QUAN SORTIRAN DE LA PRESÓ ELS LÍDERS INDEPENDENTISTES ?

“Quan sortiran de la presó els líders independentistes?”.
Un cop concedit l’indult, faltaran alguns tràmits judicials abans que els líders independentistes puguin sortir en llibertat.
( BERNAT SURROCA )
Els presos polítics rebran dimarts l’indult. Amb la seva excarceració, que pot trigar encara uns dies, s’obrirà una nova etapa en el procés, malgrat que la repressió contra l’independentisme continua i el perdó no afecta els centenars d’encausats per l’1-O ni per les manifestacions post-sentència, ni tampoc els exiliats. Quan el consell de ministres aprovi l’indult, faltaran encara alguns tràmits judicials i administratius perquè els líders independentistes puguin sortir de la presó.

Un cop el govern espanyol acordi l’indult, s’ha de publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per poder-los aplicar. Felip VI no es pot negar a signar el perdó. L’encarregat d’executar-ho és el tribunal sentenciador, és a dir, el Tribunal Suprem, que té poc marge de maniobra si l’indult ha estat ben fet i s’han comptat bé els dies de commutació de la pena. Quan sortiran dels presos? Aquells que només estan condemnats per sedició -Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquin Form i Josep Rull- sortiran relativament ràpid, un cop l’indult es publiqui al BOE i el Suprem dicti una interlocutòria que n’ordeni l’alliberament, la traslladi al jutjat de vigilància penitenciària i, aquest, a les presons de Lledoners i Wad Ras. Ho ha de fer de manera immediata.

Els condemnats també per malversació poden trigar una mica més. Si el govern espanyol no “perdona” aquest segon delicte, caldran una sèrie de tràmits per liquidar la pena perdonada i establir la part de la condemna que queda per complir. Si aleshores queda menys d’una quarta part de la condemna, com es preveu, podran sortir en llibertat condicional. Això podria trigar uns dies i afectaria Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa. També s’ha de traslladar l’ordre des del Suprem al jutjat de vigilància penitenciària i, d’allà, a la presó de Lledoners i Puig de les Basses. Tot dependrà, però, dels termes en què estigui redactat l’indult.

Indults
Sánchez anuncia que els indults arribaran demà: «No hi ha moment més propici»
Des del Liceu, defensa la mesura de gràcia com a via per “restituir la convivència” i manté, sense esbossar més mesures polítiques concretes, que servirà per promoure el “retrobament”

Els presos tenen permís

És molt probable que l’indult arribi amb els presos de permís penitenciari. Tots ells tenen sortides programades els dies 23 i 24 i han de tornar a la presó els dies 26 i 27. Tenint en compte que l’indult s’aprovarà dimarts, els presos podrien ja ser fora de la presó quan s’executi. Això vol dir que difícilment hi haurà la fotografia dels líders independentistes sortint de la presó, tot i que segons fonts penitenciàries, si quan arribi l’indult són fora del centre, podrien tornar-hi per signar i recollir les seves pertinences o bé esperar que s’exhaureixi el permís. Les mateixes fonts preveuen que el perdó s’executi amb celeritat, però els terminis previstos fan pensar podrien arribar a finals de setmana.

Un cop es publiquin al BOE, els indults s’han d’aplicar i són irrevocables, malgrat que el govern espanyol preveu que siguin “reversibles”. Experts consultats ja apuntaven fa uns dies que la idea d’indults “reversibles” que es va posar sobre la taula per tranquil·litzar el Suprem té poc recorregut. Si els presos “reincideixen”, se’ls pot obrir un altre procediment penal i tornar a ser condemnats, però no se’ls poden “revocar” els indults i tornar a la pena de presó prèvia al perdó.

Els recursos a la sala tercera

Si bé la sala segona, que presideix Manuel Marchena, té poc marge per bloquejar els indults, en té una mica més la sala tercera, la contenciosa-administrativa, que és qui rebrà els previsibles recursos que a partir d’ara ja es poden interposar a la decisió del govern espanyol. Qui pot presentar recurs? Més enllà de la Fiscalia, que pot fer-ho, aquesta és una pregunta que genera dubtes entre els experts. En una entrevista a NacióDigital, l’exjutge del Tribunal Suprem Joaquín Giménez, només ho podria fer Vox, que era part en el judici de l’1-O. El PP també ha amenaçat de portar l’indult als tribunals, però hi ha dubtes que es pugui admetre a tràmit un recurs interposat per un partit que ni era part en el judici ni tampoc es pot considerar “víctima” del procés.

Si hi ha recurs, la sala tercera podria arribar a anul·lar l’indult. Ara bé, la capacitat que té per fer-ho és limitada. Formalment, s’ha de fixar en els aspectes formals de la decisió adoptada per la Moncloa, és a dir, si s’han seguit els procediments correctament i si la decisió està ben motivada. És en aquest darrer punt on la sala podria tenir més marge d’actuació, si detecta que el govern espanyol no ha argumentat bé els motius per concedir l’indult. En cas d’anul·lació, el govern espanyol el podria tornar acordar “corregint” les errades assenyalades pel Suprem, que aleshores sí que ja no tindria pràcticament marge per tornar-los a tombar. Va passar això en el cas d’un conductor kamikaze: el Suprem va tombar l’indult i va instar el govern espanyol a tornar-lo a aprovar, però la Moncloa ho va descartar.

Candidats a les eleccions?

Els presos sortiran de la presó, però tot apunta que la pena d’inhabilitació continuarà vigent. Això vol dir que no es podran presentar a les eleccions ni ostentar cap càrrec públic. En el cas d’Oriol Junqueras, president d’ERC, està condemnat a 13 anys d’inhabilitació i n’ha complert quasi quatre. Jordi Sànchez, secretari general de Junts, també té una pena d’inhabilitació de nou anys que es manté en vigor i dels quals n’ha complert també quasi quasi quatre. Això no impedeix a cap dels presos treballar a l’empresa privada o en partits polítics. De fet, Junqueras i Raül Romeva preveuen dedicar-se -encara més- a ERC mentre Pere Aragonès pilota la Generalitat.

Informa:NACIODFIGITAL.CAT (21-6-2021)

210 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: