PUIGDEMONT TRASLLADA LA FRONTERA DE L’EXILI AL BORN

Un local a peu de carrer a la Pla√ßa de les Olles del bullici√≥s barri del Born de Barcelona acollir√† a partir de finals d’aquest mes d’octubre la nova oficina dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Com√≠n i Clara Ponsat√≠. Es tracta d’una iniciativa finan√ßada pel Parlament Europeu amb la qual els tres pol√≠tics independentistes volen buscar el contacte directe amb els seus votants malgrat la persecuci√≥ judicial de l’Estat.

“√Čs posar la frontera de l’exili al mig de Barcelona”, explica el responsable de l’oficina, Aleix Sarri. Mentre el Suprem mant√© la pressi√≥ damunt l’exili i el PP i Vox en fa bandera pol√≠tica, la iniciativa de Junts burxa sense embuts en les contradiccions amb qu√® topa l’estrat√®gia de l’Estat que, malgrat les ordres de detenci√≥ no pot impedir que els eurodiputats duguin la seva feina als carrer. Amb els eurodiputats a l’exili, seran els seus assistents a l’Eurocambra els qui s’hauran d’encarregar del funcionament diari junt amb un petit equip de suport.

L’espai, que Junts va anunciar fa unes setmanes a trav√©s d’una piulada, ultima encara els darrers retocs. Es troba als baixos d’un edifici singular, que va escapar tant a la destrucci√≥ del 1714 com a la batuda posterior del barri de la Ribera que va dissenyar Prosper van Verboom per construir la Ciutadella.

Els aparadors gegantins no amaguen que abans de convertir-se en oficina pol√≠tica, aquest local era una tenda especialitzada en moda. A l’interior, un espai di√†fan; a una banda, un mur de pedra vista exhibeix descarnat la hist√≤ria de l’edifici; a l’altra una paret negra i una porta de fusta reciclada; i al mig, presidint el local, una gran pantalla, imprescindible per permetre la pres√®ncia dels titulars de l’oficina.

No hi ha encara cap s√≠mbol pol√≠tic ni cap imatge que indiqui la nova funci√≥ que tindr√† aquest espai. De fet, encara queden rastres de l’anterior negoci, al cartell d’outlet d’un dels aparadors o a les restes de la imatge publicit√†ria encara a mig arrencar amb qu√® el visitant es topa nom√©s entrar. Les eines i l’escala dels operaris recorden que la feina encara est√† en progr√©s.
Missatge per a l’exili

El que s√≠ hi ha ja a punt √©s un llibre negre damunt d’un faristol en qu√® amb lletres daurades es convida a deixar un MISSATGE PER A L’EXILI. Tamb√© dues butaques de fusta i v√≠met que reprodueixen el disseny fet per al Pavell√≥ de la Rep√ļblica de l’any 1937 des d’on es va exhibir a Par√≠s el Guernica de Picasso o el Segador de Joan Mir√≥.

Nat√†lia Rodr√≠guez, assistent de Toni Com√≠n, explica que l’oficina s’inspira en la tradici√≥ anglosaxona dels constituency, que els brit√†nics van traslladar a la UE i que ha de servir per acostar els diputats als votants del seus territoris.
Actes híbrids

La voluntat √©s que qualsevol ciutad√† o entitat que ho vulgui s’hi pugui acostar per buscar explicacions sobre la feina de Junts al Parlament Europeu o per expressar els seus dubtes o queixes, perqu√® siguin vehiculades a l’Eurocambra.

A m√©s, la previsi√≥ √©s convocar com a m√≠nim un cop al mes actes p√ļblics, seran actes inevitablement “h√≠brids”, amb intervencions presencials a Barcelona, i des de Brussel¬∑les o Estrasburg a trav√©s de la pantalla. Visites al territori en format virtuals.

L’objectiu, insisteixen, √©s acostar els representants pol√≠tics for√ßosament allunyats a aquells qui els van votar. Driblar l’Estat amb una nova finta. “No podem permetre que la repressi√≥ ens impedeixi fer la nostra feina”, conclou Sarri.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-X-2021)

177 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: