PUIGDEMONT-JUNQUERAS: EL CAM√ć D’ESTRASBURG PASSA SOBRETOT PER MADRID

(   JAUME MASDEU   )

El partit d‚Äô Estrasburg es ¬≠juga a Madrid. Les batalles de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras per aconseguir asseure‚Äôs en un esc√≥ del Parlament Europeu es decidiran en gran part a Es¬≠panya, i la seva sort est√† en mans del Tribunal Suprem i de la Junta Electoral Central. Tots dos, un pr√≤fug de la just√≠cia espanyola i un ¬≠pres, van rebre l‚Äôaval pol√≠tic de gaireb√© 2,3 milions de vots (dels quals, 1,7 milions a Catalunya), per√≤ ara la clau √©s jur√≠dica, saber si acon¬≠seguiran exercir d‚Äôeurodi¬≠putats, fet que do¬≠naria gran visibilitat a la internacionalit¬≠zaci√≥ del proc√©s, per a desesperaci√≥ del Govern espanyol i ¬≠preocupaci√≥ d‚Äôun ¬≠Parlament Europeu ¬≠sovint desbordat per aquestes pol√®miques, com s‚Äôha vist en la ¬≠seva √ļltima rectifi¬≠caci√≥ sobre el lliurament d‚Äôacreditacions provisionals.

El cas de Junqueras √©s diferent perqu√® √©s a la pres√≥ i t√©, a m√©s, el precedent de la seva elecci√≥ com a diputat a les Corts Generals, quan el Tribunal Suprem li va permetre recollir l‚Äôacta i assistir a la sessi√≥ constitutiva. √Čs pre¬≠visible, doncs, que el tribunal prengui la mateixa decisi√≥ i l‚Äôautoritzi a recollir l‚Äôacta, per√≤ √©s m√©s incert que el deixi assistir a la sessi√≥ constitutiva del Par¬≠lament Europeu, el 2 de juliol a Estrasburg, per les dificultats que implica assegurar la seva cust√≤dia quan surti del territori espanyol. Si fos el cas, seria una absoluta novetat, ja que un di¬≠putat pres no ha assistit mai a un ple de l‚Äô Europarlament.

Junqueras va ser suspès posteriorment com a diputat pel Congrés, però el Parlament Europeu no pot suspendre, en cap cas, un eurodiputat: ­això correspon a les autoritats de l’ Estat on ha estat elegit, fet que torna la pilota, una vegada més, al terreny espanyol.

Un altre aspecte interessant és ­com s’articularà la immunitat de què gaudirà en principi Junqueras, una vegada recollida l’acta de diputat, a partir del 2 de juliol, i quina interpretació se li donarà.

Una vegada més, correspondrà al Tribunal Suprem decidir si se li aplica, i si cal demanar un suplicatori al Parlament Europeu per revocar-la. Si fos el cas, suposaria un allargament del procés, amb l’expedient que hauria de passar per la comissió d’ Afers Jurídics, on la persona implicada té dret a fer-se sentir per després passar a vo­tació al ple. En el cas del Junqueras diputat a les Corts, el ­Tribunal Suprem no va considerar necessari sol·licitar-ho.

El fet que tot passi per Madrid deriva de les característiques especials de les eleccions europees, que en realitat no són unes eleccions, sinó la suma de 28 comicis diferents, subjectes a les regles específiques de cada país, a partir d’un marc genèric que només fixa uns mínims, sense entrar ni en el sistema elec­toral, ni en les circumscripcions ni en la normativa aplicada.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (1-6-2019)

280 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: