PUIGDEMONT I ELS PRESOS POLÍTICS ENCAPÇALARAN LA DIRECCIÓ DE JxCAT

( NÚRIA ORRIOLS )
Malgrat que la voluntat de l’expresident Carles Puigdemont era fer un nou partit sense quotes, la negociació per configurar la direcció -que ha de ser escollida els dies 8, 9 i 10 d’agost per la militància- ha acabat sent un viacrucisper equilibrar les diferents sensibilitats dins de JxCat. Finalment seran Puigdemont com a president i els presos Jordi Turull i Jordi Sànchez els que pilotaran la formació -el primer com a vicepresident i el segon com a secretari general-. A la cúpula s’hi sumaran com a vicepresidents l’excap de gabinet de Puigdemont Josep Rius, la diputada al Parlament i regidora de Barcelona Elsa Artadi i l’alcaldessa de Vic i diputada, Anna Erra. Aquesta és la fotografia de la candidatura aspirant a dirigir JxCat, segons les fonts consultades per l’ARA. El termini per presentar les llistes s’acabava ahir a la mitjanit.

Artadi i Rius representen l’entorn més proper a Puigdemont, mentre que Erra és una de les alcaldesses del PDECat de l’òrbita de la de Girona, Marta Madrenas -que també serà a l’executiva-. Després de la presidència, les vicepresidències i la secretaria general, uns altres càrrecs importants per controlar el partit són la secretaria d’organització i la secretaria de finances. Pel que fa a la d’organització, s’hi perfila l’expresident de l’Associació Catalana de Municipis i exalcalde de Sallent David Saldoni. Ja va formar part de la direcció del PDECat en els seus inicis, però es considera un dirigent proper al conseller d’Interior Miquel Buch. També, en els últims temps, al conseller Damià Calvet, ja que forma part del seu equip al departament de Territori com a director general de Transport i Mobilitat.

Pel que fa a la secretaria de finances, seria per a Pallarès, que és diputada de JxCat i també regidora a Reus. El seu perfil és diferent del de la resta, ja que prové del PSC i fins i tot va ser subdelegada del govern espanyol a Tarragona en l’època de Jose Luis Rodríguez Zapatero. Tant la presidència i les vicepresidències com la secretaria general, la d’organització i la de finances es triaran de la mateixa manera el 9 d’agost. Puigdemont es presentarà amb Turull, Artadi, Rius i Erra i es votaran de manera conjunta (tot i que els associats també els podran puntuar individualment). Sànchez es presentarà amb Saldoni i Pallarès i també es votaran conjuntament i individualment. Per ser proclamats han de superar el 50% dels vots a la candidatura; si no, quedarien fora.

18 membres més

També s’han de triar 18 membres per a l’executiva. Hi tindran presència tant la cap de files al Congrés, Laura Borràs, com el president del grup al Parlament, Albert Batet, així com la portaveu adjunta, Gemma Geis. A més de Madrenas, també hi haurà el conseller Calvet, l’exvicepresidenta del PDECat Míriam Nogueras, la diputada Aurora Madaula, l’exdirigent d’ERC Pep Andreu i els membres del govern de la Crida Toni Morral, Irene Negre i Marcel Padrós.

L’expresident de la Generalitat i actual eurodiputat presentarà la seva candidatura a presidir el partit de JxCat. Serà el màxim dirigent, malgrat que encara manté el carnet del PDECat. Les converses amb David Bonvehí estan obertes, però ja ha decidit posar en marxa el seu propi partit.

Informa:ARA.CAT (2-8-2020)

295 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: