PUIGDEMONT JUSTIFICA EL SEU SILENCI AMB UNA DURA CARTA SOBRE COM HA ESTAT TRACTAT

El president Carles Puigdemont s’ha pronunciat en una carta enviada a la militància de la seva formació sobre l’acord entre ERC i Junts, sobre el qual evita de donar un suport explícit, una volta investit Pere Aragonùs com a president de la Generalitat. “Cap acord i cap estratùgia no es poden basar en l’hegemonia d’un determinat partit —posem per cas, de Junts— sobre el conjunt del moviment sinó que ha de considerar i respectar aquesta diversitat i transversalitat”, comenta.

Puigdemont explica que va apartar-se de les negociacions per a formar govern per no interferir, per no ser font de desacord i desconfiances i per no ser utilitzat amb fins propagandístics, i afegeix que cal vetllar pel pacte i la unitat independentista. Afegeix que amb la investidura d’Aragonùs, amb qui es compromet a ser lleial i s’hi posa a disposició, comença una nova etapa de “reptes colossals” i diu que Junts tindrà un paper determinant.

“Creia que el millor per poder establir un marc de relacions amb ERC que afavorĂ­s acords era que jo no formĂ©s part de cap procĂ©s negociador”, explica. Diu que volia evitar, precisament, que s’instal·lĂ©s la narrativa “falsa” i “perversa” de la tutela sobre AragonĂšs. En aquest sentit, critica que alguns sectors de l’independentisme s’unissin a l’unionisme per a propagar aquest relat, i que es pretenia debilitar Junts i el Consell per la RepĂșblica. “La meva intenciĂł era que el resultat a quĂš s’arribĂ©s (acord o no acord) calguĂ©s ser explicat d’una manera mĂ©s rigorosa i esforçada que no pas a partir de l’argument simplista i deshonest de vincular-lo als meus suposats desitjos o interessos electorals”, defensa. “He estat escrupolĂłs amb el meu compromĂ­s de no generar cap distorsiĂł que afectĂ©s els esforços dels negociadors, o que servĂ­s als interessos dels nostres detractors en la construcciĂł del seu relat sobre les suposades tuteles i altres manipulacions”, afegeix.

El dirigent de Junts tambĂ© es mostra dolgut: “No us negarĂ© que desprĂ©s de mĂ©s de tres anys i mig a l’exili algunes coses han esdevingut per mi mĂ©s doloroses que la prĂČpia repressió”. “La unitat Ă©s, ho reconec, una prioritat tan difĂ­cil d’assolir ara mateix com d’altra banda irrenunciable. Per restaurar la unitat, el que mĂ©s he gosat demanar Ă©s, en primer lloc, respecte. Es pot respectar l’altre sense necessitat de compartir un mateix govern, i es pot faltar al respecte bo i compartint la meitat del govern”, diu.

Puigdemont assegura que ha procurat no ser un obstacle per cap acord i ser prudent a l’hora d’expressar les seves opinions o comentaris pĂșblicament. SostĂ© que cap partit tĂ© l’hegemonia i que l’amoĂŻna la desuniĂł del moviment independentista, i en aquest sentit critica que mitjans de comunicaciĂł i tertulians hagin manipulat les seves intencions. Diu que en cap cas ha volgut tutelar les negociacions ni el nou president de la Generalitat, reivindica que cal tenir respecte i lleialtat entre independentistes i denuncia la “crĂ­tica injusta i maldestra sobre un suposat biaix partidista del Consell”.

En aquest sentit, demana respecte, confiança i lleialtat entre les forces independentistes. “Si aquesta cadena es trenca o s’afebleix en alguna baula, el resultat Ă©s el recel permanent, la parĂ lisi polĂ­tica i, al final, l’enfrontament”, diu. “Efectivament, en aquests tres anys i mig s’ha vist, amb decepciĂł compartida per molta gent, com aquesta cadena s’anava afeblint fins a trencar-se. Si al principi l’estratĂšgia de la desuniĂł va ser concebuda amb una determinada intenciĂł, molt sectĂ ria al meu entendre, Ă©s evident que s’ha escapat de control i ha originat una batalla sense fre que avergonyeix internament i des de fora Ă©s molt desconcertant, de la qual ningĂș no surt ben parat”, afegeix.

“L’equilibri Ă©s molt difĂ­cil perĂČ tenim l’obligaciĂł de buscar-lo. Per aixĂČ he insistit en la necessitat del respecte, de la confiança i de la lleialtat. És previ a tot. L’ùxit del Govern no es mesurarĂ  nomĂ©s en l’obra feta, en les polĂ­tiques desplegades. Es basarĂ , tambĂ©, i potser ara mĂ©s que abans, en la seva capacitat de restaurar tot allĂČ que s’ha deteriorat, i que influeix en l’ànim del paĂ­s”, sostĂ©. Augura que la repressiĂł continuarĂ , i conclou que continuarĂ  defensant l’1-O i la proclamaciĂł de la RepĂșblica Catalana com a fonaments de la independĂšncia de Catalunya per a garantir el progrĂ©s social, econĂČmic, cultural i lingĂŒĂ­stic.
Informa:VILAWEB.CAT (21-5-2021)

302 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: