PUIGDEMONT I ELS PRESOS MARQUEN L’AGENDA

“Puigdemont i els presos marquen l’agenda ”
( JORDI BARBETA )

Primer pressupostos i despr√©s eleccions. Paradoxalment, en temps de m√†xima divisi√≥ s‚Äôha optat pel consens. El president Torra ha decidit resoldre la crisi amb la f√≥rmula que genera m√©s unitat entre totes les parts implicades. Pressupostos i eleccions era el que volia Esquerra Republicana i la majoria de Junts per Catalunya, tamb√© el president Puigdemont, i fins i tot √©s el que ha reclamat reiteradament J√©ssica Albiach en nom dels comuns. De fet, ha estat Junts per Catalunya, amb una participaci√≥ molt determinant dels presos de Lledoners, qui ha insistit m√©s al president Torra de deixar les eleccions per a m√©s endavant. Ning√ļ volia assumir la responsabilitat de deixar un altre any la instituci√≥ amb comptes prorrogats. Quim Torra va estudiar amb els jesu√Įtes, al Sant Ignasi de Sarri√†, i √©s coneguda la m√†xima ignasiana, “en temps de tribulaci√≥ no fer mudan√ßa”. Per√≤ les tribulacions continuaran.

L‚Äôanunci d‚Äôeleccions catalanes per a la primavera tindr√† conseq√ľ√®ncies a Catalunya i a Espanya. JxCat encara t√© pendent organitzar-se com a partit cohesionat. La decisi√≥ de Torra deixa ben clar que a Junts qui mana s√≥n el president Puigdemont i els presos de Lledoners. Ells s√≥n els que han de perfilar contrarellotge un projecte pol√≠tic singular i identificable que, al mateix temps, marqui difer√®ncies amb Esquerra Republicana, la qual cosa fa preveure que la rivalitat entre les dues principals forces independentistes experimentar√† un creixement constant. I probablement el camp de batalla m√©s propici ser√† en l‚Äôescenari espanyol. La taula de negociaci√≥ pactada per ERC amb el PSOE esdevindr√† un camp de batalla dels independentistes. I no √©s gaire bona not√≠cia per al govern de Pedro S√°nchez que Esquerra Republicana es trobi en campanya electoral quan al Congr√©s dels Diputats es negoci√Įn els pressupostos de l‚ÄôEstat. Sense els vots d‚ÄôERC, no hi haur√† estabilitat pol√≠tica a Espanya i no cal dir que la seva aposta per normalitzar la situaci√≥ amb el conflicte encara ben viu ser√† contrastada constantment amb les iniciatives m√©s combatives dels seus contrincants.

Hi haurà pressupostos, però la imminència de les eleccions agitarà la rivalitat entre les forces independentistes que afectarà les negociacions amb l’Estat, sigui a la taula de negociació o als mateixos pressupostos de l’Estat

Hi ha qui apunta, tanmateix, que tot continua en l’aire perquè l’espasa de Dàmocles segueix amenaçant el president de la Generalitat. Hi haurà pressupostos sempre que el Tribunal Suprem no s’avanci en la inhabilitació de Quim Torra. De moment, els advocats del president encara no han presentat el recurs contra la sentència condemnatòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i l’estratègia és allargar el procediment al màxim. Certament, s’ha comprovat que el ritme de treball de la justícia espanyola varia segons les circumstàncies o els interessos polítics, però els coneixedors de la ruta processal veuen impossible que arribi la sentència ferma abans que el Parlament aprovi els pressupostos.

Tampoc tindr√† gaire recorregut la intenci√≥ dels partits de la dreta espanyola determinats a deslegitimar la figura del president de la Generalitat amb l‚Äôobjectiu d‚Äôatacar el president espanyol Pedro S√°nchez, que t√© previst reunir-se amb el president Torra la setmana que ve. La batalla jur√≠dica de les dretes se centrar√† a dirimir si Torra no sent diputat pot continuar com a president. Pretenen presentar S√°nchez com a avalador d‚Äôun usurpador. La iniciativa no tindr√† gaire recorregut m√©s enll√† de mantenir, sobretot medi√†ticament, l‚Äôestrat√®gia de ‚Äúacoso y derribo‚ÄĚ contra el president socialista atacant-lo pel que consideren el seu flanc m√©s feble.
Informa:ELNACIONAL.CAT(30-1-2020)

257 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: