QUÈ PUC FER A PARTIR D’AQUEST DILLUNS? TOTS ELS DETALLS DEL DESCONFINAMENT

Puc anar al bar a partir de dilluns? Com funcionarà el comerç? Tots els detalls del desconfinament
Consulta aquí tots els dubtes sobre la desescalada gradual planificada pel govern espanyol, que arrenca la setmana entrant i serà vigent durant almenys quinze dies
( CARLES BELLSOLÀ I ORIOL MARCH )Compte enrere. Aquest dilluns comença el que el govern espanyol ha batejat com a “fase zero” del desconfinament pel coronavirus. L’executiu de Pedro Sánchez ja havia avançat algunes mesures de la desescalada, i aquest dissabte n’ha explicat d’altres, com ara que serà obligatori l’ús de mascareta al transport públic. El contingut íntegre de les iniciatives apareixerà públicat aquest diumenge al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), i aquests són tots els detalls que se’n coneixen. Consulta’ls tot seguit.

1
He de portar mascareta al transport públic?

Sí. Així ho ha anunciat aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que també ha assegurat que facilitarà aquests elements de protecció a la població, en nombre de 13,5 milions d’unitats. En concret, ha explicat que se’n repartiran 6 milions als principals nuclis urbans, 7 milions a les associacions municipalistes, i 1,5 milions a Càritas i a Creu Roja. L’executiu, a banda, reclama mantenir la distància social al transport públic i deixar sempre alliberada la filera immediatament posterior a la del conductor. Correspondrà a les autonomies elaborar protocols en zones d’aglomeració per evitar grans concentracions.

2
Podré trobar-me amb amics a casa?

Sí, però encara no. Estarà permès celebrar reunions de fins a 10 persones amb familiars i amics a cases particulars i també a l’aire lliure, però a partir de fase 1 del desconfinament, que començarà com a mínim dues setmanes després de la fase 0.Per tant, no serà fins a mitjans de maig. En aquestes trobades, això sí, els participants hauran de mantenir una distància de 2 metres. Si no és possible, caldrà fer servir mascaretes.

3
Podré tornar al bar o al restaurant?

Sí i no. Restaurants i cafeteries podran obrir, però només perquè els clients hi recullin les comandes, que s’hauran de fer prèviament per telèfon o internet. S’establirà un sistema preferent de repartiment per a les persones grans o amb dependències, i cada treballador només pot atendre un client al mateix temps. Durant tot el confinament, els restaurants han pogut tenir obert per despatxar menjar a domicili, però només els repartidors hi podien anar a recollir-lo. Les terrasses obriran més endavant, en la fase 1 del desconfinament, amb un 50% de capacitat. En aquell moment, els clients no podran accedir als lavabos si no és extrema necessitat.

4
Com he d’agafar el cotxe?

Hi ha restriccions. En vehicles privats de fins a 9 places, es podran fer servir totes en cas que els viatgers visquin al mateix domicili. Si no és el cas, només es poden utilitzar una part dels seients, en concret com a molt dos per fila i amb l’ús de mascaretes.

5
Quins comerços tornaran a obrir?

Els que donin un servei als ciutadans.Sánchez n’ha citat, concretament, llibreries, ferreteries, perruqueries i establiments de reparació de roba i calçat. No poden superar els 400 metres quadrats de superfície.

6
Obriran amb alguna limitació?

I tant. Només atendran amb cita prèvia, i només a un únic client per cada treballador. Com en el cas de restaurants i cafeteries, s’establiran horaris d’atenció preferent a majors de 65 anys. En aquest cas, coincidiran amb els seus horaris de passeig: de 10 a 12 del migdia i de 19 a 20 hores. En cas que el servei professional impliqui contacte amb el client, caldrà utilitzar mascareta i guants. També hauran de complir estrictes mesures higièniques: netejar dues vegades al dia -una d’elles, com a mínim, al final de la jornada-, no permetre accés dels clients al lavabo -si no és una necessitat estricta- i tenir papereres específiques per residus. En cas que hi hagi emprovadors, com en el cas dels tallers de roba, cal higienitzar-los cada vegada que es facin servir. Els uniformes del personal s’han de rentar cada dia.

7
Puc fer reformes a casa?

Sí, però amb limitacions. Només es poden fer en pisos buits -en cap cas habitats- i preservant les zones comunes de l’edifici per tal que no hi coincideixin treballadors i veïns. En cas d’obres a locals, només es poden fer si estan buits.

8
Hauré de deixar de teletreballar i anar-hi físicament?

La consigna del govern espanyol és que el teletreball es mantingui durant dos mesos més. Per tant, durant tota la fase de desescalada la prioritat és seguir mantenint limitats els desplaçaments. Tot i això, la decisió final dependrà de cada empresa.

9
I si busco documentació?

Els arxius públics també obriran a partir de dilluns, i hi podran acudir els ciutadans, amb independència que la documentació pugui ser requerida també per internet.

10
Soc esportista professional. Com m’afecta?

A partir de dilluns, els esportistes professionals -considerats “d’interès nacional”- podran tornar als entrenaments sense límit de temps i acompanyats d’un entrenador. Aquests, però, hauran de ser individuals, i dins de la mateixa província. Els esportistes paralímpics, segons ha detallat Sánchez, podran anar acompanyats. Pel que fa als esportistes federats no professionals, no es podran moure del municipi i s’hauran d’adaptar a les franges horàries. Tampoc podran estar acompanyats del seu entrenador. Pel que fa als equips que participen en lligues professionals, es poden exercitar a les instal·lacions dels clubs de forma individual.

11
I si visc a Formentera?

Sánchez ha recordat que els habitants de quatre illes de l’Estat, Formentera i les illes canàries del Hierro, la Graciosa i la Gomera, passaran dilluns directament a la “fase 1” del desconfinament, anticipant el que ocorrerà a altres indrets 15 dies després si tot va bé. Aquests podran mantenir contacte social en grups reduïts, i les persones que visquin juntes podran circular al mateix vehicle privat. També s’obriran terrasses de bars i restaurants i equipaments culturals amb les limitacions d’aformanet pertinents, que en el cas de les terrasses es restringeixen aun 30% de les taules.

12
Podré seguir sortint a passejar i a fer esport?

Sí. Amb les mateixes limitacions i en les mateixes franges horàries en què ja està permès des de dissabte.

13
El desconfinament es farà per províncies?

Sí, però ara les autonomies podran proposar una unitat territorial diferent. Tècnicament, les comunitats estaran facultades per reclamar a l’Estat una organització diferent -les regions sanitàries, com vol la Generalitat-, i la decisió es prendrà “conjuntament”. Ara bé, la competència es manté en mans del govern espanyol, almenys mentre continuï vigent l’estat d’alarma.

14
Continuarà vigent l’estat d’alarma?

Això és el que vol Sánchez, però no té els suports garantits. El president del govern espanyol demanarà una nova pròrroga d’aquesta mesura excepcional, i avisa l’oposició que no hi ha cap “pla B”. Fins ara un gruix suficient de partits ha avalat l’estat d’alarma, però aquesta vegada el PP no hi està del tot diposat, com tampoc ho estan ERC i el PNB, socis bàsics del PSOE i Unides Podem.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (3-5-2020)

296 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: