PUIGDEMONT: “L’ERROR VA SER NO HAVER DECLARAT LA INDEPENDÈNCIA EL 10-O “

L’eurodiputat Carles Puigdemont ha declarat, en una entrevista a eldiaro.es, que el 10 d’octubre del 2017 “va ser un error no declarar la independència”. Quan ha estat preguntat per quina hagués estat la diferència a declarar-la o no, ha comentat que “teníem la mobilització i la disposició per fer valdre el mandat, però em vaig deixar convèncer pels missatges directes i indirectes de l’estat espanyol, pensant que volien obrir una finestra de diàleg”.

Puigdemont també ha reiterat que “tenen raons jurídiques, polítiques i inclús tècniques” perquè no prosperi el suplicatori demanat al Parlament Europeu, i ha afegit que “si realment hem de creure en el compromís de Sánchez per desjudicialitzar la política, seria coherent que els socialistes espanyols el rebutgessin”. Tot i això, ahir Puigdemont ja va declarar que els socialistes probablement avalaran el suplicatori juntament amb Vox i altres forces polítiques espanyoles.

Pel que fa a la possibilitat que el president Quim Torra sigui inhabilitat, l’eurodiputat no descarta unes eleccions anticipades, però ha desitjat que es pugui acabar el mandat actual abans de convocar eleccions, però que si finalment el Suprem el deshabilita, caldria proposar un candidat alternatiu pel qual “seria necessària una majoria al Parlament que avui no es dona del tot”.

SUSPENDRE L’ORDRE DE DETENCIÓ

La defensa del president de la Generalitat Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín ha presentat un recurs d’apel·lació contra el Tribunal Suprem espanyol perquè suspengui l’ordre de detenció contra ells que hi ha vigent a l’estat espanyol. Si no s’accepta el recurs, demana que el Suprem presenti diverses qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre el seu cas.

Concretament, demana que pregunti al TJUE si ha de ser el Suprem el tribunal que tracti els casos que afecten eurodiputats, com si fossin membres dels parlaments de l’estat espanyol. També demana que pregunti si el Suprem pot dictar ordres de detenció nacional i europees contra un eurodiputat sense autorització del Parlament Europeu, o si pot mantenir l’ordre de detenció mentre es tramita el suplicatori per a retirar la immunitat.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (17-1-2020)

294 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: