PUIGNERÓ VOL CREAR L’AGÈNCIA ESPACIAL CATALANA

Jordi Puigneró, el conseller de Polítiques Digitals i Administración Pública i un dels fidels al president a l’exili Carles Puigdemont, continua la seva estratègia de “república digital”. Puigneró ha anunciat aquest migdia la creació de l’Agència Espacial Catalana, un projecte que té com a objectiu “impulsar un nou sector econòmic d’alt valor afegit, vinculat als satèl·lits de baix cost gràcies a la democratització de l’espai”. Se’n diu “l’estratègia NewEspace”.

“No cal ser ni Rússia, ni els Estats Units per desenvolupar una indústria pròpia dels nanosatèl·lits”, admet el mateix conseller. En l’horitzó i segons els seus càculs, aquest sector podria generar uns 1.200 llocs de feina i una facturació d’uns 300 milions d’euros en només quatre anys. “És un nou pas després de l’Agència de Ciberseguretat, el desenvolupament 5G, la identitat digital encara recorreguda pel govern espanyol, o el desenvolupament de la fibra òptica arreu del país”, indiquen des del departament. “La creació d’aquesta Agència Espacial no està pensada per enviar ningú a l’espai, sinó per ajudar a la creació del teixit industrial aeroespacial propi”, assenyalen des del departament. “Esperem tenir el suport de l’Estat”, assegura Puigneró per afrontar i participar d’aquesta “nova revolució econòmica, social i política”.

El projecte que Puigneró ha encetat desenvolupa, en principi, dues grans indústries. En primer terme, el “disseny i desenvolupament de nanosatèl·lits”. Un sector que ja comença a tenir empreses a Catalunya. L’expectativa és un creixent a nivell global de 3.500 satèl·lits en cinc anys a nivell global que suposarien i uns 4.000 milions de facturació en cinc anys, que a Catalunya podrien significar uns 300 milions.

En segon lloc, una indústria de serveis digitals que oferirien serveis d’observació de la terra, de connectivitat i de creació de la xarxa 5G OT aplicat a l’internet de les coses. Per impulsar-ho, el Govern ha destinat una inversió de 18 milions d’euros en quatre anys, i per l’any vinent ja hi ha programats 2,5 milions d’euros. “Volem ser un país que, a més de consumidor, sigui productor de tecnologies digitals”, remarca Puigneró. Segons els càlculs del Govern, per cada euro invertit en aquest sector se’n generen 15.

Per posar negre sobre blanc el projecte Newspace, la conselleria posarà en marxa l’Agència Espacial de Catalunya i ha iniciat la licitació dels dos primers satèl·lits per al primer semestre del 2021, que oferiran els serveis d’observació de la terra i de millora dels serveis digitals. Aquesta és el primer pas del que Puigneró anomena “constel·lació de satèl·lits”, un pla a quatre anys vista de llançament de sis nanosatèl·lits per poder desplegar una infraestructura i prou base per a una “futura indústria espacial catalana”. Tot arran dels nanosatèl·lits, és a dir, aparells que pesen entre un i deu quilos, que s’enlairen a 2.000 km i amb un cost que oscil·la entre el mig i els dos milions d’euros.

Informa:ELMON.CAT (27-10-2020)

233 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: