PUIGDEMONT I COMÍN DEMANDEN LA JEC PER VULNERACIÓ DE DRETS FONAMENTALS

El president a l’exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín han presentat aquest dimarts davant del Tribunal Suprem una demanda contra la Junta Electoral Central (JEC) per vulneració dels drets fonamentals, que ha impedit que assumeixin la seva acta com a diputats al Parlament Europeu.

L’actuació s’ha formulat contra l’acord de la JEC del 20 de junio pel qual es va rebutjar la promesa d’acatament de la Constitució de Puigdemont i Comín per poder assumir l’acta d’eurodiputat. Així com contra l’acord de la JEC de la mateixa data en què es van declarar vacants els seus escons així com el d’Oriol Junqueras, i es van suspendre les prerrogatives que els corresponien pel seu càrrec, a més de comunicar al Parlament Europeu que cap d’ells havia arribat a adquirir la condició d’eurodiputat.

Puigdemont i Comín demanen que es declari la nul·litat d’aquests acords i que es dicti que s’han vulnerat els seus drets a accedir a càrrecs públics en condicions d’igualtat, així com els drets a la igualtat de tracte, llibertat ideològica i llibertat d’expressió.

Per aquesta raó, reclamen que es comuniqui al Parlament Europeu la seva designació com a eurodiputats i que se’ls lliurin les corresponents credencials.

En fer repàs dels antecedents, la demanda recorda que el 28 de juny, i a instàncies de Ciutadans i PP, la JEC va dictar un acord pel qual es va intentar evitar que Puigdemont i Comín poguessin concórrer a les eleccions europees, i que tant els jutjats contenciosos-administratius de Madrid com el mateix Suprem ho van rebutjar, en una resolució que reconeixia que s’havien vulnerat els drets fonamentals, en particular el dret a sufragi passiu.

“El que es dirimeix en gran mesura en aquest procediment és si tal elegibilitat és efectiva, la relació entre el dret a presentar-se a unes eleccions i el dret-deure d’exercir el càrrec per al qual ha estat elegit”, afegeix.

L’escrit recorda que el 13 de juny Puigdemont i Comín van ser proclamats diputats electes i l’endemà es va publicar la resolució al BOE, però que es va rebutjar la seva pretensió d’acatar el càrrec de manera no presencial, per la qual cosa no es va comunicar al Parlament Europeu la seva designació.

Això no obstant, la JEC sí va remetre al Parlament Europeu la proclamació de la diputada del PSOE Estrella Durá Ferrandis, sense que hagués fet l’acte de promesa o acatament de la Constitució. És a dir, que se li va permetre fer “exactament” allò que se’ls va denegar.

Informa:ELNACIONAL.CAT (30-7-2019)

269 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: