PUTIN NEGA QUE DONI SUPORT A CATALUNYA: “NO VOLEM QUE S’ENSORRI CAP ESTAT “

El president de RĂşssia, VladĂ­mir Putin, ha assegurat avui que Moscou “no vol que s’ensorri cap estat europeu”, en resposta a una pregunta sobre la independència de Catalunya. Putin ha donat suport a la posiciĂł espanyola, i ha negat que ajudi el procĂŠs catalĂ .

“Tenim una actitud de mĂ xim respecte per Espanya, el poble espanyol, la història espanyola. Hi tenim unes bones relacions, amb arrels històriques. En absolut estem interessats que els paĂŻsos europeus es desmembrin uns darrere els altres”, ha afegit en una roda de premsa amb els responsables de les principals agències de notĂ­cies dels mĂłn, entre les quals, Efe. El mandatari rus ha assegurat que “en general ĂŠs un mite que RĂşssia vulgui una Europa feble” i que per això creĂŻ problemes.

“Per què ho necessitarĂ­em? El 40% de les nostres reserves d’or i divises estan denominades en euros. La UniĂł Europea ĂŠs el nostre principal soci econòmic. Per què voldrĂ­em que allĂ  tot fos convuls? No tĂŠ sentit”, ha insistit. “Però es busca l’empremta de RĂşssia. Això tambĂŠ es refereix a Espanya. Espanya ha de decidir ella mateixa com conviure amb els territoris problemĂ tics, amb Catalunya i, al nord, amb el PaĂ­s Basc, etcètera”, ha recalcat en l’entrevista.

Putin sostĂŠ que “fins ara s’havia aconseguit resoldre aquests problemes” i espera que en el futur “siguin resolts mitjançant el diĂ leg i d’acord, amb decisions legĂ­timament adoptades, mitjançant el debat”. “Abans que res ―ha afegit― ens pronunciem per l’estabilitat, per la preservaciĂł de la integritat territorial”. “La vida ĂŠs mĂŠs complexa que alguns postulats recollits fins i tot en conegudes normes del dret internacional” i “això ho entenem perfectament”, ha assegurat.

Durant una entrevista amb els principals responsables de les agències de notĂ­cies mundials, Putin ha dit a mĂŠs que desconeixia que l’ambaixador espanyol a RĂşssia, Fernando Valderrama, haguĂŠs estat citat per les autoritats russes en protesta per unes declaracions del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell.

“És un deliri absurd dir que RĂşssia ĂŠs una amenaça”, ha dit Putin, en referència a les paraules pronunciades per Borrell. En declaracions a un diari de Barcelona, el ministre va criticar RĂşssia en analitzar la geopolĂ­tica. “El nostre aliat ens gira l’esquena, el nostre vell enemic, RĂşssia, torna a dir aquĂ­ estic, i torna ser una amenaça, i la Xina apareix com un risc.
Informa:ELNACIONAL.CAT (6-6-2019)

274 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: