QUÈ PODEM FER A PARTIR D’ARA AMB EL DESCONFINAMENT ?

ďťż
Quan obriran bars i restaurants? Ja es poden visitar amics? Tots els detalls del desconfinament
El pla de l’Estat, rebut amb malestar per la Generalitat per l’Ăşs de les provĂ­ncies com a lĂ­mit territorial, preveu quatre fases d’aquĂ­ a finals de juny
( SARA GONZÁLEZ i BARNAT SURROCA )
TindrĂ  quatre fases, s’aplicarĂ  per provĂ­ncies i s’allargarĂ  fins a finals de juny o principis de juliol, sempre en funciĂł del grau d’afectaciĂł i de l’evoluciĂł de l’epidèmia. AixĂ­ serĂ  el pla de desescalada que ha dissenyat el govern espanyol per fer la transiciĂł cap a l’anomenada “nova normalitat”, nom amb què s’ha batejat l’etapa fins que es trobi una vacuna contra el coronavirus.

El desconfinament es posarà en marxa aquest mateix cap de setmana amb la fase 0 o preparatòria, tot i que oficialment arrencarà el 4 de maig. Cada estadi tindrà una durada de dues setmanes, però es podrà allargar en cas que els marcadors epidemiològics desaconsellin passar de fase.

El ritme de desescalada, per tant, serĂ  “asimètric” i la unitat territorial -en contra del criteri de la Generalitat- serĂ  la provĂ­ncia. A mesura que es vagin superant etapes, s’aniran aixecant les mesures restrictives fins a concloure tot el procĂŠs, que serĂ  d’entre sis i vuit setmanes. Algunes provĂ­ncies acabaran abans. D’altres, mĂŠs tard.

Precisament per això, el desconfinament plantejat per SĂĄnchez serĂ  un repte de coordinaciĂł amb les administracions autonòmiques i locals. Es dirigirĂ  des de la Moncloa, però els encarregats d’aplicar-lo seran les comunitats autònomes. Els territoris podran proposar, però la darrera paraula la tindrĂ  sempre el Ministeri de Sanitat.

MĂŠs enllĂ  dels estira-i-arronsa entre governs, la gran incògnita ĂŠs si les instruccions seran clares i aplicables per a la ciutadania. A continuaciĂł, les preguntes amb resposta que en aquests moments s’estan fent molts ciutadans.

1. Puc anar a visitar familiars o amics a casa seva?

Durant la fase 0 encara no, però a partir de la fase 1, que s’activarĂ  durant el maig, es podrĂ  visitar familiars o amics a casa, però amb condicions: han de viure a la mateixa provĂ­ncia i no poden ser grups de risc, ĂŠs a dir, persones grans o amb patologies prèvies. Això suposa dificultats en el cas que, per exemple, en una mateixa famĂ­lia hi hagi un membre que sigui col¡lectiu de risc i l’altre no. El govern espanyol concretarĂ  a travĂŠs d’una ordre ministerial com s’han de fer aquestes visites. El que no estĂ  previst ĂŠs quan es podran visitar les persones grans que viuen a residències. Aquests centres no iniciaran una desescalada fins a la fase tres, l’Ăşltima de totes.

2. Fins on puc anar? Em puc desplaçar a un altre municipi?

La unitat de desescalada sĂłn les provĂ­ncies, fet que genera discrepĂ ncies amb la Generalitat, que aposta per les Ă rees bĂ siques de salut. Per tant, fins que no acabi la desescalada -prevista per a finals de juny si es compleix el calendari esbossat- no es podrĂ  sortir de la provĂ­ncia encara que aquella a la qual es vol anar estigui en la mateixa fase. A mesura que es vagin superant les etapes, s’anirĂ  activant mes freqßència de transport pĂşblic fins arribar al 100% en la fase 3.

El cert ĂŠs que encara falta detallar com podran ser els passejos i les sortides per fer esport dels ciutadans en la fase 0, que comença aquest cap de setmana. EstĂ  previst que en els pròxims dies el govern espanyol dicti una ordre ministerial per precisar la distĂ ncia i l’estona que es podrĂ  sortir de casa, però en qualsevol cas caldrĂ  mantenir la distĂ ncia de seguretat i ĂŠs recomanable l’Ăşs de mascareta.

3. Es podrĂ  passejar i fer esport?

A partir d’aquest cap de setmana, en el preludi de l’anomenada fase zero, es podrĂ  començar a fer activitat esportiva individual, com ara bicicleta, cĂłrrer o patinar. El govern espanyol estĂ  estudiant, com reclama la Generalitat, que s’estableixin franges horĂ ries per fixar quan poden sortir els nens, quan les persones grans o quan es pot sortir a fer esport per garantir una afluència mĂŠs controlada.

Caldrà mantenir la distància de seguretat amb la resta de la gent i el govern espanyol preveu donar mÊs detalls -com per exemple per quins espais es pot córrer o a quina distància de casa es pot anar- en els pròxims dies. En aquesta fase zero tambÊ es podrà passejar pel carrer, però de nou mantenint les mesures de seguretat i de manera individual o en companyia de les persones que conviuen en un domicili.

En la fase 1, que arribarĂ  previsiblement a mitjans de maig, es podran obrir instal¡lacions esportives a l’aire lliure sense pĂşblic i per practicar nomĂŠs esports en què no hi hagi contacte, com ara el tennis o l’atletisme. TambĂŠ es podran fer activitats esportives individuals amb cita prèvia en centres esportius, però nomĂŠs si no requereixen contacte fĂ­sic ni l’Ăşs de vestuaris. SerĂ  en la fase 2, anomenada de transiciĂł, quan es permetran espectacles i activitats esportives a l’aire lliure amb aforament limitat, i tancades al pĂşblic en el cas d’espais tancats. En la fase 3 s’aniran aixecant mĂŠs restriccions, tot i que les limitacions encara seran importants.

4. Les escoles tornaran a obrir?

El curs no començarĂ  fins al setembre, però el pla de desconfinament del govern espanyol contempla que en la fase 2, que coincidirĂ  previsiblement amb principis de juny, l’obertura de centres educatius per a nens de fins a sis anys que tinguin pares que treballen i no poden conciliar. Això es farĂ  sempre d’acord a les limitacions d’aforament establertes per cada centre. De la mateixa manera, els centres educatius podran preparar programes de reforç per als alumnes. Amb carĂ cter voluntari per a l’alumnat, els cursos terminals -quart d’ESO o segon de batxillerat- començaran amb divisiĂł de grups de mĂŠs de 15 estudiants al 50% per a assistència alterna o en semigrups paral¡lels, segons ha detallat la Moncloa.

5. Obriran bars i restaurants?

A partir d’aquest dilluns podran obrir restaurants i cafeteries per fer menjars per emportar. No es podrĂ  consumir al local, però els ciutadans hi podran comprar i endur-se el menjar a casa. Sempre, això sĂ­, mantenint les mesures de seguretat i distanciament social. A partir de la fase 1 es podran obrir terrasses, però es limitaran les taules al 30%. Aquesta etapa coincidirĂ  amb finals de maig.

En la fase 2, ja al juny, es permetrĂ  el consum en bars o restaurants garantint la separaciĂł entre clients i amb una limitaciĂł d’un terç de l’aforament. NomĂŠs es podrĂ  consumir a la taula o per emportar. En l’Ăşltima fase, l’aforament els locals podran omplir fins a un 50% de la seva capacitat, però caldrĂ  mantenir la distĂ ncia de seguretat entre clients. A les terrasses, les taules tambĂŠ estaran limitades a la meitat i les discoteques o bars nocturns tindran un aforament mĂ xim d’un terç.

No estĂ  determinat amb quantes persones es podrĂ  quedar en un local i caldrĂ  veure si hi ha o no una normativa especĂ­fica sobre aquesta qĂźestiĂł.

6. Quines botigues tornaran a aixecar la persiana?

En la fase 0, a partir de dilluns, podran començar a obrir locals i establiments amb cita prèvia per atendre de manera individual els clients. S’establirĂ  un horari de preferència per a les persones majors de 65 anys i, en cas de servei professional que impliqui contacte amb el client, caldrĂ  utilitzar mascareta i guants.

En la fase 1, es permetrĂ  l’obertura generalitzada de locals i establiments que no siguin centres comercials. L’aforament estarĂ  limitat al 30% i s’haurĂ  de garantir la distĂ ncia mĂ­nima de dos metres entre clients. Es mantindrĂ  l’horari de preferència per a les persones de mĂŠs de 65 anys. Es podran reiniciar els mercats a l’aire lliure que no siguin sedentaris i mantenint sempre les distĂ ncies de seguretat. La limitaciĂł de l’aforament en aquests espais serĂ  del 25%.

En la fase 2, ja cap al juny, es podran obrir els centres comercials amb un aforament limitat al 40% i mantenint la distĂ ncia de seguretat. Es podrĂ  ampliar l’aforament a un terç en el cas dels mercats a l’aire lliure. En la fase 3, es podran utilitzar les zones comuns dels centres comercials, però nomĂŠs al 50% de la seva capacitat i mantenint la distĂ ncia de seguretat.

7. Em podrĂŠ anar a tallar els cabells?

SĂ­, a partir de dilluns, amb cita prèvia i respectant les mesures de seguretat. Les perruqueries s’emmarquen en un servei professional que requereix tenir contacte amb el client, i per tant serĂ  obligatori utilitzar guants i mascareta. De la mateixa manera que obren les perruqueries, tambĂŠ es recativaran serveis amb cita prèvia com odontològics o de fisioterĂ pia i de cura corporal.

8. Estarà permès banyar-se a la platja i a la piscina?

Pel que fa a les platges, el bany està contemplat per a la fase tres, que coincidirà, aproximadament i sempre i quan la situació segueixi sota control, amb les darreres setmanes de juny. Això sí, hi haurà un important control per part de les autoritats locals per garantir que no es produeixen aglomeracions i que es mantenen les distàncies entre persones. Pel que fa a les piscines, la situació no està encara clara a hores d’ara. El pla del govern no concreta si durant la desescalada obriran i en quines condicions. És una de les decisions que es deixa per més endavant.

9. Quan podrĂŠ tornar a anar al cinema, al teatre o a un concert?

A partir de la fase 2, que segons el calendari previst coincidirĂ  amb principis del mes de juny. Cinemes i teatres podran omplir nomĂŠs un terç del seu aforament, la mateixa capacitat que estarĂ  permesa en actes i espectacles de menys de 50 persones. Es permetran tambĂŠ activitats a l’aire lliure de menys de 400 persones sempre i quan aquestes estiguin assegudes. En aquesta mateixa fase es podran visitar tambĂŠ exposicions, museus i monuments, aixĂ­ com assistir a conferències, però sempre amb les mesures de distanciament social i les limitacions d’aforaments fixats.

10. Es podran reservar estades a hotels o cases rurals?

Els allotjaments turĂ­stics començaran a obrir durant la fase 1, ĂŠs a dir, a mitjans de maig. Però no es podran utilitzar les zones comunes i hi haurĂ  restriccions en la restauraciĂł, aixĂ­ com un increment de les desinfeccions i de les normes de salut i higiene. A partir de la segona fase, les zones comunes d’aquests establiments es podran utilitzar però a un terç de la seva capacitat. I, en la tercera etapa, aquests espais es podran omplir fins a un 50% de la seva capacitat. Els serveis de restauraciĂł, cafeteries i hostaleria, però, estaran regits per la seva pròpia normativa.

11. HaurĂŠ de deixar de teletreballar per anar fĂ­sicament al meu lloc de feina?

La consigna del govern espanyol Ês que el teletreball es mantingui durant dos mesos mÊs. Per tant, durant tota la fase de desescalada la prioritat Ês seguir mantenint limitats els desplaçaments. Tot i això, la decisió final dependrà de cada empresa.

12. Es pot anar a segones residències?

Durant les primeres dues fases del desconfinament -d’aproximadament un mes de durada- no. SĂ­ que es podrĂ  durant la fase 2, la intermèdia, però nomĂŠs si aquesta segona residència ĂŠs a la mateixa provĂ­ncia. Encara que la provĂ­ncia a la qual es volguĂŠs anar estiguĂŠs en la mateixa fase de desconfinament que la d’origen, estarĂ  prohibit sobrepassar aquest lĂ­mit territorial durant tot el desconfinament. Per als desplaçaments, de moment es recomana el vehicle privat mĂŠs que el transport pĂşblic per evitar els riscs de contagis.

13. I què passa amb els casaments?

La fase dos, la que coincidirĂ  amb els primers dies de juny, donarĂ  el tret de sortida a poder celebrar casaments, però amb una xifra limitada d’assistents. Si la celebraciĂł es preveu amb una quantitat d’assistents Ă mplia, s’haurĂ  d’esperar fins a la tercera fase, l’Ăşltima abans de tornar a la “nova normalitat”. Els nĂşmeros concrets es fixaran en una ordre ministerial quan arrenqui la desescalada.

14.I els emnterraments?

Una de les situacions mĂŠs cruels durant aquesta epidèmia ĂŠs la impossibilitat de poder acomiadar els familiars i amics que han mort. En la fase 1, es podran fer vetlles per a un nĂşmero limitat de familiars i amb protocols de distĂ ncia fĂ­sica i seguretat. El nombre d’assistents s’incrementarĂ  en la fase 2 i encara mĂŠs en la fase 3. Tot i això, es mantindran les mesures de distanciament. Les xifres concretes d’assistents permesos en cadascuna de les etapes estĂ  encara per determinar.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (29-4-2020)

224 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: