“Hi ha una responsabilitat directa. Hi ha un patrimoni hist√≤ric, material i¬†immaterial, que va ser trepitjat. Per tornar la dignitat a molts pobles que han estat perseguits o aniquilats, crec que el deure √©s inexcusable. No m’agrada l’arrog√†ncia amb la qual Espanya ha reaccionat a aix√≤, perqu√® crec que va ser una invitaci√≥ molt honesta, molt compartida. No √©s tan simple com dir ‘s’ha de demanar perd√≥ i prou, i heu de ser vosaltres’. √Čs una responsabilitat compartida”, ha indicat Puigdemont.

“√Čs tamb√© una lli√ß√≥¬†√®tica per al futur. Sobre qu√® hem de basar les nostres relacions de futur amb els pobles? Sobre actes de viol√®ncia? Sobre actes de genocidi? Sobre actes d’aniquilaci√≥, de dominaci√≥, de colonitzaci√≥? O b√© volem refundar les bases de les nostres relacions? Jo crec que ha ser ser aix√≤. I per fer aix√≤ hem d’aprovar algunes assignatures. I tots, no nom√©s Espanya, hi tenim responsabilitats”, ha afegit.

El president ha criticat amb duresa l’actitud espanyola. “A mi em dol que a Espanya li costi tant, tant, sortir d’aquesta arrog√†ncia imperialista, i que s’hagin d’escoltar veus a la pol√≠tica espanyola que em recorden quan de petit estudiava a l’escola franquista i parlaven d’aquesta mitologia de la conquesta, de la redempci√≥ i de l’evangelitzaci√≥ com una cosa m√†gica, quan va ser una cosa espantosa. No hi ha cap dubte sobre el que hauria de fer Espanya aqu√≠”, ha indicat.

 

BOSCH PARLA SOBRE EL GENOCIDI A LES AM√ąRIQUES

 

Per altra banda, el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, ha escrit un article al mateix diari on recomana al ministre Borrell anar a fray Bartolom√© de las Casas quan relatava en relaci√≥ a la matan√ßa del Templo Mayor. “I comen√ßaven amb les espases despullades a obrir aquells cossos despullats i delicats i a vessar aquella generosa sang”. I hi afegeix “Els conqueridors, despr√©s d’autoritzar una festivitat religiosa mexicana a Tenochitil√°n, van tancar totes les sortides del Templo Mayor causant la mort d’un nombre indeterminat d’ind√≠genes”.

“El genocidi contra les poblacions abor√≠gens de les Am√®riques va ser, segurament, la m√©s gran atrocitat de la hist√≤ria en termes demogr√†fics”, exposa. Sota el t√≠tol La democr√†cia √©s ser capa√ß de mirar al passat, Bosch recorda que “fa uns dies el ministre Borrell assegurava que el colonialisme a les Am√®riques es va construir a partir d’una llegenda negra i amb base a les fake news, i va arribar a qualificar la conquesta de guerra civil entre ind√≠genes. Segons Borrell, el proc√©s de colonialitzaci√≥ va ser positiu perqu√® va permetre crear societats mestisses”.

Informa:ELNACIONAL.CAT (13-4-2019)