PUIGDEMONT I JUNQUERAS: UN “RETROBAMENT PRIVAT” QUE ENCETA UNA NOVA ETAPA

“Puigdemont i Junqueras: un “retrobament privat” que enceta una nova etapa”.
Waterloo espera una cimera en què Marta Rovira ha treballat molt.
( QUICO SALLÉS )
Ha costat, però finalment, se celebrarà. El vicepresident Oriol Junqueras, condemnat per sedició i ja indultat, es trobarà amb el president a l’exili, i amb ordre de detenció a Espanya, Carles Puigdemont. Serà en un escenari que ha dividit JxCAT i ERC des de la seva fundació, la Casa de la República a Waterloo. A quarts de tres del migdia. Totes dues parts eviten parlar de “cimera” o de “reunió al més al nivell”, conceptes habituals en aquest tipus de contactes. ERC ho deixa en una trobada “personal” amb una òbvia derivada política i des de Waterloo ho qualifiquen ”d’acte d’agenda privada”. Però encara que els spin doctors dels partits ho vulguin distorsionar, la trobada obre una nova etapa. Han hagut de passar gairebé quatre anys de presó i exili, i diverses competicions electorals, més un indult, per poder fer la fotografia.

Fonts de l’entorn de Puigdemont, però, admeten que el president està “molt il·lusionat de veure’ls a tots” i, a més, en un lloc tan emblemàtic com la Casa de la República. A més de Junqueras, també l’acompanyaran l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els que van ser consellers del govern de l’1-O Raül Romeva, Dolors Bassa i Meritxell Serret. Aquesta última, no s’ha tornat a veure amb Puigdemont des que va tornar a Catalunya després de tres anys d’exili en què van coincidir a Bèlgica. “És il·lusionant”, insisteixen des de Waterloo, on a més de Puigdemont també hi seran els consellers a l’exili Clara Ponsatí, Lluís Puig i Toni Comín. “Fa dies que tots tenen ganes de veure’s i retrobar-se”, apunten fonts de tots dos entorns.

“La fotografia podria ser una mena de posada de comptador a zero”, apunten algunes fonts. Tot, després d’uns temps força difícils de relació entre els dos líders. De fet, Junqueras és un dels principals protagonistes del llibre M’explico, de Carles Puigdemont. Unes memòries del Procés vist pel president en què insisteix en les “deslleialtats d’ERC” i del mateix Junqueras que han deixat màcula. Tot i això, s’ha treballat per celebrar la trobada. Una reunió on el paper de Marta Rovira ha estat molt important.

Segons fonts de l’organització, la secretària general d’ERC, exiliada a Suïssa, “ha ajudat molt que es pugui fer aquesta trobada”. El fet de l’exili, malgrat els centenars de quilòmetres que els separa, ha unit Puigdemont i Rovira. Durant aquests anys han mantingut una relació fluïda i amb alguna trobada personal. També han ajudat a organitzar la trobada d’aquest dimecres Estefania Torrente i Marta Vilaret, membres de la direcció d’ERC i encarregades de l’estratègia antirepressiva del partit. A més de poquíssimes persones de la més alta confiança de Puigdemont, com el cap de l’oficina de Puigdemont, el polièdric Josep Lluís Alay.

La intenció del missatge de la trobada és per part dels partits emmarcar-la en l’àmbit estrictament personal tot i la connotació política que porta incorporada. De fet, Marta Vilalta assegurava aquest dilluns en la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció que la trobada tindria “contingut polític perquè tots dos són animals polítics”. Ara bé, deixava ben pal·lès que no hi havia un ordre del dia polític, ni de Govern, ni d’estratègia. En la mateixa línia s’expressen a Waterloo. “És un retrobament privat, intransferible i sobretot més enllà de la política”, insisteixen des de la Casa de la República.

En tot cas, totes dues parts admeten “l’alta potència de la fotografia” que mostra, com a mínim, un “retrobament personal important després de temps de malsentesos i desacords”. De fet, les dues bandes remarquen que era una “fotografia que faltava” després del retrobament dels líders indultats d’ERC amb Rovira i dels líders indultats de Junts amb Puigdemont i els consellers exiliats. També les dues formacions eviten posar pressió als líders en la primera trobada després de l’indult. En qualsevol cas, tant ERC com Junts consideren que la “fotografia bona hauria estat a Catalunya”.

En aquest sentit, Toni Comín, una de les veus autoritzades de Waterloo ho advertia aquest dimarts en una entrevista a Catalunya Ràdio que “en el camp polític, una foto no arreglarà res” perquè “amb una hora no es poden aclarir tots els dubtes estratègics”. Junqueras per la seva banda, i des d’Estrasburg, ha assenyalat que no cal “cap reconciliació” amb Puigdemont perquè “per part meva sempre hi ha hagut tota la voluntat d’entesa”. Una nova etapa.
Informa:ELMON.CAT (7-VII-2021)

226 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: