La tensi√≥ entre JxCat i el PDeCAT va prenent forma i ho fa en detriment del partit dem√≤crata. El president a l’exili, Carles Puigdemont, i l’expresident¬†Artur Mas¬†han acordat avui despr√©s d’una llarga reuni√≥ a Waterloo apostar per refor√ßar¬†JxCat i dotar aquestes sigles d’una estructura que la situ√Į¬†en l’espai central de l’independentisme.

Els dos pol√≠tics s’han reunit a Waterloo l’endem√† que Puigdemont mantingu√©s una trobada amb els m√†xims responsables del PDeCAT i JxCat, en qu√® tamb√© van participar¬†alcaldes i caps de llista¬†a les darreres municipals aix√≠ com¬†els consellers Meritxell Bud√≥, Dami√† Calvet i Miquel Buch.

El futur de l’espai pol√≠tic que encarna JxCat va ser un dels temes centrals de la trobada d’ahir,¬†com tamb√© ho ha estat en la reuni√≥ que han mantingut avui Puigdemont i Mas.

Estructura eficaç

Aix√≠ ho han explicat els dos pol√≠tics en un comunicat conjunt en qu√® han anunciat la voluntat de “refor√ßar” JxCat com a “realitat pol√≠tica consolidada” amb gaireb√© 3000 representants electes en diferents institucions. L’objectiu seria, segons asseguren, que JxCat¬†“tingui una¬†estructura operativa i efica√ß, amb un projecte de pa√≠s clar amb¬†vocaci√≥ de centralitat, i amb una¬†sigles consolidada¬†que reforci i incrementi la confian√ßa rebuda en aquest cicle electoral”.

La implicaci√≥ de Mas¬†en aquesta proposta trenca definitivament l’equilibri intern¬†dins de la c√ļpula del PDeCAT, on el sector af√≠ a l’expresidenta del partit¬†Marta Pascal¬†no amaga el rebuig a una integraci√≥ definitiva de la formaci√≥¬†dem√≤crata dins de JxCat, tot i que les bases¬†han fet evident¬†repetidament el suport a Puigdemont i el seu projecte.

A partir de la proposta dibuixada avui aquest espai polític haurà de concretar el procediment per subsumir la formació demòcrata dins de JxCat. Algunes veus defensen un nou congrés del partit aquest estiu per marcar el seu nou perfil.

Aix√≠ mateix, hauran de concretar les persones i funcions que hauran d’integrar el que Puigdemont i Mas han descrit avui com a “estructura operativa”. Aquesta estructura¬†ha de servir per superar les disfuncions provocades per les reiterades tensions internes entre JxCat i PDeCAT;¬†per¬†fer front a les dificultats provocades per l’exili i empresonament d’una part dels l√≠ders independentistes; i per garantir una major coordinaci√≥ institucional, en particular, amb el Govern de la Generalitat.

La reuni√≥ entre els dos pol√≠tics ha servit tamb√© per analitzar la situaci√≥ despr√©s del llarg cicle electoral;¬†estudiar el final del judici al proc√©s i les repercussions que puguin tenir les sent√®ncies; i per abordar la resposta als entrebancs que planteja l’Estat per impedir que Puigdemont, Toni Com√≠n i Oriol Junqueras puguin assumir les actes d’eurodiputats.

Informa:ELNACIONAL.CAT (19-6-2019)