PUIGDEMONT FA TANTA NOSA A ESPANYA COM A LA CĂPULA D’ESQUERRA: NOU TRET AL PEU INDEPENDENTISTA

“Els enemics del president Puigdemont”.
“El president Puigdemont fa tanta nosa a Espanya com a la cĂșpula dâEsquerra”
( VĂCTOR ALEXANDRE )
El president Puigdemont tĂ© molts enemics a Espanya, moltĂssims. A Catalunya en tĂ© de dues menes: els que sâhi declaren obertament i els que ho dissimulen. PerĂČ comencem pels dâEspanya. En tĂ© tants, en aquell paĂs, que es compten per milions. Un bon nombre el voldria veure mort desprĂ©s de fer-li una cara nova, uns altres el voldrien tancar entre reixes com a mĂnim vint anys, i uns altres voldrien que abans de ser empresonat fos passejat per la Castellana de Madrid dalt dâun carro, vestit amb parracs i fermat amb grillons. Nâhi ha que fins i tot han organitzat escenificacions molt aplaudides de la seva execuciĂł.
LâobsessiĂł dâaquesta gent Ă©s tanta, que no sâadona que com mĂ©s lâodien, com mĂ©s extradicions demanen, com mĂ©s grillons somien posar-li, mĂ©s evidencien la importĂ ncia de la seva figura. Al capdavall, si, segons diuen, no Ă©s ningĂș, si la seva presidĂšncia a lâexili no tĂ© cap valor, per quĂš tenen tantĂssims assalariats pendents de la seva persona? Estan enfurismats perquĂš el president Puigdemont els ha fet coses que couen, com ara burlar els seus serveis dâintel·ligĂšncia i els seus cossos policials, tant en els seguiments per carretera o en els controls de frontera com en la celebraciĂł del referĂšndum del lâ1-O, lâocultaciĂł de les urnes o el fet de votar en un lloc que no preveien. I encara mĂ©s si hi afegim el ridĂcul i el descrĂšdit que ha suposat per a Espanya la negativa dels tribunals internacionals dâextradir-lo per manca de garanties democrĂ tiques. Quin clatellot!
Tanmateix, si ens posem a la pell histĂČricament opressiva de lâEstat espanyol, tot aquest odi es pot entendre mot bĂ©, per aberrant que sigui, perquĂš Espanya Ă©s com Ă©s, estĂ encantada de ser-ho i no canviarĂ per molt que alguns catalans pretenguin vendreâns la idea que una taula de diĂ leg ho canviarĂ tot. Una altra cosa Ă©s lâhostilitat provinent de la cĂșpula dâEsquerra Republicana envers el president Puigdemont, fins al punt que les ganes que tĂ© de volatilitzar-lo sĂłn, si mĂ©s no, tan intenses com les espanyoles. No Ă©s cap secret que, si de lâesmentada cĂșpula depenguĂ©s, ja faria temps que sâhauria servit de lâart dâencanteri per fer-lo desaparĂšixer.
Les raons dâaquesta hostilitat no sĂłn pas les mateixes que les dâEspanya, naturalment, perĂČ Ă©s obvi que conflueixen i que al final acaben agermanades. De fet, si haguĂ©ssim de condensar aquesta confluĂšncia en un sol mot, el mot seria ânosaâ. Molta nosa. Ăs trist, perĂČ Ă©s aixĂ. El president Puigdemont fa tanta nosa a Espanya com a la cĂșpula dâEsquerra. En altres paraules: esborrar-lo del mapa seria una gran victĂČria per a Espanya i un gran alleujament per als dirigents dâEsquerra, que veurien eliminada la figura que mĂ©s vots els treu en les eleccions. Recordem, en aquest sentit, explĂcites declaracions dâalguns dirigents del partit, començant per Oriol Junqueras, intentant desacreditar lâexili, en general, i el del president Puigdemont, en particular.
La idea que aquesta cĂșpula intenta teixir, molt ben vista pel Gobierno de España, Ă©s que els membres del govern catalĂ a la presĂł serien els herois, els valents, els coherents, mentre que els membres a lâexili serien els egoistes, els covards, els discordants. Aquest discurs, Ă©s clar, tĂ© un punt feble que ha impedit que la cĂșpula dâEsquerra li donĂ©s tota la potĂšncia que voldria. Es diu Meritxell Serret i Marta Rovira. PerĂČ aquest punt, amb el retorn sobtat i curiosament indolor de Meritxell Serret, sembla que ha entrat en fase de canvi i no sembla impossible el retorn tambĂ© de Marta Rovira.
No Ă©s estrany, doncs, que hi hagi tantes discordances a lâhora de formar Govern entre JxCat i ERC, i que la representativitat del president Puigdemont i el Consell per la RepĂșblica en sigui lâescull principal. Per a JxCat i per a moltĂssims altres independentistes, el president Puigdemont Ă©s el president legĂtim de Catalunya, perquĂš Ă©s inadmissible que un president i un govern democrĂ ticament escollits siguin destituĂŻts, criminalitzats i perseguits vĂctimes de lâagressiĂł dâun Estat. El problema Ă©s que la cĂșpula dâEsquerra no vol que ningĂș faci ombra a Pere AragonĂšs i, per aconseguir-ho, necessita que el president Puigdemont quedi relegat a un paper merament testimonial, de segon ordre. Un gerro amb flors, per entendreâns. Espanya, si poguĂ©s, aniria molt mĂ©s lluny encara i trencaria aquest gerro. PerĂČ davant la impossibilitat de fer-ho, ja li va bĂ© que la cĂșpula dâEsquerra li faci la meitat de la feina. I Ă©s que els catalans som mestres disparant-nos trets als peus. Em temo, tanmateix, que blasmar aquest plantejament suĂŻcida Ă©s picar en ferro fred i que Catalunya, en qualitat de âpoble absurdâ, estĂ condemnada com SĂsif a empĂšnyer muntanya amunt la roca gegant que cada dia rodola muntanya avall.
La legitimitat dâun president a lâexili, vĂctima dâun paĂs opressor, lâatorga sempre el poble agredit. Mentre aquesta legitimitat i aquest rang de veritable president es mantenen, independentment de qui mani, lâEstat opressor queda en evidĂšncia davant del mĂłn. El president Torra ho va entendre perfectament, aixĂČ, i tambĂ© quin era el seu paper en aquest capĂtol de la histĂČria. Va ser per aquesta raĂł, que, tot i ser president amb tots els atributs legals, ell es va considerar en tot moment un president en funcions substituint, no pas succeint, el legĂtim president Puigdemont. I aixĂ es va mantenir fins que Espanya, amb una nova agressiĂł, el va inhabilitar. PerĂČ, Ă©s clar, el president Torra, que provenia de la cultura, no Ă©s un home que necessiti reafirmar-se personalment per mitjĂ de cĂ rrecs polĂtics. Lâarrel i el plantejament de Laura BorrĂ s eren exactament els mateixos. Ara, en canvi, lâobjectiu no Ă©s substituir el president Puigdemont, lâobjectiu Ă©s succeir-lo.
Informa:ELMON.CAT (20-4-2021)