PUIGDEMONT JA PODRIA TORNAR A SER LEGALMENT PRESIDENT DE LA GENERALITAT

La rebel¡liĂł ha passat a millor vida en la causa contra els lĂ­ders independentistes, però les conseqßències d’haver-los acusat d’aquest delicte han estat palpables, començant pels empresonaments preventius i acabant per la suspensiĂł cautelar de l’exercici de cĂ rrecs pĂşblics dels afectats. Coneguda la sentència, les derivades s’estenen en diversos flancs. Per exemple, Pablo Llarena ha hagut d’aixecar la suspensiĂł de Carles Puigdemont i l’expresident ja ha demanat a la Mesa del Parlament que restitueixi els seus drets de diputat.

El 10 de juliol de l’any passat, el jutge el va suspendre a ell i als diputats presos Oriol Junqueras, Jordi SĂ nchez, RaĂźl Romeva, Jordi Turull i Josep Rull en aplicaciĂł de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal. Els va donar la possibilitat de ser substituĂŻts, una opciĂł a la qual van agafar-se els diputats d’ERC i que va obrir una crisi important de confiança entre els socis de Govern. Toni ComĂ­n en va quedar al marge perquè estava pendent d’un recurs i per tant no se li ha aplicat mai la suspensiĂł. DesprĂŠs de les eleccions espanyoles del 28-A, SĂĄnchez, Junqueras, Rull i Turull van deixar l’escĂł del Parlament per agafar l’acta al CongrĂŠs. Per tant nomĂŠs Puigdemont, Romeva i ComĂ­n van mantenir el seient a la cambra catalana.

Aquest dimarts la Mesa del Parlament ha rebut la notificaciĂł de l’aixecament de la suspensiĂł de Puigdemont. I a travĂŠs de Junts per Catalunya, l’expresident ha decidit sol¡licitar que se’l rehabiliti, tant pel que fa als seus drets polĂ­tics com econòmics. Això vol dir que reclamarĂ  cobrar el sou de parlamentari de manera retroactiva i que demanarĂ  poder exercir el seu vot a travĂŠs de la delegaciĂł en algun company del seu grup.

Fonts de Junts per Catalunya expliquen a ElNacional.cat que això implica que Puigdemont podria tornar a ser investit. Puntualitzen, això sí, que de moment la intenció no Ês tornar a pressionar ERC. Ara bÊ, asseguren que es reserven la carta.

La sentència afecta a la vegada un altre diputat del Parlament. L’exconseller RaĂźl Romeva, l’Ăşnic pres que encara mantenia l’escĂł, tenia delegades les seves funcions en el president del grup parlamentari republicĂ , Sergi SabriĂ , que votava en nom seu en tots els plens. La condemna, però, inhabilita Romeva. Com que la sentència ĂŠs ferma, això vol dir que haurĂ  de ser substituĂŻt pel segĂźent nom a la llista d’ERC del 21-D.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-10-2019)

204 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: