QUĂ VOL DIR UNA CATALUNYA CATALANA ?

“Què vol dir âCatalunya catalanaâ
(  Fèlix Rabassa i MartĂ )
PĂĄdraig AnraĂ Mac Piarais (1879-1916) fou un dels mĂ xims dirigents de lâAlçament de Pasqua i un gran dinamitzador de la llengua i de la cultura gaèliques dâIrlanda. En una vila a la vora de DublĂn creĂ una escola on sâensenyava la llengua gaèlica âtambĂŠ anomenada irlandès- als infants. Mac Piarais estava convençut que lâĂ nima de la naciĂł irlandesa era la seva llengua, el gaèlic, aixĂ com la seva cultura pròpia. Pel que fa la cultura autòctona, aquells anys el nacionalisme irlandès va promoure la recuperaciĂł de tot de costums i tradicions que sâhavien anat perdent, aixĂ com dâesports tradicionals irlandesos, que van reviure grĂ cies al fervor culturalista dels nacionalistes.
Tanmateix, feia ben bĂŠ una centĂşria, dâençà de començaments del segle XIX, que el gaèlic havia entrat en un procĂŠs de decadència agreujat per la Gran Fam de 1845 a 1849. La llengua irlandesa es començava a perdre arreu de lâilla, sobretot a les ciutats i a principis del segle XX ja nomĂŠs la parlava un 25% de la poblaciĂł, sobretot en zones rurals. Mac Piarais afirmava que per aconseguir lâideal de la Irlanda irlandesa calia desempallegar-se de la influència âlingĂźĂstica i cultural- anglesa. I es lliurĂ a aquesta tasca de recuperaciĂł de la llengua i de la cultura autòctones, a mĂŠs de combatre amb les armes per la independència polĂtica dâIrlanda. DesprĂŠs del fracĂ s militar de lâAlçament de Pasqua ell i molts dels lĂders de la revolta van ser afusellats pels britĂ nics.
A finals del segle XIX i sobretot a les primeres dècades del segle XX Catalunya vivia un procĂŠs històric semblant a lâirlandès, tot i les moltes diferències que hi havia entre tots dos paĂŻsos. Catalunya i Irlanda havien covat un nacionalisme autòcton que maldava per anar separant cadascuna de les dues nacions sense estat de la metròpoli que les ocupava i tots dos nacionalismes tenien unes arrels, uns fonaments basats principalment en la defensa de la llengua i de la cultura autòctones. La cerca de la independència polĂtica i econòmica tambĂŠ era un motiu de pes per a tots dos moviments, però allò que arrossegava el poble vers el nacionalisme eren arguments dâarrel lingĂźĂstica, cultural, històrica, a diferència de lâindependentisme catalĂ Â mainstream dâavui dia, basat en lemes buits i despersonalitzats com âfer RepĂşblicaâ o ânou paĂsâ. Eren arguments basats en el sentiment de ser pobles diferenciats.
El nacionalisme catalĂ Â tambĂŠ es va servir dâun eslògan calcat al de Irlanda irlandesa âtot i que el catalĂ potser no va fer tanta fortuna com lâirlandès-: el de Catalunya catalana. Quan hom afirmava que volia una Catalunya catalana volia dir que la Catalunya desitjada era una Catalunya on la llengua de lâocupant estranger, la castellana, no fos imposada com fins aleshores, una Catalunya on el catalĂ tornĂŠs a ocupar el lloc que li pertocava com a llengua pròpia del paĂs. El nacionalisme catalĂ defensava que Catalunya sâhavia de descastellanitzar i recatalanitzar. Entitats culturalistes catalanes com lâAssociaciĂł Protectora de lâEnsenyança Catalana, Palestra o la FederaciĂł Nacional dâEstudiants de Catalunya feien campanyes arreu del paĂs per catalanitzar els diversos Ă mbits de la societat que havien estat castellanitzats pel poder espanyol. Associacions catalanistes obreres tambĂŠ volien aquesta Catalunya catalana. La Revista de lâAteneu Obrer del Districte II de Barcelona, lâoctubre de 1913, en referència al dramaturg catalĂ Josep Burgas, autor dâobres de teatre en catalĂ de temĂ tica nacionalista, deia que era un home que âamb el seu constant treball labora lâassoliment dâaquella Catalunya esplèndida, dâaquella Catalunya⌠Catalana, queâs com nosaltres la volemâ (Joan-Carles Ferrer i Pont, Nosaltres sols: la revolta irlandesa a Catalunya, Publicacions de lâAbadia de Montserrat, 2007). Catalunya catalana era lâeslògan que reivindicava la recatalanitzaciĂł cultural de Catalunya.
Anys mĂŠs tard, en plena guerra de 1936-1939, Antoni Rovira i Virgili, en el seu article âLa força de Catalunyaâ, publicat el 31 dâagost de de 1937 a La Humanitat deia que âCatalunya, per a ĂŠsser forta, ha dâĂŠsser nacionalment catalana. Els catalans desnacionalitzats no sĂłn forts per al bĂŠ llur ni per al bĂŠ de ningĂş. Tot allò que estimuli el sentiment patriòtic dels catalans [âŚ] augmenta el coratge, lâentusiasme i el rendiment del nostre pobleâ. I mĂŠs endavant afegia: âDe Catalunya forta nomĂŠs nâhi pot haver una: la Catalunya catalana, la Catalunya nacional, la Catalunya que no abdica ni es disfressa, que no sâhumilia ni es deixa humiliarâ.
MĂŠs endavant encara, a les acaballes del franquisme, lâany 1974, Manuel de Pedrolo, en el seu llibre Si em pregunten responc, tot referint-se als mestres, deia que âsĂłn responsables de la formaciĂł dels nostres infants i de llur ensenyança depèn en bona part que demĂ es pugui continuar parlant dâuna Catalunya catalanaâ (pĂ g. 123).
Avui, en aquesta Catalunya de lâextrema correcciĂł polĂtica, de la pell fina i de la polĂtica de vol gallinaci, reivindicar una Catalunya catalana, una Catalunya com la que volien vells lluitadors catalanistes de principis del segle XX i nacionalistes antifranquistes com Antoni Rovira i Virgili i Manuel de Pedrolo, gens sospitosos de ser feixistes o racistes, Ês a dir, una Catalunya on la llengua i la cultura catalanes siguin predominants, per segons qui ĂŠs una mostra de xenofòbia o fins i tot de racisme. La Catalunya processista, la del lliri a la mĂ , la de lâeixamplament de base a canvi de renĂşncies, sembla que es senti incòmoda quan apareixen independentistes que defensen sense complexos la llengua i la cultura catalanes o la oficialitat Ăşnica de la llengua catalana en una futura Catalunya independent. Per a aquesta Catalunya de no voler ofendre ningĂş defensar allò que defensaven els nacionalistes catalans del passat segle XX, la catalanitzaciĂł de Catalunya, es veu que deu ser xenofòbia.
Un independentisme que no reivindica la llengua, la cultura i la naciĂł catalanes, que no vol prendre mesures legislatives i executives a favor del catalĂ , que no vol reivindicar la oficialitat Ăşnica del catalĂ com a sola manera dâevitar la desapariciĂł de la nostra llengua, un independentisme que no malda per recatalanitzar Catalunya, un independentisme que renega del nacionalisme catalĂ , ĂŠs un independentisme sense Ă nima, un independentisme amb els peus de fang, destinat a fracassar i destinat a contribuir a lâextinciĂł de la nostra llengua. Ăs aquest lâindependentisme que volem?