QUEIXES PER LES FORMES D’ACATAMENT DELS DIPUTATS INDEPENDENTISTES

Novament l’acatament de la ConstituciĂł espanyola ha estat un dels moments mĂ©s polĂšmics de la constituciĂł del CongrĂ©s dels Diputats. Pablo Casado ja havia advertit Meritxell Batet que no permetĂ©s determinades fĂłrmules de promesa o jurament, com la dels independentistes, que han fet referĂšncies als presos polĂ­tics i la RepĂșblica. Les protestes i murmuris s’han anat repetint durant el temps que ha durat. El xou ha començat fins i tot abans que comencessin els acataments. La dreta ha sortit en tromba en acabar quan ha acabat i ha amenaçat amb els tribunals.

Els diputats d’Esquerra Republicana han fet servir la fĂłrmula “per la llibertat de les preses politiques i fins la constituciĂł de la RepĂșblica Catalana, per imperatiu legal”. Els de JxCat han promĂšs, tambĂ© per imperatiu legal, “amb lleialtat al mandat democrĂ tic de l’1 d’octubre i al poble catalĂ  per la llibertat dels presos i exiliats”. Els de la CUP “amb lleialtat primera i Ășltima a la sobirania del poble catalĂ  i per imperatiu legal”. Els de Bildu han fet referĂšncia a la “Republica Basca”, a una “Navarra sobirana” i a una “Euskal Herria lliure”.

Ja abans de començar tot, la portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, ha interromput la presidenta Meritxell Batet per a recordar-li “l’espectacle humiliant” del maig i ha denunciat que no tenia intenció de fer res. “Li prego que es llegeixi la resolució d’aquesta presidùncia del 1989 i la sentùncia del TC del 1990”, li ha exigit. Li ha recordat que “no poden acompanyar-la clàusules que buidin, limiten o condicionin el seu contingut”.

PerĂČ Batet li ha dit que “es pot quedar tranquil·la” sobre aixĂČ. “No farĂ© una aplicaciĂł arbitrĂ ria, sinĂł jurĂ­dica”, ha assegurat la presidenta de la cambra. En aquest sentit, ha subratllat que aplicaria “tota la normativa vigent”, “en tota la seva interpretació”, per a “garantir els drets fonamentals”. Li ha recordat tambĂ© la resoluciĂł recent de la Junta Electoral Central sobre la interpretaciĂł Ă mplia.

Als dos minuts, Meritxell Batet ja s’ha vist obligada a avisar, davant les queixes d’alguns diputats, que no interrompria el procediment, i que les protestes serien escoltades al final de l’acte d’acatament de la Constitució.

I aixĂ­ s’ha produĂŻt. En acabar, la dreta ha sortit en tromba. Pablo Casado ha denunciat el que considera “un espectacle que ataca l’ordre constitucional” i ha anunciat que presentaran un recurs d’empara al Tribunal Constitucional. Santiago Abascal ha dit que els diputats independentistes i nacionalistes han assolit “il·legalment” la condiciĂł de diputats i ha anunciat “accions legals” i anar als tribunals per dirimir responsabilitats. InĂ©s Arrimadas ha criticat que “s’ha dit que Espanya Ă©s una dictadura i que hi ha presos polĂ­tics.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3-12-2019)

220 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: