PUIGDEMONT I COMÍN RECULLEN L’ACREDITACIÓ PROVISIONAL COM A EURODIPUTATS

L’Eurocambra ja ha començat els tràmits perquè Carles Puigdemont i Toni Comín siguin eurodiputats. Després que ahir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea decidís que Oriol Junqueras (i qualsevol altra persona electa) és eurodiputat des del moment que es proclamen els resultats electorals, Puigdemont i Comín van veure com se’ls obria la porta del Parlament Europeu. Els dos independentistes exiliats han pogut accedir a l’Eurocambra aquest divendres al matí i recollir una acreditació provisional ja en condició d’eurodiputats electes. Com que el Parlament Europeu s’atura per Nadal, el procés fins obtenir l’acreditació permanent no podrà concloure fins al gener.

Han arribat al Parlament Europeu envoltats d’una gran expectació mediàtica i han celebrat el “llarg camí” recorregut fins poder arribar a obtenir les acreditacions com a eurodiputats electes. Lluint l’acreditació davant les càmeres Puigdemont i Comín han carregat contra l’anterior president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que creuen que va actuar de manera “arbitrària i il·legal”: “Hem hagut d’actuar contra una maquinària molt potent, influïda per l’estat espanyol i partits polítics que han actuat expressament en contra que tinguéssim les acreditacions”

La decisió del TJUE ha provocat un efecte dòmino que la defensa de presos i exiliats tenien estudiat. La primera conseqüència pràctica va ser la reunió d’urgència del president de l’Eurocambra, David Sassoli, que va rebre la decisió des de Luxemburg mentre es trobava reunit amb tots els presidents dels grups parlamentaris. Sassoli va voler prendre la iniciativa es va tancar d’urgència i el ple d’Estrasburg va començar 25 minuts tard perquè va decidir intervenir només d’entrada per exigir als serveis jurídics que comencessin immediatament a estudiar la qüestió i demanar també a “les autoritats espanyoles competents” que apliquin la sentència.

El revés europeu al Suprem sacseja la legislatura

I aquest primer pas s’activava no només a iniciativa de Sassoli, que segons el mateix Puigdemont “va donar una lliçó”, sinó perquè els polítics independentistes i la seva defensa han anat inundant l’Eurocambra de peticions diverses i, fins i tot denúncies, exigint la seva immunitat i la protecció de la cambra per poder ser parlamentaris. És així com s’explica que també aquest divendres el TJUE hagi anul·lat la seva pròpia decisió de denegar les mesures cautelars que Puigdemont i Comín van exigir a principis de legislatura per poder ser eurodiputats. Ara, Luxemburg reconeix que va ser un error i la torna a enviar als magistrats perquè l’estudiïn a fons, fent especial menció a la necessitat d’analitzar si el requisit de jurar la Constitució espanyola ha de formar part de procés electoral.

També s’enten d’aquesta manera que l’Eurocambra aixequés ahir el veto que exercia sobre Puigdemont i Comín, als quals no permetia entrar ni tan sols com a visitants argumentant que sobre ells pesava una ordre de detenció europea. El gest és evident perquè l’euroordre encara no ha estat ni rebutjada ni retirada, però l’Eurocambra la dona així per invàlida, com a mínim, dins el seu abast.

Quins són ara els pròxims passos?

Carles Puigdemont i Toni Comín encara són diputats al Parlament de Catalunya, un càrrec incompatible amb el de ser eurodiputats. Com han explicat ells mateixos, renunciaran al càrrec els propers dies, dins tot el seguit de tràmits que han de dur a terme. De fet, de cara al 6 de gener, quan l’Eurocambra repren la seva activitat, hauran de presentar les declaracions d’interessos i la de no incompatibilitat. Per això, l’acreditació que se’ls ha donat aquest divendres és provisional amb validesa d’un dia, però és la que correspon als eurodiputats electes. Era exactament el mateix format que lluïa l’eurodiputada dels nacionalistes flamencs de l’N-VA, Assita Kano, qui els ha acompanyat durant tota la visita i els ha rebut a l’entrada del Parlament.

Una vegada dins i, com és habitual, funcionaris de la cambra els han explicat els tràmits a seguir i els han ensenyat les instal·lacions. Puigdemont i Comín han donat les gràcies pel tracte rebut i han reivindicat, però, que “haurien d’haver pogut fer-ho fa sis mesos”. Preguntats per quina mena de compensació esperen pel temps durant el qual no se’ls va reconèixer com eurodiputats, Puigdemont ha assegurat que el més important és saber com compensaran els ciutadans que els van votar: “Quin mecanisme té la Unió Europea per compensar no a nosaltres sinó als europeus que han estat sis mesos sense veu?”. Puigdemont ha explicat que ara comença el camí per esclarir tot plegat, un camí en què ja avisen que exigiran responsabilitats, també en l’àmbit judicial contra el Parlament Europeu que presidia Antonio Tajani (del Partit Popular Europeu), que asseguren que va actuar de mala fe. A més, ara estan pendents també que els Verds/ALE acceptin la seva petició per formar part del seu grup parlamentari, el mateix on hi ha ERC i l’eurodiputat de Catalunya en Comú, Ernest Urtasun.

L’última incògnita és saber si Puigdemont i Comín s’atreviran a viatjar fora de Bèlgica si gaudeixen ja d’immunitat parlamentària. Han assegurat que seran al primer ple del Parlament Europeu a Estrasburg el 13 de gener. Fins ara no s’havien atrevit a trepitjar territori francès. Però, a més, en la línia de les seves últimes declaracions, Puigdemont ha assegurat que si pot demà mateix viatjaria a Catalunya per poder estar amb la seva família o, fins i tot, reunir-se amb Pedro Sánchez a la Moncloa.

Informa:ARA.CAT (20-12-2019)

256 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: