PUIGDEMONT TORNA A APOSTAR PER LA CRIDA DAVANT JxCAT

(   VINCENT KESSLER   )

I ara toca… la Crida. Segons fonts d’aquesta entitat i del PDECat, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha fet, en les Ășltimes setmanes, un nou gir de guiĂł al seu recorregut polĂ­tic. I quan se suposava que acceptava negociar amb el que encara Ă©s el seu partit, el PDECat, una convergĂšncia entre sectors de la mĂ  d’Artur Mas per fusionar-se entorn de Junts per Catalunya, les seves intencions han canviat i la prioritat torna a ser un instrument mĂ©s que qĂŒestionat en sectors polĂ­tics de l’independentisme: la Crida Nacional per la RepĂșblica, una entitat que, alhora, estĂ  registrada com a partit i que va fundar Puigdemont de la mĂ  de Jordi SĂ nchez, exlĂ­der de l’ANC, amb la intenciĂł d’aglutinar tot l’independentisme. Sense Ăšxit, fins ara.

En el seu Ășltim llibre, ‘Reunim-nos’, Puigdemont cita la Crida ja en la segona pĂ gina, descrivint-la com “un espai polĂ­tic on sigui possible acordar, entre les diferents sensibilitats i visions que es presenten en l’independentisme, la unitat concreta que ens convĂ© per a cada desafiament”. Del PDECat, ni una menciĂł explĂ­cita en 50 pĂ gines.

Fonts de la Crida –que oficialment guarda silenci, ja que s’estĂ  treballant en els plans de Puigdemont amb discreció– expliquen que Puigdemont ha decidit que la millor via en l’actualitat, entre JxCat i el PDECat, Ă©s la Crida. Una entitat que va celebrar al gener el seu conclave fundacional i que desprĂ©s ha tingut cap paper polĂ­tic destacat, ni s’ha presentat a les eleccions, ni ha aconseguit unir l’independentisme polĂ­tic, perquĂš tant la CUP, com ERC i el PDECat segueixen el seu propi camĂ­. De fet, en les Ășltimes setmanes, s’havia imposat una reflexiĂł interna i, fins i tot, en el PDECat es creia en la possibilitat que la Crida quedi hibernada en benefici de JxCat.

OrganitzaciĂł en construcciĂł

PerĂČ els defensors de la Crida afirmen que fa unes quantes setmanes van reunir unes 600 persones en un acte a les Cotxeres de Sants, que l’entitat continua desplegant-se pel territori i que estĂ  previst crear nous ĂČrgans, com el defensor de la militĂ ncia, i convocar una nova assemblea el 17 de setembre per constituir les sectorials ideolĂČgiques. DesprĂ©s d’aixĂČ, es pretĂ©n crear ja el consell de representants (el mĂ xim ĂČrgan entre congressos) a finals de novembre, format per 204 persones. I, sobretot, que Puigdemont creu que la Crida sintetitza millor que qualsevol altra organitzaciĂł el sobiranisme i el progressisme catalans, mentre que el PDECat sembla inclinar-se per ser un partit de centredreta catalĂ  “que s’aproxima als moviments autonomistes que estan sorgint”.

El que en la Crida s’adverteix Ă©s que no es plantegen diluir-se a Junts per Catalunya. “Tenim vida prĂČpia”, conclouen com a resposta. I insisteixen en la necessitat d’acordar una estratĂšgia, mĂ©s enllĂ  de la lluita partidista. Preguntats sobre una eventual decisiĂł de Puigdemont de deixar la militĂ ncia en el PDECat, les fonts consultades responen que “sĂłn decisions personals”. I, com l’expresident en el seu llibre, insisteixen que la Crida representa ja un ventall de sensibilitats plural de l’independentisme.

És mĂ©s, en la creaciĂł d’ĂČrgans locals de la Crida s’estĂ  utilitzant una cosa semblant a un protocol intern que garanteixi que cap partit s’apropiĂŻ de l’organitzaciĂł. Aquest diari s’ha posat en contacte reiteradament amb l’expresident, perĂČ ha declinat fer declaracions.

La resposta del PDECat: divorci, ja

A la direcciĂł del PDECat ja li han arribat les intencions de Puigdemont. I la resposta Ă©s doble: irritaciĂł i, alhora, alleujament, perquĂš, si es consuma aquesta aposta de l’expresident, el divorci polĂ­tic amb ell serĂ  un fet. Algun dirigent postconvergent apunta que Puigdemont potser ja hauria d’haver deixat la militĂ ncia en el que encara Ă©s el seu partit. Consideren que aquest nou canvi de rumb de l’expresident Ă©s “molt difĂ­cil d’assumir” per part del PDECat, si s’hi afegeix a mĂ©s l’estratĂšgia combativa que desplega Puigdemont en el seu nou llibre. “Em sap molt greu, perĂČ a nivell polĂ­tic Ă©s difĂ­cil trobar una altra via” que no sigui la del divorci, apunta un dirigent del partit. “Es fa inevitable”, conclou.

I Ă©s que al PDECat li arriba aquest revĂ©s en ple procĂ©s intern de redefiniciĂł sobre el seu futur, que inclourĂ  un debat en cada organitzaciĂł territorial que s’elevarĂ  a la direcciĂł per prendre una decisiĂł. Si Puigdemont aposta per la Crida, el partit respondrĂ  amb un tancament de files, insisteixen internament, mĂ©s enllĂ  d’assumir certa fuga de militĂ ncia o d’algun cĂ rrec local que decideixi unir-se a Puigdemont. “PerĂČ tambĂ© guanyarem votants, potser uns 100.000, del sector moderat i que se n’havien anat a ERC o al PSC”, apunten.

Tota aquesta tensiĂł desembocarĂ  al setembre i crearĂ  un conflicte amb Puigdemont per veure, admeten en el PDECat, qui guanya la batalla “del relat” sobre la divergĂšncia. En qualsevol cas, el desenllaç s’acosta i coincidirĂ  amb la convulsió que viu tot l’independentisme a les portes de la sentĂšncia de l’1-O.

327 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: