PUIGDEMONT RECORDA A L’EUROCAMBRA QUE TÉ EL SUPORT DE MÉS D’UN MILIÓ DE VOTS

El Parlament Europeu ha aprofitat el dia internacional de la democràcia per recordar amb un missatge a Twitter que més de dos-cents milions de persones van votar a les darreres eleccions europees, tot demanant ajut per a promocionar els valors de la tolerància i la democràcia. Tanmateix, el piulet ha tornat a fer recordar la situació dels eurodiputats electes catalans Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, als quals l’estat espanyol no ha deixat recollir les credencials que els acredita com a tals.

Puigdemont ha respost al missatge demanant a l’Eurocambra una solució per al més d’un milió de votants que li van donar suport a les europees i que encara no hi són representades perquè no li han permès d’assumir l’escó. El piulet ha generat una onada de reaccions entre desenes d’usuaris catalans, que han fet arribar al PE la indignació per la vulneració dels seus drets, tot demanant on han anat a parar els seus vots.

Carles Puigdemont

@KRLS
Ok, @Europarl_EN. I was elected by more than a million people, and we won the elections in Catalonia… but I’m still waiting that you respect the will of the people. Will you help our voters? Happy International Day of Democracy. https://twitter.com/Europarl_EN/status/1173201294321807360 …

European Parliament

@Europarl_EN
More than 200,000,000 people voted in the 2019 🇪🇺 elections 🗳️. On the International Day of Democracy, help us promote values such as tolerance and democracy.

Malgrat que el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol va publicar els seus noms a la llista dels cinquanta-quatre eurodiputats elegits el 26 de maig i que, per tant, els reconeix la condició d’eurodiputats, ni el president Puigdemont, el vice-president Junqueras ni el conseller Comín han pogut prendre possessió de l’acta.

La Junta Electoral espanyola va refusar de donar les credencials d’eurodiputats a Puigdemont i Comín si no es presentaven al congrés espanyol per a jurar la constitució. D’aquesta manera, l’ens electoral va descartar l’emissió immediata de les actes. En el mateix text, la junta precisava que els electes que no juressin la constitució a Madrid no serien inclosos en la llista de noms que s’enviava al Parlament Europeu, que havia de servir per a obtenir les credencials finals. I així va ser.

El cas de Junqueras

En el cas de Junqueras, no el van deixar sortir de la presó per fer el jurament, perquè van creure que hi havia perill de fugida si al juliol anava a la sessió constitutiva a Estrasburg. Aleshores la seva defensa va demanar que el Tribunal Suprem consultés els jutges europeus sobre el cas i el tribunal va acceptar-ho malgrat l’opinió contrària de la fiscalia i l’advocacia de l’estat. El Suprem va activar el tràmit per a presentar una qüestió prejudicial davant el TJUE sobre l’abast de la immunitat parlamentària a final de juny. La vista serà el 14 d’octubre.

La justícia europea analitzarà la immunitat de Junqueras el 14 d’octubre

Puigdemont i Comín, per la seva banda, van recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra la decisió de la Junta d’excloure’ls, per poder ser a la sessió constitutiva de l’Eurocambra. Tanmateix, el TJUE va rebutjar les mesures cautelars. Però el Tribunal no prenia cap posició sobre el fons de la qüestió. Això serà ‘en una data posterior’, però no especifica en quin termini.

Informa:VILAWEB.CAT (15-9-2019)

322 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: