QU√ą PUC FER A PARTIR D’AQUEST DILLUNS? TOTS ELS DETALLS DEL DESCONFINAMENT

Puc anar al bar a partir de dilluns? Com funcionarà el comerç? Tots els detalls del desconfinament
Consulta aquí tots els dubtes sobre la desescalada gradual planificada pel govern espanyol, que arrenca la setmana entrant i serà vigent durant almenys quinze dies
( CARLES BELLSOL√Ä I ORIOL MARCH )Compte enrere. Aquest dilluns comen√ßa el que el govern espanyol ha batejat com a “fase zero” del desconfinament pel coronavirus. L’executiu de Pedro S√°nchez ja havia avan√ßat algunes mesures de la desescalada, i aquest dissabte n’ha explicat d’altres, com ara que ser√† obligatori l’√ļs de mascareta al transport p√ļblic. El contingut √≠ntegre de les iniciatives apareixer√† p√ļblicat aquest diumenge al Butllet√≠ Oficial de l’Estat (BOE), i aquests s√≥n tots els detalls que se’n coneixen. Consulta’ls tot seguit.

1
He de portar mascareta al transport p√ļblic?

S√≠. Aix√≠ ho ha anunciat aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro S√°nchez, que tamb√© ha assegurat que facilitar√† aquests elements de protecci√≥ a la poblaci√≥, en nombre de 13,5 milions d’unitats. En concret, ha explicat que se’n repartiran 6 milions als principals nuclis urbans, 7 milions a les associacions municipalistes, i 1,5 milions a C√†ritas i a Creu Roja. L’executiu, a banda, reclama mantenir la dist√†ncia social al transport p√ļblic i deixar sempre alliberada la filera immediatament posterior a la del conductor. Correspondr√† a les autonomies elaborar protocols en zones d’aglomeraci√≥ per evitar grans concentracions.

2
Podré trobar-me amb amics a casa?

S√≠, per√≤ encara no. Estar√† perm√®s celebrar reunions de fins a 10 persones amb familiars i amics a cases particulars i tamb√© a l’aire lliure, per√≤ a partir de fase 1 del desconfinament, que comen√ßar√† com a m√≠nim dues setmanes despr√©s de la fase 0.Per tant, no ser√† fins a mitjans de maig. En aquestes trobades, aix√≤ s√≠, els participants hauran de mantenir una dist√†ncia de 2 metres. Si no √©s possible, caldr√† fer servir mascaretes.

3
Podré tornar al bar o al restaurant?

S√≠ i no. Restaurants i cafeteries podran obrir, per√≤ nom√©s perqu√® els clients hi recullin les comandes, que s’hauran de fer pr√®viament per tel√®fon o internet. S’establir√† un sistema preferent de repartiment per a les persones grans o amb depend√®ncies, i cada treballador nom√©s pot atendre un client al mateix temps. Durant tot el confinament, els restaurants han pogut tenir obert per despatxar menjar a domicili, per√≤ nom√©s els repartidors hi podien anar a recollir-lo. Les terrasses obriran m√©s endavant, en la fase 1 del desconfinament, amb un 50% de capacitat. En aquell moment, els clients no podran accedir als lavabos si no √©s extrema necessitat.

4
Com he d’agafar el cotxe?

Hi ha restriccions. En vehicles privats de fins a 9 places, es podran fer servir totes en cas que els viatgers visquin al mateix domicili. Si no √©s el cas, nom√©s es poden utilitzar una part dels seients, en concret com a molt dos per fila i amb l’√ļs de mascaretes.

5
Quins comerços tornaran a obrir?

Els que donin un servei als ciutadans.S√°nchez n’ha citat, concretament, llibreries, ferreteries, perruqueries i establiments de reparaci√≥ de roba i cal√ßat. No poden superar els 400 metres quadrats de superf√≠cie.

6
Obriran amb alguna limitació?

I tant. Nom√©s atendran amb cita pr√®via, i nom√©s a un √ļnic client per cada treballador. Com en el cas de restaurants i cafeteries, s’establiran horaris d’atenci√≥ preferent a majors de 65 anys. En aquest cas, coincidiran amb els seus horaris de passeig: de 10 a 12 del migdia i de 19 a 20 hores. En cas que el servei professional impliqui contacte amb el client, caldr√† utilitzar mascareta i guants. Tamb√© hauran de complir estrictes mesures higi√®niques: netejar dues vegades al dia -una d’elles, com a m√≠nim, al final de la jornada-, no permetre acc√©s dels clients al lavabo -si no √©s una necessitat estricta- i tenir papereres espec√≠fiques per residus. En cas que hi hagi emprovadors, com en el cas dels tallers de roba, cal higienitzar-los cada vegada que es facin servir. Els uniformes del personal s’han de rentar cada dia.

7
Puc fer reformes a casa?

S√≠, per√≤ amb limitacions. Nom√©s es poden fer en pisos buits -en cap cas habitats- i preservant les zones comunes de l’edifici per tal que no hi coincideixin treballadors i ve√Įns. En cas d’obres a locals, nom√©s es poden fer si estan buits.

8
Hauré de deixar de teletreballar i anar-hi físicament?

La consigna del govern espanyol és que el teletreball es mantingui durant dos mesos més. Per tant, durant tota la fase de desescalada la prioritat és seguir mantenint limitats els desplaçaments. Tot i això, la decisió final dependrà de cada empresa.

9
I si busco documentació?

Els arxius p√ļblics tamb√© obriran a partir de dilluns, i hi podran acudir els ciutadans, amb independ√®ncia que la documentaci√≥ pugui ser requerida tamb√© per internet.

10
Soc esportista professional. Com m’afecta?

A partir de dilluns, els esportistes professionals -considerats “d’inter√®s nacional”- podran tornar als entrenaments sense l√≠mit de temps i acompanyats d’un entrenador. Aquests, per√≤, hauran de ser individuals, i dins de la mateixa prov√≠ncia. Els esportistes paral√≠mpics, segons ha detallat S√°nchez, podran anar acompanyats. Pel que fa als esportistes federats no professionals, no es podran moure del municipi i s’hauran d’adaptar a les franges hor√†ries. Tampoc podran estar acompanyats del seu entrenador. Pel que fa als equips que participen en lligues professionals, es poden exercitar a les instal¬∑lacions dels clubs de forma individual.

11
I si visc a Formentera?

S√°nchez ha recordat que els habitants de quatre illes de l’Estat, Formentera i les illes can√†ries del Hierro, la Graciosa i la Gomera, passaran dilluns directament a la “fase 1” del desconfinament, anticipant el que ocorrer√† a altres indrets 15 dies despr√©s si tot va b√©. Aquests podran mantenir contacte social en grups redu√Įts, i les persones que visquin juntes podran circular al mateix vehicle privat. Tamb√© s’obriran terrasses de bars i restaurants i equipaments culturals amb les limitacions d’aformanet pertinents, que en el cas de les terrasses es restringeixen aun 30% de les taules.

12
Podré seguir sortint a passejar i a fer esport?

Sí. Amb les mateixes limitacions i en les mateixes franges horàries en què ja està permès des de dissabte.

13
El desconfinament es farà per províncies?

S√≠, per√≤ ara les autonomies podran proposar una unitat territorial diferent. T√®cnicament, les comunitats estaran facultades per reclamar a l’Estat una organitzaci√≥ diferent -les regions sanit√†ries, com vol la Generalitat-, i la decisi√≥ es prendr√† “conjuntament”. Ara b√©, la compet√®ncia es mant√© en mans del govern espanyol, almenys mentre continu√Į vigent l’estat d’alarma.

14
Continuar√† vigent l’estat d’alarma?

Aix√≤ √©s el que vol S√°nchez, per√≤ no t√© els suports garantits. El president del govern espanyol demanar√† una nova pr√≤rroga d’aquesta mesura excepcional, i avisa l’oposici√≥ que no hi ha cap “pla B”. Fins ara un gruix suficient de partits ha avalat l’estat d’alarma, per√≤ aquesta vegada el PP no hi est√† del tot diposat, com tampoc ho estan ERC i el PNB, socis b√†sics del PSOE i Unides Podem.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (3-5-2020)

249 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: