QUE MADRID NO ENS EMPESTI: SALUT DEMANA TELETREBALL I CLASSES VIRTUALS

El secre­tari de Salut Pública, Josep Maria Argi­mon, ha dema­nat a les empre­ses que tor­nin a imple­men­tar el tele­tre­ball durant 15 dies davant l’aug­ment de con­ta­gis de covid-19.

Con­cre­ta­ment, en una entre­vista a RAC1, Argi­mon ha argu­men­tat que l’objec­tiu ha de ser tor­nar “al nivell de tele­tre­ball de març o abril”. Aquesta és una de les mesu­res que Salut vol imple­men­tar davant l’aug­ment de con­ta­gis dels últims dies.

Una altra és que les uni­ver­si­tats facin clas­ses vir­tu­als durant també 15 dies, a excepció de les pràcti­ques. Argi­mon ha expli­cat que l’evo­lució del virus a Cata­lu­nya està crei­xent més del que espe­ra­ven i que, sense mesu­res, a Cata­lu­nya es podria arri­bar a la situ­ació de Madrid “en dues o tres set­ma­nes”.

Argi­mon ha asse­gu­rat tenir una “pre­o­cu­pació molt alta” per l’evo­lució de la pandèmia a Cata­lu­nya. Salut ja pre­veia fa unes set­ma­nes que les dades aug­men­ta­rien, però Argi­mon ha reco­ne­gut que està crei­xe­ment “més” del que espe­ra­ven.

En els últims dies, s’ha pas­sat de tenir uns 1.000 con­ta­gis al dia a Cata­lu­nya a uns 1.500.

Aquest aug­ment de con­ta­gis també s’està començant al sis­tema sani­tari. “La reper­cussió és petita, però estem notant alguns movi­ments”, ha afir­mat.

Ara mateix hi ha un 18% de llits crítics plens, una dada que “es pot assu­mir”, però el secre­tari de Salut Pública ha remar­cat que cal pen­sar en l’esce­nari que hi haurà en 15 dies.

A més, també s’ha començat a notar un incre­ment d’ingres­sos en llits con­ven­ci­o­nals, men­tre que el 5% de les urgències que arri­ben als hos­pi­tals són per covid-19.

Tele­tre­ball als nivells de març i abril

Davant d’aquesta situ­ació, Argi­mon ja ha avançat que en els pròxims dies el Govern anun­ciarà noves mesu­res per con­te­nir el virus i que tin­dran com a objec­tiu reduir la mobi­li­tat i la interacció soci­als.

I, en aquest sen­tit, ha ins­tat les empre­ses i els agents soci­als a “començar a dis­se­nyar de manera molt ràpida els plans de tele­tre­ball” per acon­se­guir que tants tre­ba­lla­dors com sigui pos­si­ble no hagin d’anar al seu lloc de feina durant un període de 15 dies. L’objec­tiu de Salut és tor­nar a tenir el nivell de tele­tre­ball que es va acon­se­guir durant els mesos de març i abril, amb l’estat d’alarma decla­rat a tot l’Estat.

Argi­mon ha dit que per pren­dre aquesta mesura no cal cap reso­lució ni cap dic­ta­men judi­cial, sinó que tot­hom “pren­gui consciència”. Tot i això, ha admès que “cada empresa és un món” i que n’hi haurà que podran fer tele­tre­ball tots els emple­ats men­tre que en altres es podrà fer en pocs casos.

Argi­mon, però, ha remar­cat que des del punt de vista legal ara mateix hi ha més pro­tecció en el tele­tre­ball que fa uns mesos.

Esco­les ober­tes, extra­es­co­lars en estudi

Pel que fa a esco­les i ins­ti­tuts, Argi­mon ha asse­gu­rat que con­ti­nu­a­ran ober­tes perquè el curs “està anant molt bé”. El secre­tari de Salut Pública ha garan­tit que tan­car els cen­tres edu­ca­tius serà l’última mesura que prendrà.

En canvi, ha admès que està en estudi què fer amb les acti­vi­tats extra­es­co­lars. Argi­mon ha dit que s’estan ana­lit­zant els pros i con­tres i que es prendrà una decisió en un ter­mini d’entre dos i qua­tre dies.

Argi­mon ha apos­tat per man­te­nir els parcs infan­tils oberts, tot i dema­nar als pares que no hi vagin tots junts, però sí ha apos­tat per tan­car durant 15 dies ins­tal·laci­ons per fer esport d’adults, ja siguin pis­tes espor­ti­ves o parcs amb ele­ments de gimnàs.

“Encara no s’ha pres la decisió, però les hau­rem de tan­car, perquè és un lloc on es con­grega gent, fan par­tits, i s’hau­ria d’evi­tar durant uns quants dies”.

Rela­xa­ment” en la interacció social

Argi­mon ha admès que la població s’ha “rela­xat” en la interacció social en les últi­mes mesos, ja des de l’estiu. “Som lla­tins i, per tant, una mica laxes en la nos­tra manera d’inter­pre­tar”, ha dit pre­gun­tat sobre si s’està com­plint la pro­hi­bició de reu­ni­ons de més de sis per­so­nes, on creu que en alguns casos es recorre a la “pica­resca”.

Argi­mon ha dema­nat que la cas­ta­nyada no se cele­bri amb grups amplis i s’ha mos­trat més pre­o­cu­pat per les “fes­tes amb aglo­me­ra­ci­ons” que es puguin pro­duir pel Halloween.

També estan en estudi mesu­res que puguin afec­tar a bars i res­tau­rants, i també en el món de la cul­tura. Tot i això, ha avançat que “no s’haurà de tan­car tot necessària­ment”. Argi­mon també creu que en la situ­ació actual “no és el més idoni” plan­te­jar que hi pugui tor­nar a haver públic als esta­dis de fut­bol.

El secre­tari de Salut Pública ha reco­ne­gut que hi haurà “gent que patirà” i que, per això, caldrà incre­men­tar la “soli­da­ri­tat”.

“Hau­rem de pren­dre alguna res­tricció, hi haurà gent que estarà patint, que es quei­xarà i que dirà que no és la cul­pa­ble de la pandèmia i no ho és”, ha afe­git. L’objec­tiu de Salut és apro­var mesu­res “el més efec­ti­ves pos­si­bles” però que tin­guin una curta durada, d’uns 15 dies.

Risc de rebrot a l’alça

El risc de rebrot per covid-19 a Cata­lu­nya segueix pujant pro­gres­si­va­ment i ja arriba als 289,56, amb un crei­xe­ment de 14,6 punts en 24 hores (ahir era de 274,89), segons les dades actu­a­lit­za­des del depar­ta­ment de Salut.

La taxa de trans­missió o velo­ci­tat de con­tagi, cone­guda com a Rt, també s’incre­menta lleu­ge­ra­ment i passa d’1,29 a 1,30. En paral·lel, en les últi­mes 24 hores s’han decla­rat 2.300 nous casos con­fir­mats per prova PCR, arri­bant als 158.078 des de l’inici de la pandèmia.

També s’ha infor­mat de 13 noves morts a Cata­lu­nya, amb un total de 13.483. Actu­al­ment hi ha 873 per­so­nes ingres­sa­des per coro­na­vi­rus als hos­pi­tals (+34), 151 de les quals estan a l’UCI (sis menys que ahir).

Tots els indi­ca­dors seguei­xen empit­jo­rant, com en els últims dies. El risc de rebrot era de 195,29 entre el 24 i el 30 de setem­bre, però ara ha pujat fins a 289,56. La pujada en 24 hores és de 14,6 punts. L’Rt també ha pas­sat d’1,02 la set­mana ante­rior a l’1,30 en els dar­rers set dies (de l’1 al 7 d’octu­bre). Fa 24 hores era de l’1,29.

Pel que fa a casos con­fir­mats per PCR, en l’última set­mana, de l’1 al 7 d’octu­bre, n’hi va haver 10.249, xifra clara­ment supe­rior a la set­mana ante­rior, quan se’n van con­fir­mar 7.502. Això situa l’actual taxa de con­fir­mats per PCR en 133,59 per cada 100.000 habi­tants, més alta que la set­mana ante­rior.

Durant l’última set­mana s’han fet 148.004 pro­ves PCR, de les quals un 7,06% han donat posi­tiu, també per sobre del per­cen­tatge de l’inter­val ante­rior. La mit­jana d’edat de les per­so­nes posi­ti­ves s’ha situat en 38,47 anys.

Des de l’inici de la pandèmia s’han con­fir­mat 184.451 casos, 158.078 dels quals mit­jançant prova PCR. Hi ha hagut 13 noves morts i el total acu­mu­lat arriba a les 13.483: 8.197 en hos­pi­tals o soci­o­sa­ni­ta­ris (+4), 4.192 en residències, 846 en domi­ci­lis (+1) i 248 (+8) no clas­si­fi­ca­bles.

A les residències s’han detec­tat 68 nous casos amb PCR, fins a un total de 17.264. Amb la resta de pro­ves, el número total de casos és de 19.028. En total han mort al vol­tant d’un terç dels afec­tats, 6.600, 9 més que els repor­tats fa un dia.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (11-10-2020)

292 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: