El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha avisat aquesta tarda en roda de premsa on ha intervingut des de Waterloo, “als que es pensen que ens poden doblegar” que abandonin “tota esperança” d’aconseguir-ho. Puigdemont ha assegurat, d’aquesta manera, que la seva candidatura “ha guanyat per primera vegada en camp contrari”, desprĂ©s que el Tribunal Suprem espanyol ha considerat que tĂ© dret a presentar-se a les llistes de JxCat a les eleccions europees del 26 de maig, desautoritzant la JEC.

Puigdemont ho tĂ© clar desprĂ©s que l’alt tribunal hagi constatat que “Ă©s elegible” i hagi tornat a passar la pilota a la teulada del jutjat del contenciĂłs administratiu de Madrid perquĂš prengui la decisiĂł final. Segons Puigdemont, el que ha passat Ă©s un “intent vergonyĂłs” d’afectar un procĂ©s electoral, “impropi” d’una democrĂ cia lliure. Per aixĂČ, ha demanat el vot a la ciutadania per passar de ser “elegible” a “elegit” i denunciar, juntament amb els consellers Clara PonsatĂ­ i Toni ComĂ­n, les “mancances democrĂ tiques” de l’Estat i posar a l’agenda europea el dret a decidir.

La falta de pronunciament sĂČlid del Suprem és una prova mĂ©s, segons Puigdemont, que els drets civils i polĂ­tics han estat atacats per l’Estat espanyol. “Estem defensant els drets dels demĂČcrates, dels catalans i de tots els espanyols. Aquest va ser el primer objectiu que ens vam marcar”, ha indicat i ha apuntat quin serĂ  el seu enfoc electoral.

Aquesta defensa de drets i llibertats Ă©s l’objectiu de la candidatura a Europa. “Sense estar disposats a defensar els nostres drets, no haurĂ­em guanyat a BĂšlgica, ni a Alemanya, ni ara a Madrid”, ha dit Puigdemont, que ha reiterat que si ell mateix, PonsatĂ­ i ComĂ­n passen de ser “d’elegibles a elegits”, posarà “a l’agenda europea el que els catalans volem decidir”.

Per a Puigdemont, Junts per Catalunya Ă©s “garantia de democrĂ cia” i ha apuntat que tot i que els han volgut “silenciar i apartar”, no hi ha una opció “mĂ©s democrĂ tica i mĂ©s efectiva” a les europees que JuntsxCat.

L’acte d’aquest diumenge s’ha convertit en el primer de campanya desprĂ©s que la seu de Junts per Cat s’hagi omplert de militants i ciutadans que han volgut escoltar el president a l’exili.

Informa:ELNACIONAL.CAT (5-5-2019)