No hi han sigut, per√≤ Carles Puigdemont i Oriol Junqueras han estat els grans protagonistes del debat de candidats europeus d’aquest dimarts a la nit a TV3. La televisi√≥ p√ļblica catalana ho tenia tot a punt per comunicar el seu plat√≥ amb Soto del Real i Brussel¬∑les, i que d’aquesta manera tots dos hi poguessin participar, tal com inicialment s’havia autoritzat. Finalment, per√≤, no ha estat aix√≠. I precisament la seva abs√®ncia els ha fet absolutament presents.

Sole Ca√Īas Gonzalez Pons Urtasun Javi Lopez Candidats debat municipals i europees a TV3 - Sergi Alc√†zar

A mitja tarda s’ha sabut que es vetava que¬†Junqueras pogu√©s¬†connectar-hi a trav√©s de videoconfer√®ncia perqu√® l’horari no quadrava amb el funcionament habitual centre penitenciari. En aquell moment, Puigdemont s’ha autoexcl√≤s argumentant que no volia beneficiar-se d’una situaci√≥ de desigualtat del seu exsoci de Govern i ara rival. Si a Junqueras no el deixaven, ell tampoc no hi seria. L’alternativa ha estat apostar per¬†Toni Com√≠n, tamb√© a l’exili i n√ļmero tres de la llista,¬†per√≤ poques hores abans del debat la JEC ha prohibit la seva participaci√≥. La resposta de JxCat ha estat enviar-hi el seu n√ļmero set, Aleix Sarri, que ha vingut directe de l’aeroport. Hi ha aterrat provinent de Brussel¬∑les, on s’ha reunit, justament¬†amb Puigdemont.

No feia ni cinc minuts que havia arrencat el debat que ja hi ha hagut el primer terrabastall. En la seva intervenci√≥ inicial, Aleix Sarri ha anunciat que “jo ara marxar√© d’aquest plat√≥”, perqu√® “√©s intolerable en un estat democr√†tic” que no es permeti debatre dos caps de llista en campanya, “no podem passar aquesta l√≠nia vermella”. Aix√≤ s√≠, abans d’abandonar l’estudi ha entregat al moderador, Xavier Coral, un USB amb la gravaci√≥ del minut d’or del president Puigdemont per emetre’l en¬†acabar.

Jordi Sol√©, el tercer de la llista d’ERC que hi ha participat substituint Junqueras, ha explicat que “nosaltres no desaprofitarem cap oportunitat per donar veu a l’independentisme”. Aix√≤ s√≠, tamb√© ha lliurat¬†un pendrive amb una gravaci√≥ del president dels republicans per posar en el moment de l’√ļltima intervenci√≥. El morbo de saber si¬†TV3 gosaria o no projectar-los al final, ha contribu√Įt a que¬†molts aguantin enganxats a la pantalla, empassant-se trams m√©s densos sobre economia, Br√®xit i directives europees.

 

Junqueras sí, Puigdemont no

La direcci√≥ de TV3 ha optat per no emetre el v√≠deo de Carles Puigdemont perqu√® JxCat ha abandonat el debat. En canvi, s√≠ que ha distribu√Įt el d’Oriol Junqueras. El president d’ERC ha demanat els electors que posin en valor “quanta for√ßa de voluntat cal per continuar defensant el mateix des de la pres√≥” i ha prom√®s que “si no ens hem cansat ni acovardit des de la pres√≥, no ho farem mai”. Alhora, ha recordat que “ens estan demanant 25 anys i continuem demanant el mateix”. Un minut d’or que cobra m√©s valor encara per a ERC, tenint en compte que Puigdemont ha quedat finalment excl√≤s.

El PP lloa Junqueras i dimonitza Puigdemont

El PP ha enviat al debat el seu n√ļmero dos, Esteban Gonz√°lez-Pons, que per cert ha acabat amb una intervenci√≥ √≠ntegrament en catal√† demanant deixar enrere l’odi i recuperar la Catalunya de tots. Bregat en aix√≤ dels debats, ha arrencat furgant en la pugna Puigdemont-Junqueras assegurant que no √©s el mateix la pres√≥ que “una mansi√≥ a Brussel¬∑les”. Amb grans dosis de cinisme ha afirmat que “Oriol Junqueras i Carles Puigdmeont no estan en la mateixa situaci√≥, perqu√® ERC √©s aqu√≠ i el partit de Puigdemont que no s√© ni com es diu, no hi √©s”. I ha afegit que “Junqueras no hi √©s perqu√® l’horari de la pres√≥ no li permet, Puigdemont no hi √©s perqu√® est√† fugat, perqu√® volia fer-ho des del sof√† de casa¬†i aix√≤ li donaria avantatge”. En aquest sentit, ha defensat que “el v√≠deo de Junqueras s√≠ que es pot posar, per√≤ el de Puigdemont no”. A m√©s, ha acusat l’expresident de semblar l'”Star Treck, que nom√©s apareix per v√≠deo” i¬†de ser “un especialista en fugir i deixar ERC sola¬†davant del perill“.

El candidat d’ERC s’ha afanyat a desempallegar-se d’aquests elogis enverinats, afirmant rotundament que “jo mai compararia situacions de patiment” i recordant que el seu partit va ser clau a fer fora “el govern m√©s corrupte d’Europa”, el del PP amb Rajoy.

Per part de Ciutadans, Jordi Ca√Īas ha mossegat amb contund√®ncia tot el que fes olor d’independentisme. S’ha queixat que aquest moviment “porta 35 anys desprestigiant Espanya a Europa” i s’ha felicitat del “frac√†s del cop d’estat de 2017”, referint-se a la Declaraci√≥ d’Independ√®ncia del Parlament. En la l√≠nia dels debats de Rivera amb S√°nchez (i d’Arrimadas amb Batet), ha centrat les cr√≠tiques en candidat socialista, Javi L√≥pez, acusant-lo de governar gr√†cies al suport “dels colpistes”.

El representant del PSC ha mirat d’agafar el cam√≠ del mig, de la m√† del dels comuns, Ernest Urtasun. Tots dos han apostat per la via del di√†leg. Aix√≤ s√≠, amb matisos. L√≥pez ha lloat la figura del cap de llista dels socialistes a Europa, Josep Borrell, “avui el catal√† de la UE m√©s influent i universal” i ha apostat perqu√® el conflicte Catalunya-Espanya es resolgui de portes endins i no fent-hi entrar Europa. Urtasun, en canvi, s’ha mostrat partidari que al Parlament Europeu hi hagi grups comprensius amb el di√†leg i ha convidat a “fer propostes i mirar al futur”.

Les lliçons del Brèxit i el CATèxit

En aquestes eleccions europees votaran 400 milions de persones. Entre aquestes, els ciutadans brit√†nics. Com que no hi ha hagut acord encara per materialitzar el Br√®xit, el Regne Unit participar√† de les eleccions de diumenge 26 de maig, amb la incertesa que aix√≤ representa pel Parlament Europeu, que s’escull per cinc anys i que pot veure com a mig cam√≠, els eurodiputats brit√†nics marxen.

Quan s’ha abordat aquesta q√ľesti√≥ al debat, el PP, Cs i el PSC han aprofitat per comparar el Br√®xit amb el proc√©s. Ca√Īas (Cs) ha parlat de CAT√®xit, advertint que l’experi√®ncia brit√†nica “√©s la prova que no hi ha cap divorci¬†bo” i que “aixecar fronteres √©s sempre un mal negoci”, per aix√≤, ha convidat els independentistes a reflexionar. En la mateixa l√≠nia, Gonz√°lez-Pons (PP) ha valorat el Br√®xit com “la demostraci√≥ de com el nacionalisme pot portar a una naci√≥ pr√≤spera a la ru√Įna” i ha advertit els escocesos que si volen tornar a entrar a Europa s’haurand e posar a la cua, “per darrere de S√®rbia”. Javi L√≥pez ha q√ľestionat i comparat l’aposta unilateral del Br√®xit i els independentistes catalans”.

A l’altra costat, Sol√© (ERC)¬†ha posat en valor en projecte europeu i ha valorat positivament que el Br√®xit ha cohesionat la UE, “perqu√® ara tothom sap que no valen els discursos fr√≠vols que diuen que no es pot marxar d’un dia per l’altre. Pel cam√≠ del mig, Urtasun (comuns), s’ha mostrat partidari d’un segon refer√®ndum.

Per cert, la nota de color… b√©, de blanc i negre: avui, al plat√≥ de TV3, tot homes. L’Europa del futur?