PUJOL RETORNA AL CLUB DELS EXPRESIDENTS DE LA GENERALITAT EN UN ACTE EUROPEISTA

“Pujol retorna al club dels expresidents”
(JOS√Č ANTICH )

Han hagut de passar m√©s de set anys perqu√® qui va ser durant 23 anys president de la Generalitat i despr√©s durant 11 m√©s va tenir el tractament d’expresident i el reconeixement de Molt Honorable torn√©s al selecte club d’expresidents de la Generalitat. Jordi Pujol i Soley va sortir aquest dilluns del seu ostracisme, en part voluntari, als seus 91 anys, per participar en un acte p√ļblic organitzat pel Govern al paranimf de la Universitat de Barcelona al costat dels quatre expresidents amb activitat p√ļblica: Jos√© Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra. Tan sols hi va faltar l’expresident Pasqual Maragall, allunyat, per raons √≤bvies, de qualsevol activitat p√ļblica arran de la seva malaltia. Pr√®viament, hi va haver una altra taula rodona amb eurodiputats d’anteriors legislatures, com Oriol Junqueras, Concepci√≥ Ferrer, Joan Colom i tamb√© Toni Com√≠n, per videoconfer√®ncia.

La iniciativa de la consellera d’Acci√≥ Exterior, Vict√≤ria Alsina, de reunir els expresidents en una taula rodona en el marc de la Confer√®ncia sobre el Futur d’Europa va tenir m√©s de simb√≤lic que de pol√≠tic. Va permetre, no obstant aix√≤, tra√ßar una idea compartida de la defensa de l’europeisme de tots els inquilins del Palau de la Generalitat. Cada un, en funci√≥ de la seva √®poca, amb matisos respecte al paper de les institucions europees: de l’europeisme imprescindible dels anys vuitanta de Jordi Pujol i m√©s tard Jos√© Montilla ‚Äēque hi va intervenir amb un missatge enregistrat a causa de compromisos a Madrid‚Äē a la indifer√®ncia de les institucions europees amb les demandes pol√≠tiques de Catalunya en les etapes de Mas, Puigdemont ‚Äēque va participar-hi per videoconfer√®ncia des de Brussel¬∑les‚Äē i Torra.

Com era m√©s que previsible, Pujol va ser el centre d’atenci√≥ i el que es va emportar els aplaudiments m√©s grans en un entorn, majoritari, predisposat a reivindicar la seva etapa com a president i l’energia amb qu√® va defensar Catalunya a l’exterior. √Čs obvi que la situaci√≥ judicial de l’expresident durant aquests √ļltims anys limita absolutament la seva activitat i la seva pres√®ncia p√ļblica en actes, que tendeix, per costum, a no acceptar. Per√≤ tamb√© √©s veritat que en els √ļltims temps s’ha anat produint una certa recuperaci√≥ del seu llegat al seu espai pol√≠tic. Moltes vegades, en actes de petit format per√≤ sense els quals no hauria estat possible el salt institucional d’aquest dilluns, en el qual nom√©s va faltar el president Pere Aragon√®s, que participava a la mateixa hora en un acte de celebraci√≥ del X aniversari de la Filmoteca del Raval.

Pujol, que no sol donar puntades sense fil malgrat l’edat, va voler manifestar la seva simpatia, afecte i agra√Įment al president Puigdemont per la seva acci√≥ sostinguda a Europa. Un gest significatiu, gens gratu√Įt i des de posicions pol√≠tiques amb algunes discrep√†ncies, com ell mateix es va encarregar d’assenyalar. De fet, al debat entre els expresidents va quedar clar que Europa potser no havia estat l’ajuda que s’esperava al terreny pol√≠tic, per√≤, en canvi, s√≠ al terreny judicial. El qual s’ha demostrat infranquejable per a l’estat espanyol, fins ara, en totes les ordres d’extradicions que ha formulat i que ha perm√®s a l’exili poder continuar realitzant acci√≥ pol√≠tica sense cap condici√≥ i en llibertat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (22-2-2022)

68 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: