PUIGDEMONT, VÍCTIMA D’UNA ESTAFA EN EL VIATGE AL CANADÀ

La mà negra de Justin Trudeau no estava darrere de la negativa del Canadà al fet que Carles Puigdemont entrés al seu territori. El suposat rebuig del Govern d’Ottawa al fet que l’expresident català trepitgés terra canadenca per participar en una sèrie d’actes al Quebec des del passat 2 d’abril va aixecar una onada de crítiques irades en els últims dies. Els seus amfitrions de la independentista Societat Sant Joan Baptista van encadenar comunicats de protesta, un grup de parlamentaris de la regió francòfona se’n va queixar públicament, i Stéphane Handfield, l’advocat contractat per Puigdemont, va presentar una denúncia davant dels tribunals.

En realitat, tot era molt més senzill que el complex complot antiindependentista aparentment ordit des del poder: van ser estafats en fer el tràmit migratori.egons ha revelat el mitjà canadenc La Presse i han confirmat a aquest diari des de l’entorn de Puigdemont, en lloc d’emplenar el formulari migratori en el web oficial del Govern canadenc, van entrar a una altra pàgina: canadianeta-visa.com, encara activa. Aquest portal aprofita la seva aparença de web oficial per beneficiar-se del desconeixement sobre les tarifes a pagar de molts dels usuaris que volen viatjar al país, i cobra 93 dòlars canadencs (62,31 euros) per una gestió que al canal normal només costa 7 dòlars (4,69 euros).

 

EL GRAN PROBLEMA

 

Però el recàrrec no va ser el gran problema en el cas de Puigdemont. Malgrat que en un primer moment les autoritats canadenques van concedir l’AVE (Autorització de viatge electrònica), els funcionaris de migració li van enviar sengles cartes el 29 de març i l’1 d’abril per demanar-li informació suplementària. L’agència privada que va cobrar de més a Puigdemont no va comunicar a l’expresident català aquests missatges del Govern, així que, una vegada passat el termini, se li va revocar el permís d’entrar al Canadà en un moviment que de seguida va encendre els ànims en interpretar-se com l’enèsima intervenció del Govern espanyol a l’exterior per impedir-li expressar-se lliurement.

“És absolutament vergonyós que el Canadà sigui, una vegada més, còmplice de l’autoritarisme espanyol”, va lamentar amargament Maxime Laporte, president de l’organització que va convidar a Puigdemont. El primer ministre de Quebec es va declarar “perplex” pel veto a Puigdemont i Trudeau va haver de donar la cara sobre aquest tema per dir que, per molt que l’assenyalessin, ell no havia tingut res a veure en l’assumpte.

Malgrat les novetats del cas, la Societat Sant Joan Baptista encara no ha rectificat: manté sis fotografies de Puigdemont i diverses publicacions de to agraviat per la intolerable intromissió de l’Executiu de Trudeau, ara desmuntada. Un dels advocats de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha confirmat que la denúncia contra el Canadà segueix activa, però tenen la intenció de retirar-la de forma imminent.

Segons el mitjà canadenc, l’empresa propietària de la pàgina que va propiciar la confusió és Electronic Travel Service, amb seu a Catalunya. També posseeix altres webs similars com visaetacanada.org. Ben situades a Google quan es busca el web oficial del procediment, per advertir-se de l’engany que suposa adquirir el document a través d’ells cal buscar a fons. En una amagada pestanya sota el títol “sobre nosaltres” escriuen: “som una agència no afiliada al govern canadenc […] pot sol·licitar l’autorització en el web oficial a un preu menor que no inclou la nostra ajuda i assistència”.

Informa: ELPAIS.CAT (4-5-2019)

541 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: