QU√ą POT PASSAR SI EL TS PERMET ALS PRESOS RECOLLIR L’ACTE ?

El Tribunal Suprem espanyol resoldr√† previsiblement dem√† si deixa en llibertat els presos pol√≠tics que s√≥n candidats al congr√©s espanyol i al senat el 28-A, segons que han confirmat fonts jur√≠diques a l‚ÄôACN. La setmana passada, les defenses de Jordi S√†nchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Ra√ľl Romeva van presentar escrits demanant el seu alliberament no nom√©s per poder fer campanya, sin√≥ tamb√© per garantir el dret a la defensa i acabar el que queda de judici des de fora de la pres√≥.

Els seus lletrats, Andreu Van den Eynde i Jordi Pina, ja proposaven al tribunal algunes mesures alternatives per garantir que assistiran al judici i no fugiran. Pina va arribar a oferir al tribunal el patrimoni dels seus clients com a garantia per a una possible fiança i també proposaven arrestos domiciliaris dins de la ciutat de Madrid.

Els magistrats resoldran els escrits demà i, segons apunten diversos mitjans, ja podrien avançar que deixarien sortir els presos polítics elegits 28 d’abril per recollir l’acta. Avui també ha anunciat que s’hi ha adherit la defensa de Joaquim Forn, candidat a la batllia de Barcelona el 26 de maig.

 

QU√ą DIU EL REGLAMENT DE LES CORTS ESPANYOLES?

 

El reglament del congr√©s i el senat estableix que l‚Äôacta s‚Äôha de recollir presencialment i, per tant, el tribunal permetria que assistissin a la sessi√≥ de constituci√≥ de la cambra el 21 de maig. Aix√≤ implicaria que haurien de pujar a l‚Äôestrada i jurar o prometre ‚Äďper imperatiu legal‚Äď acatar la constituci√≥ espanyola.

Fonts del congrés espanyol puntualitzen que caldria que haurien d’anar a la Junta Electoral provincial corresponent a buscar l’acta conforme són diputats electes i portar-la al congrés. També hauran d’aportar documents i fer la declaració d’activitats. Uns tràmits, però, que no és obligatori que facin personalment.

Una volta fets aquests tràmits, estarien obligats a anar a la sessió del 21 de maig i acatar la constitució espanyola. Les mateixes fonts apunten que si no ho fan no completen els tràmits i, per tant, no poden exercir plenament les funcions de diputat i, entre d’altres, ni cobrarien ni podrien votar ni participar en les deliberacions.

El Suprem també haurà de dir com, en cas de ser elegits, es pot articular la seva participació en les votacions. El reglament del congrés és molt restrictiu i només permet el vot a distància en cas de malalties que impedeixen el desplaçament, baixes de maternitat o lactància.
Petició de fer mítings a la presó

Els magistrats també tenen sobre la taula la petició de fer debats electorals dins de la presó. La setmana passada, la Junta Electoral espanyola (JEC) va deixar en mans del Suprem la decisió d’autoritzar un debat electoral de candidats a les eleccions del 28 d’abril a la presó de Soto del Real, tal com va demanar Jordi Sànchez.

La JEC ha argumentat que l‚Äô√≤rgan competent per ‚Äėdecidir si mesures com les demanades s√≥n compatibles amb l‚Äôobjecte de la detenci√≥ del candidat‚Äô √©s la sala presidida per Manuel Marchena, que est√† jutjant els dotze dirigents independentistes. Per aix√≤, a la resoluci√≥ que ha fet p√ļblica la JEC despr√©s de la reuni√≥ del dijous passat, l‚Äô√≤rgan rebutjava resoldre la q√ľesti√≥. Tanmateix, el document recorda que el ministeri de l‚ÄôInterior espanyol, concretament el secretari general d‚ÄôInstitucions Penitenci√†ries, va desaconsellar la celebraci√≥ d‚Äôun debat pol√≠tic al centre penitenciari.
Informa:VILAWEB.CAT (8-4-2019)

267 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: