En la seva reunió d’aquest dijous, la JEC ha procedit a l’atribució dels escons de cadascuna de les candidatura i a la proclamació dels candidats electes. Però encara falta un tràmit: el jurament o promesa d’acatament de la Constitució espanyola. És en aquest sentit que ha considerat que “no procedeix l’entrega de la credencial de proclamació de diputat electe, en la mesura que aquesta credencial s’expedeix un cop el candidat electe ha prestat jurament o promesa d’acatament de la Constitució, com estableix l’article 224.2 de la LOREG”.

D’aquesta manera, segons l’acord de la Junta Electoral Central, l’àrbitre electoral comunicarà al Parlament Europeu la relació de diputats electes que hagin complert el requisit de prestació de jurament o promesa d’acatament de la Constitució i ho farà en el moment que es produeixi aquest acatament”. O el que és el mateix: si no van a Madrid a acatar la Constitució, no adquiriran la condició d’eurodiputats.

Per altra banda, encara hi ha la incògnita sobre si Oriol Junqueras podrà assistir a prendre possessió del seu càrrec d’eurodiputat, com ha sol·licitat a la sala segona del Tribunal Suprem. Aquesta setmana, l’alt tribunal li ha concedit el permís a Quim Forn per a adquirir la condició de regidor a Barcelona, però la Fiscalia s’hi oposa en el cas de Junqueras.

Informa:ELNACIONAL.CAT (13-6-2019)