QUÈ SÓN ELS “PRECURSOS D’EXPLOSIUS” TROBATS ALS DETINGUTS?

Què son els «precursors d’explosius» que s’han trobat als independentistes detinguts?
Productes químics d’ús comú, com l’aigua oxigenada o diversos fertilitzants agrícoles, entren en aquesta categoria
( CARLES BELLSOLÀ )

Peròxid d’hidrògen -més conegut com aigua oxigenada-, acetona o àcid sulfúric són alguns dels productes que s’engloben dins de la família dels anomenats “precursors d’explosius”. Malgrat que aquests productes sovint tenen un ús de caire domèstic -es poden trobar en molts domicilis- i s’usin en el dia a dia de les feines de neteja, la medicina o la cosmètica, són substàncies considerades de risc, sobretot pel seu abast explosiu en mescles concretes.

Aquests productes són els que, segons ha informat la Guàrdia Civil i ha ratificat la Fiscalia de l’Audiència Nacional, s’han localitzat en alguns dels escorcolls realitzats aquest dilluns per ordre de l’alt tribunal espanyol. Es tracta, tal i com detallen, de “materials i substàncies precursors” per a la fabricació d’explosius. Uns productes, pels quals està pendent la confirmació dels especialistes, apunten, però que han permès sostenir els indicis dels delictes de terrorismes i rebel·lió, pels quals s’ha detingut nou membres dels CDR. Però, què són els “precursors d’explosius” que sustenten les acusacions?.

La legislació espanyola, a partir de reglamentació europea transposada, considera com a “precursors d’explosius” determinats productes químics que realment poden ser emprats en la fabricació d’explosius casolans. Substàncies que sovint han estat utilitzades per grups terroristes en els darrers anys -singularment, per cèl·lules gihadistes-. Però que també són productes d’ús comú per a la neteja, la desinfecció o l’adob.

Així, entre el llistat hi ha elements com el “nitrat de magnesi hexahidratat”, un fertilitzant d’ús agrícola; el peròxid d’hidrogen, que diluït en aigua és el que es coneix com a aigua oxigenada, o el nitrat de sodi, que també es pot fer servir com a fertilitzant. També està considerat un “precursor d’explosius” el polsim d’alumini, que s’usa habitualment en espectacles pirotècnics i també és present en alguns productes de neteja, i el de magnesi, que s’utilitza com a material refractari en forns per a la producció de ferro i acer,

Tots aquests productes, especificats en la legislativa europea i espanyola, tenen la seva venda restringida a partir de determinades concentracions, fins i tot entre particulars. Això significa que els ciutadans que en vulguin comprar han d’omplir un qüestionari específic que proporciona el Ministeri de l’Interior. En aquest es demanen les dades personals de la persona que sol·licita els productes, així com informació sobre el local on s’utilitzaran o s’emmagatzemaran, el seu ús final i la quantitat màxima que se’n pot acumular.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (23-9-2019)

581 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: