QU√ą PASSA SI INHABILITEN EL PRESIDENT TORRA ?

( MARINA FERN√ĀNDEZ )

Qu√® passa si el tribunal que jutja el president Quim Torra acaba sentenciant que l’inhabilita per desobedi√®ncia? Quant pot trigar? Qui agafaria les regnes de la Generalitat? El procediment a seguir est√† pautat a la Llei de la Presid√®ncia.

Aquesta √©s la primera vegada a la hist√≤ria que es jutja un president de la Generalitat en exercici actiu del seu c√†rrec -els processos penals contra els presidents Mas i Puigdemont van produir-se un cop acabada la seva presid√®ncia-. El judici contra Torra t√© lloc al Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya, que √©s l’√≤rgan competent. √Čs el mateix que va abordar la causa pel 9-N contra Mas, Ortega i Rigau. Franscesc Homs va ser jutjat al Tribunal Suprem perqu√® en el moment del judici era diputat al Congr√©s.

Aragonès agafaria el relleu
Tal com estipula la Llei de Presid√®ncia, un dels sup√≤sits pel qual el president de la Generalitat √©s cessat √©s “per condemna penal ferma que comporti la inhabilitaci√≥ per a l‚Äôexercici de c√†rrecs p√ļblics”. Arribat el moment, el cap de l’executiu √©s “substitu√Įt interinament” pel conseller o consellera primers o pel vicepresident o vicepresidenta. En aquest cas, correspondria a Pere Aragon√®s. Un cop acced√≠s al c√†rrec, no podria ni cessar membres del govern, ni convocar eleccions.

Immediatament despr√©s que Aragon√®s assum√≠s les funcions de Torra s’activaria el proc√©s perqu√® el Parlament escoll√≠s un nou candidat a president. Si no hi hagu√©s el qu√≤rum necessari, passats dos mesos es convocarien eleccions autom√†ticament.

Quant pot trigar la sentència ferma?
Torra s’enfronta a un delicte de desobedi√®ncia, per no haver despenjat la pancarta a favor de la llibertat dels presos dins dels terminis fixats per la Junta Electoral Central. Es tracta d’una causa relativament senzilla i de fet, el judici no s’allargar√† m√©s d’un dia. En el cas del 9-N, el tribunal va trigar poc m√©s d’un mes en dictar les condemnes per desobedi√®ncia. Tenint en compte que es tracta d’un procediment menys complex, tot apunta que la deliberaci√≥ dels magistrats no s’allargar√† tant.

En qualsevol cas, cal tenir en compte que el TSJC no √©s √ļltima inst√†ncia i que, com van fer Mas, Ortega i Rigau, la defensa de Torra podr√† rec√≥rrer la sent√®ncia a la inst√†ncia superior, el Tribunal Suprem. En principi, el termini habitual per valorar les impugnacions acostuma a ser de mig any, tot i que hi incideix el volum de feina que tinguin. Els gaireb√© dos anys que es va demorar la resoluci√≥ sobre el recurs de Mas i les seves exconselleres va ser del tot an√≤mal i es preveu que el temps s’escurci.
ELNACIONAL.CAT (18-11-2019)

223 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: