’anunci del cas d’espionatge cap a ciutadans catalans culpant-ne el govern espanyol. PuignerĂł va deixar clar en les seves xarxes socials que “Controlar catalans. Curiosa agenda del “reencuentro” del Govern d’Espanya”. Tot plegat quan encara no se sabia que el president Puigdemont es trobava entre els espiats.
Informa:VILAWEB.CAT (16-VII-2021)

232 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: