PUIGDEMONT I COM√ćN ENVIEN QUATRE CARTES A TAJANI SENSE RESPOSTA

Els eurodiputats electes de JxCat Carles Puigdemont i Toni Com√≠n han acusat l’Eurocambra de “defugir” la seva responsabilitat en “negar-se” a respondre cap de les quatre cartes on denuncien que l’estat espanyol ha com√®s “irregularitats” a l’hora de determinar si podien assumir el mandat o no. La den√ļncia del president i el conseller a l’exili ha arribat a trav√©s de la difusi√≥ dels correus enviats al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, tal com ha avan√ßat VilaWeb.

En la darrera missiva enviada el passat 24 de juny tots dos exigien a Tajani que “adopt√©s totes les mesures necess√†ries amb car√†cter d’urg√®ncia per garantir” els seus “privilegis i immunitats” com a eurodiputats electes. “Si no rebem una resposta el dia 25 de juny, entendrem que ha rebutjat fer valer la nostra immunitat”, assegura la carta.

JxCat defensa que el silenci de l’Eurocambra “no estalviar√† una resposta de les autoritats judicials europees” en aquest cas. De fet, per poder presentar un recurs directament al Tribunal de Just√≠cia de la UE al¬∑legant “omissi√≥” de responsabilitats d’una instituci√≥ europea cal que es reclami primer a aquesta que actu√Į.

Puigdemont i Com√≠n argumenten que aquest fet pot “establir un precedent” que “permetria als Governs dificultar o impedir l’acc√©s dels dissidents i opositors pol√≠tics a una representaci√≥ parlament√†ria” al Parlament Europeu. “Seria un cop a la democr√†cia que Europa no pot assumir sense serioses conseq√ľ√®ncies negatives”, reivindiquen.

Les missives enviades tant pel seu equip jur√≠dic, els mateixos afectats, com per l’eurodiputat sortit Ram√≥n Tremosa tamb√© van adre√ßades al secretari general, Klaus Welle, i al president de la comissi√≥ d’afers legals del Parlament, Pavel Svoboda. En aquestes s’informa de les decisions de la Junta Electoral sobre el seu cas i la negativa del Tribunal Suprem a aixecar la seva ordre de detenci√≥ per poder anar a Madrid a recollir l’acta.

Vies per arribar al TJUE

Un ciutad√† o empresa de la UE nom√©s pot presentar una queixa directament davant del TJUE en cas que una instituci√≥ de la UE, per exemple l’Eurocambra o la Comissi√≥ Europea, hagi adoptat una decisi√≥ que l’afecti directament. Tanmateix, existeix la possibilitat de rec√≥rrer a Luxemburg en un cas d’omissi√≥. √Čs a dir, que la inacci√≥ d’una instituci√≥ de la UE en una situaci√≥ determinada d’√†mbit europeu hagi perjudicat un particular o una empresa. En tal cas, per√≤, cal que l’afectat reclami abans a la instituci√≥ europea que actu√Į.

L’altra via de recurs al TJUE √©s la presentaci√≥ d’una q√ľesti√≥ prejudicial a trav√©s d’un tribunal estatal. Totes les inst√†ncies judicials d’un estat membre de la UE poden preguntar dubtes sobre l’aplicaci√≥ i interpretaci√≥ del dret europeu al TJUE, si ho consideren oport√ļ. Nom√©s les altes inst√†ncies judicials en qu√® els afectats despr√©s ja no puguin apel¬∑lar a una altra superior estan obligades a presentar una q√ľesti√≥ prejudicial a Luxemburg si una de les parts ho demana. Aix√≤ s√≠, cal que el cas estigui vinculat amb el dret de la UE.

Informa:ELNACIONAL.CAT (26-6-2019)

308 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: