PUIGDEMONT I ELS SUPOSATS AGENTS RUSSOS DEL VOLHOV: “MAI ELS VA DONAR CREDIBILITAT”

(MARTA LASALAS )
El president Carles Puigdemont va mantenir una reuni√≥ la vig√≠lia del 27 d’octubre del 2017 a la Casa dels Canonges a inst√†ncies de V√≠ctor Terradellas, exsecretari de relacions internacionals de CDC, amb dos ciutadans russos. A un dels quals se li ha atribu√Įt el paper de representant del govern de Vlad√≠mir Putin. Aquest contacte, que explicava amb detall aquest diumenge El Peri√≥dico, sustenta el que s’ha anomenat la trama russa del proc√©s, sobre la qual el jutge del cas Volhov, Joaqu√≠n Aguirre, investiga Terradellas. Aix√≤ no obstant, fonts de l’Oficina del president consultades per ElNacional, asseguren que Puigdemont no va donar cap credibilitat a les propostes que se li van plantejar en aquella trobada i que, de fet, tampoc “mai no va tenir cap prova de la identitat dels seus interlocutors, ni va donar cap credibilitat a la seva suposada representaci√≥ oficial”.

La informaci√≥ de El Peri√≥dico explica que van participar a la trobada els ciutadans russos Nikolay Sadavnikov, a qui atribueix vincles amb el ministeri d’Exteriors rus i amb una empresa de Panam√†, i Sergey Motin, del qual explica que va deixar sense paga un tractament a una cl√≠nica de Barcelona i posteriorment va morir de c√†ncer. Tambi√©n hi hauria participat un catal√†, Jordi Sard√† Bonveh√≠, implicat en una suposada estafa sobre venda de gas a Ucraina, a m√©s de Terradellas. Segons la versi√≥ de Terradellas que recull aquest diari, els suposats emissaris van oferir a Puigdemont ajuda econ√≤mica de milions de d√≤lars i 10.000 soldats russos, mentre que en contrapartida reclamaven posar en marxa un sistema de criptomonedes a Catalunya i crear un gran n√≠nxol mundial de moneda virtual.

Des de l’Oficina del president s’insisteix que Terradellas mai va actuar per enc√†rrec ni per indicaci√≥ de ning√ļ del Govern ni del que es va anomenar l’estat major del proc√©s i que les seves gestions eren “estrictament personals” i al marge del full de ruta que s’estava seguint. Admeten que en una d’aquestes actuacions, Terradellas, acompanyat d’altres interlocutors a qui va presentar com a enviats russos, va explicar al president una proposta que “preveia un finan√ßament de les necessitats de Catalunya durant el per√≠ode de transici√≥ i eventualment un suport militar”.
Sense credibilitat

“Cap de les propostes va mer√®ixer credibilitat ni eren recomanables per a Catalunya”, asseguren, tot recordant que el full de ruta del proc√©s era i √©s estrictament no violent i europeista i que en aquell moment, la vig√≠lia del 27 d’octubre, ja s’havia decidit aprovar la declaraci√≥ d’independ√®ncia sense esperar el reconeixement internacional.

Aquestes fonts asseguren que el president no va donar cap credibilitat a la suposada representaci√≥ dels seus interlocutors que, de fet, la conversa va tenir lloc a la Casa dels Canonges i no als despatxos oficials, on se celebraven les reunions amb representants dels pa√Įsos interessats en el proc√©s d’independ√®ncia, i que “no va existir cap enc√†rrec ni cap estrat√®gia lligada a aquella trobada”.

A m√©s, subratllen que aquesta no va ser l’√ļnica proposta sobre finan√ßament del per√≠ode de transici√≥ que va arribar al president Puigdemont i insisteixen que totes van ser descartades pels mateixos motius. “Cap de les propostes tenia credibilitat i semblaven opcions oportunistes que en cap cas podien obeir a l’estrat√®gia pol√≠tica fixada”, asseguren aquestes fonts, que no amaguen el malestar davant de la filtraci√≥ de dades que formen part d’un sumari suposadament secret.

La informació de El Periódico explica que a la reunió amb Sadovnikov no es va acordar res.
Informa:ELNACIONAL.CAT (9-5-2022)

191 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: