PUIGDEMONT I EL FUTUR DEL PDECat

“Puigdemont i el futur del PDECat ”
La direcci√≥ de la formaci√≥ es resisteix a dissoldre’s dins d’un nou partit

( Editorial del diari ARA )
Despr√©s de mesos de converses discretes entre la direcci√≥ del PDECat i la de la Crida per intentar arribar a un acord per reordenar l’espai pol√≠tic que encap√ßala l’expresident Carles Puigdemont, aquest divendres s’ha constatat la dificultat d’arribar a una soluci√≥ de comprom√≠s. El nucli de la discrep√†ncia √©s la resist√®ncia d’un sector significatiu del PDECat, i majoritari a la direcci√≥, a dissoldre el partit dins d’una altra organitzaci√≥ m√©s gran que encara est√† per fer.

Aix√≠, l’executiva del partit va rebutjar aquest divendres per una √†mplia majoria la proposta que van fer els presos pol√≠tics i exiliats del partit (Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Llu√≠s Puig), que consistia en crear una formaci√≥ des de zero de cara a les pr√≤ximes eleccions catalanes per√≤ posposant la decisi√≥ sobre la dissoluci√≥ del PDECat. Aquesta proposta, despr√©s de ser refusada, va rebre el suport expl√≠cit de Puigdemont, que per primera vegada en molt de temps es va veure obligat a posicionar-se sobre la q√ľesti√≥.

Encara √©s d’hora per saber si el pols acabar√† amb un acord d’√ļltima hora o en una trencadissa. Sobre aquest √ļltim punt tamb√© hi ha divisi√≥ a JxCat (que √©s el grup parlamentari que inclou persones del PDECat, de la Crida i independents), ja que per a alguns √©s imprescindible tallar d’arrel qualsevol relaci√≥ del nou partit amb l’antiga CDC, mentre que altres opinen que una divisi√≥ de l’espai electoral seria un missatge contradictori per a una formaci√≥ que fa bandera de la unitat independentista.

Sigui com sigui, el debat de fons que es viu aquests dies dins del PDECat √©s similar al que hi ha dins mateix de l’independentisme, √©s a dir, quina √©s la millor manera d’articular el moviment: ¬Ņamb diferents partits que abracin tot l’espectre ideol√≤gic, des de l’extrema esquerra fins a la dreta, o amb una sola organitzaci√≥ transversal i amb un lideratge carism√†tic com el que representa Puigdemont? Aix√≠, de la mateixa manera que ERC i la CUP consideren que per ampliar la majoria independentista cal tenir un discurs inequ√≠vocament d’esquerres, hi ha un sector del PDECat que no vol renunciar a liderar una sensibilitat m√©s liberal-conservadora que tamb√© √©s present a la societat catalana. Aquesta sensibilitat es va poder veure, per exemple, en l’oposici√≥ del president de la formaci√≥, David Bonveh√≠, a la pujada de l’impost de successions que preveuen els pressupostos de la Generalitat.

La idea que t√© al cap Puigdemont seria semblant al moviment En Marxa del president franc√®s, Emmanuel Macron, una organitzaci√≥ molt d√ļctil des del punt de vista ideol√≤gic i sense una gran estructura org√†nica. Amb aquest objectiu va impulsar la creaci√≥ de la Crida, que encap√ßala Jordi S√†nchez, que √©s qui ha negociat en nom seu amb David Bonveh√≠. Ara, amb l’horitz√≥ d’unes eleccions abans de final d’any, s’est√† arribant al cap del carrer. Les dues visions de la pol√≠tica i del Proc√©s que conviuen al PDECat han de decidir si fan cam√≠ per separat o si una de les dues se sacrifica per poder assolir el gran objectiu com√ļ, que √©s superar ERC a les pr√≤ximes eleccions.

Informa:ARA.CAT (27-6-2020)

282 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: