PUIGDEMONT: EUROPA HA D’ABORDAR LA VIOLACI√ď DE DRETS A ESPANYA

El president de JxCat, Carles Puigdemont, ha retret davant del Parlament Europeu que el Consell d’Europa no es pronunci√Į tamb√© sobre la violaci√≥ de drets fonamentals a l’interior de les seves fronteres i es limiti a abordar els casos que es produeixen a la resta del m√≥n. “No hi ha res a dir d’un estat que destitueix dos presidents consecutius de minories nacionals per motius estrictament pol√≠tics?”, ha interrogat en relaci√≥ a la inhabilitaci√≥ de Quim Torra despr√©s que en aplicaci√≥ de l’article 155 de la Constituci√≥ es destitu√≠s el seu propi Govern.

“No hi ha res a dir d’una Fiscalia que proposa un programa de reeducaci√≥ constitucional per a presos pol√≠tics?”, ha assenyalat en al¬∑lusi√≥ als arguments de la Fiscalia per demanar la suspensi√≥ del tercer grau penitenciari als responsables del proc√©s.

“No hi ha res a dir d’un Estat que condemna la universitat m√©s important del pa√≠s perqu√® ha exigit l’alliberament dels presos pol√≠tics i per haver defensat la llibertat d’expressi√≥?”, ha interrogat des del seu esc√≥, fent refer√®ncia a la condemna contra la UB per haver denunciat la judicialitzaci√≥ de la pol√≠tica i haver reclamat la llibertat dels presos.

Violació de drets fonamentals

En la seva intervenci√≥ d’un minut en el marc del debat al ple del Consell d’Europa de l’1 i 2 d’octubre, Puigdemont ha retret que aquest organisme es refereixi a la situaci√≥ de Turquia, Xina, Bielor√ļssia, o Nagorno-Karabakh ‚ÄĒ”est√† molt b√©, el m√≥n vol escoltar la veu d’Europa encara que sigui t√≠mida”‚ÄĒ, per√≤, en canvi, eviti pronunciar-se sobre all√≤ que passa dins de les seves fronteres.

“Els europeus tamb√© volen escoltar la veu d’Europa quan hi ha violaci√≥ de drets fonamentals a l’interior de les seves fronteres”, ha reclamat.

Puigdemont ha acabat la intervenci√≥ advertint al Consell que “per ser cre√Įble, per ser influent, el Consell hauria de parlar d’aquests temes, tamb√©”.

El Consell Europeu dels dies 1 i 2 d‚Äôoctubre va exigir un di√†leg constructiu a Turquia i va fer costat a Gr√®cia i Xipre davant les violacions de la seva sobirania; va condemnar la viol√®ncia exercida per les autoritats de Bielor√ļssia contra manifestants pac√≠fics i les detencions arbitr√†ries despr√©s de les eleccions presidencials; va expressar la ‚Äúprofunda preocupaci√≥‚ÄĚ amb la situaci√≥ dels drets fonamentals a la Xina, i va exigir negociacions sense condicions entre Azerbaidjan i Arm√®nia i un cessament immediat de les hostilitats a Nagorno-Karabakh.

“Ni mu sobre els presos pol√≠tics”
A la tarda ha estat l’eurodiputat Toni Com√≠n qui ha denunciat el silenci d’Europa sobre els presos. Ho ha fet en comen√ßar la seva intervenci√≥ sobre davant del ple sobre la llei Europea del clima.

“Hi ha una Uni√≥ Europea que quan parla d’estat de dret no diu ni mu sobre els presos pol√≠tics”, ha retret Com√≠n en prendre la paraula, per contrastar tot seguit aquesta silenci amb la import√†ncia de la llei sobre el clima, que representa “una UE esperan√ßadora”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (6-10-2020)

119 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: