PUIGDEMONT ESTUDIA ACCIONS LEGALS CONTRA BORRELL PER CRITICAR LES EUROORDRES

Josep Borrell no va trigar a reaccionar després que aquest dilluns la justícia belga decidís deixar en suspens el procés de les euroordres per extradir Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig a l’espera de saber si tenen o no immunitat parlamentària. El nou alt representant de la Unió Europea i exministre espanyol va criticar amb sarcasme la decisió de la justícia belga la mateixa tarda, i un dia després la defensa de l’expresident i els exconsellers a l’exili també ha reaccionat. Ja ha avisat que estudia quines mesures legals pot emprendre contra Borrell per haver dubtat de la imparcialitat de la justícia belga, i ha posat en coneixement de les autoritats judicials belgues les seves declaracions.

“Si les autoritats judicials de Flandes encara no han fet cas de l’euroordre per una coneguda etarra –Natividad Jáuregui– a qui es reclama per delictes de sang i que continua a Bèlgica tranquil·lament perquè els jutges no han considerat oportú que sigui jutjada a Espanya… Si això passa des de fa anys, no ens ha d’estranyar que passin altres coses”, va opinar ahir Borrell en declaracions als mitjans després d’un fòrum de ministres d’Exteriors europeus i asiàtics celebrat a Madrid.

Després de sentir aquestes declaracions, l’advocat Gonzalo Boye ha respost en una entrevista a TV3 que “Borrell es desprestigia a si mateix i el càrrec que ocupa, perquè també representa Bèlgica com a cap de la diplomàcia europea”. Per això Boye ha avisat que emprendran accions legals contra el cap de la diplomàcia europea. En un comunicat, Puigdemont, Comín i Puig expliquen que han presentat una queixa formal davant la Comissió Europea, de la qual Borrell és vicepresident. També l’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha enviat una carta a la Comissió Europea demanant explicacions sobre aquestes declaracions.

Però en el front del cas judicial obert a Bèlgica, la defensa de Puigdemont ha posat les declaracions de l’exministre en coneixement de la Cambra del Consell (la instància judicial que tracta el cas de les seves euroordres). També explica que ha traslladat les declaracions perquè s’emprenguin “les oportunes accions legals en contra seva que, en tot cas, s’exerciran davant la justícia belga, de la independència de la qual només dubta el senyor Borrell”.

Tot plegat, doncs, s’afegeix a l’entramat judicial que els exiliats estan teixint des de Bèlgica, tant en instàncies europees com a la justícia del mateix país, amb l’objectiu de desactivar la judicialització del procés independentista a Espanya. Aquesta setmana també s’ha fixat el dia 20 de febrer com la data de la nova vista sobre la demanda civil que van presentar contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per falta d’imparcialitat. A més, Puigdemont també té oberta una investigació a Bèlgica sobre els dispositius GPS que es van trobar al seu cotxe, que, segons la seva defensa, van ser posats de manera il·legal per les autoritats espanyoles.

Informa:ARA.CAT (17-12-2019)

238 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: