PUIGDEMONT EXIGEIX AL GOVERN QUE ES POSI AL SERVEI DEL MANDAT DE L’1-O

Puigdemont exigeix al Govern que es posi «al servei» del mandat de l’1-OEl líder del Consell de la República, que ha tancat un acte marcat pels xiulets contra ERC, el Govern i Òmnium, assenyala que l’independentisme necessita una “taula de diàleg” entre “germans”

(JOAN SERRA i ORIOL MARCH)

Carles Puigdemont, president del Consell de la República, president de la Generalitat durant l’1-O i fins al juny líder de Junts, ha estat l’orador estrella de l’acte de commemoració del referèndum organitzat per l’entitat que lidera des de Brussel·les. En la seva intervenció, ha carregat contra aquells “il·lusos enterradors”, tant des de Madrid com de de Catalunya, d’aquella jornada. “El referèndum ja el vam fer i vam votar”, ha reivindicat l’expresident, que ha lamentat el “principi de realitat” de “menjar poc i pair bé”. “El dol es dona per acomiadat, la nostra lluita no caduca”, ha insistit, al mateix temps que reivindicava una “taula de diàleg entre germans” independentistes. Això no vol dir, però, que no hagi enviat un missatge contundent al president Pere Aragonès i al seu Govern: se’l trobaran al davant si “no s’avança en la posició de l’1-O”.

“L’1-O de fa cinc anys, Catalunya va decidir en un referèndum legal i vinculant constituir-se en un estat independent en forma de República”, ha ressaltat Puigdemont, que ha indicat que la “fórmula de la victòria” passa per situar Espanya en el marc que vol jugar Catalunya, que és el de la “democràcia”. A partir del referèndum, ha dit, el país “tenia dret” a materialitzar el camí cap a la independència perquè s’hi havia trobat la “fórmula de la victòria”. Tot allò que “se n’allunyi”, diu, anirà en contra del moviment.

Puigdemont ha carregat contra els “cants de sirena” o “cants de derrota”, perquè es coneix “millor que mai” que Espanya no renunciarà “mai” a la violència “extrema”. “Cal tenir voluntat política de fer servir la fórmula de la victòria”, ha indicat l’expresident, que ha apuntat que l’Onze de Setembre va desmentir els pronòstics. “El Consell proposa una mirada al futur compartida. No descol·locarem per més bé que funcioni el Govern autonòmic o les lleis autonòmiques del Parlament”, ha remarcat l’expresident, segons el qual “algú” -l’entitat que presideix- ha de preparar la culminació del procés.

“Si avui hi ha una taula a la qual hem d’estar encadenats, és la taula del diàleg entre nosaltres. Entre els germans de Junts, ERC i la CUP. L’acte d’avui aplega aquesta voluntat, malgrat els problemes que tenim. Costa, ha costat, però hem d’estar enormement agraïts a qui ha fet aquest acte. En aquesta taula hem de fer possible pressionar i recosir alhora”, ha remarcat el fundador de Junts. Segons ell, el fonament de l’Estat estan “podrits”, de la monarquia fins al poder judicial.

Ja en l’arrencada de l’acte, presentat per l’actor Sergi Mateu i la periodista Núria Cadenes i que ha reunit unes 11.000 persones -segons la Guàrdia Urbana- s’ha constatat que un sector dels assistents també ha vingut per protestar contra els dirigents que van protagonitzar la tardor del 2017, especialment els d’ERC. Marta Rovira, secretària general dels republicans, ha rebut xiulets quan se l’ha esmentat per primera vegada, i després s’han desfermat quan parlava Forcadell. En algun moment han tingut més pes els crits de “fora” i de “Puigdemont, president” que la intervenció de la dirigent d’ERC, que ha posat de manifest que encara existeix la repressió de l’Estat contra protagonistes de la fase àlgida del procés.

Únic acte unitari

Es tracta de l’únic acte de caire unitari amb reminiscències del 2017 que s’ha aconseguit organitzar pel cinquè aniversari del referèndum, epicentre d’una tardor en què l’independentisme civil i les institucions van anar a l’una. Almenys fins la nit de l’1-O, moment en el qual van començar a aparèixer les divergències estratègiques entre tots els actors. Un dels protagonistes de l’acte és Carles Puigdemont, que en aquell moment era president de la Generalitat i ara ocupa la presidència del Consell. Una entitat que Junts ha tornat a situar a l’epicentre de la direcció estratègica del procés en l’última proposta negociadora enviada al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Informa:ELNACIONAL.CAT (1-X-2022)

65 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: