Puigdemont reivindica l’acord pel català a la Unió Europea: “És un fet, no pas una promesa”
Puigdemont destaca que l’acord per la Mesa no està vinculat a la investidura de Sánchez i avisa: “Estem on l’endemà del 23-J”
El president a l’exili, Carles Puigdemont, s’ha pronunciat a Twitter per primera vegada des de l’acord que ha tancat amb el PSOE per fer Francina Armengol presidenta del Congrés dels Diputats. L’entesa, que inclou quatre punts, té com a element nuclear la petició d’oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea. Puigdemont ha remarcat al llarg d’aquestes setmanes que, enmig d’un clima de desconfiança amb el PSOE, reclamava “fets comprovables” per comprometre els vots dels set diputats de Junts. Així ho destaca en la piulada que ha publicat pocs minuts després que Armengol hagi estat elegida líder de la cambra baixa espanyola, en referència a la sol·licitud que ha registrat aquest dijous el ministre d’Afers Exteriors en funcions, José Manuel Albares, al Consell d’Europa per reconèixer el català, el basc i el gallec com a oficials a la UE: “És un fet, no pas una promesa, que mai s’havia volgut donar”. Fets i proves, no paraules, en definitiva.
En l’escrit, el també eurodiputat subratlla que aquest acord no va “vinculat” a una eventual investidura de Pedro Sánchez, una negociació per a la qual recepta el mateix: “No ens mouran promeses o voluntats polítiques sense garanties de compliment de qui no ens genera cap confiança”. “No sé si aquesta distància s’escurçarà o no”, apuntala el president a l’exili, fent èmfasi de nou en el fet que si hi ha “acords futurs” es produiran perquè “porten incorporat el seu compliment de manera comprovable”, com ha estat el cas d’aquesta petició del reconeixement oficial del català a les institucions comunitàries. Abans d’aquesta negociació, però, Junts i Carles Puigdemont posen el focus en una data clau: el 19 de setembre. Serà el dia en què el Consell d’Afers Generals de la Unió Europea votarà aquesta sol·licitud per modificar el règim lingüístic del club comunitari. Puigdemont recorda amb intenció a la piulada que tots els precedents de modificació del reglament lingüístic “s’han aprovat per unanimitat”, regla fixada perquè pugui prosperar: “Pedro Sánchez va dir ahir que ‘Espanya es fa escoltar a Europa’. Ara que és el president del Consell de la Unió Europea i que és justament aquesta institució la que té la competència per modificar el reglament, ara té una ocasió magnífica de demostrar-ho”.
“La investidura està exactament allà on estava l’endemà de les eleccions”
Més enllà de l’estatus d’oficialitat del català a Europa, la llengua també es podrà utilitzar al Congrés a partir del proper ple. A més, Junts ha acordat la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d’agost de 2017 davant el fet que hi ha “moltes qüestions” sense resoldre. L’altra comissió que s’ha acordat —en aquest cas, reobrir— amb el PSOE és la referent a les clavegueres de l’Estat i que posarà també el focus en l’espionatge massiu a gairebé una setantena de dirigents independentistes, el Catalangate. Tot aquest paquet de mesures fa palès, explica Carles Puigdemont, que des de la perspectiva de Junts l’acord per formar la Mesa del Congrés “no anava de càrrecs” en aquest òrgan de govern ni de presidències de comissions, que és el que “habitualment figura en aquesta mena d’acords”. Després d’aquest acord amb els socialistes per a la composició de l’òrgan rector de la cambra baixa espanyola —que no té cap lligam amb una investidura de Pedro Sánchez—, el president a l’exili reflexiona: “A alguns els semblarà massa, i a d’altres els semblarà poc. És una negociació per la mesa del Congrés”. I avisa: “La investidura està exactament allà on estava l’endemà de les eleccions”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-VII-2023)