QUI HI HA DARRERE LA SENTÈNCIA DE CANET CONTRA LA IMMERSIÓ ?

“Qui hi ha darrere la sentència de Canet contra la immersió?”

L’Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya és l’organització que ha donat cobertura legal a la família de Canet de Mar que ha exigit un 25% de l’ensenyament en castellà. L’exdiputat de Ciutadans i fundador de Societat Civil Catalana José Domingo ha actuat com a portaveu d’aquesta assemblea a TV3, on també s’ha definit com a «assessor» de la família.

( ÀLEIX MILIÁN )
L’Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya (AEBC) és l’associació que ha impulsat i donat cobertura legal a la família de Canet de Mar per tal d’interposar un recurs demanant mesures cautelars a l’Escola Turó del Drac per tal de fer el 25% de les classes en castellà. El seu impulsor, que ara apareix com a vocal de l’associació, és José Domingo, un veterà militant dels moviments contra la immersió lingüística, fundador de Societat Civil Catalana i exdiputat de Ciutadans.

L’AEBC es va constituir el 2014 i va fer una de les seves primeres presentacions en societat a Sant Cugat, el 2015, on ja hi havia membres de Societat Civil Catalana, com explicava Miquel Margalef en aquesta crònica d’El Cugatenc.

Només un any abans, José Domingo també havia estat fundador de Societat Civil Catalana, un grup on havien estat presents, des de la fundació, grups d’ultradreta com Somatemps, com explica Jordi Borràs a Desmuntant Societat Civil Catalana (Saldonar, 2016). Un dels fundadors de Somatemps, José Alsina Calvés, ho ha reconegut en alguna ocasió: en el seu bloc, per exemple, Alsina escrivia «La decisió de crear SCC es pren en una reunió de Somatemps, a la qual també assisteix Pepe Domingo, exdiputat de Ciutadans. La proposta surt de José Ramon Bosch». José Alsina havia començat la seva meteòrica carrera al Partido Nacional Socialista Español, que no ocultava la seva ideologia nazi.

A la fundació de Societat Civil Catalana, també hi va ser el president de la ultradretana Somatemps, Javier Barraycoa, que abans havia estat secretari de Comunión Tradicionalista Carlista a Catalunya. El mateix Barraycoa ho reivindicava al seu bloc en un article. En el mateix text, ja explica que José Domingo és l’impulsor de les Associacions per una Escola Bilingüe: «Por aquel entonces apareció un luchador de renombre contra el nacionalismo, Pepe Domingo. No puedo precisar si las reuniones se hacían en nombre de Somatemps o SCC. Pero sí recuerdo perfectament que me dijo literalment: ‘Estaba a punto de dejarlo todo -el (sic) estaba intentando en ese momento implantar sus famosas AEBs (asociaciones para la defensa del bilingüismo)- pero al ver esto, me habéis vuelto a animar’. Y se sumó al carro».

Fa un parell de dies (9 de desembre) José Domingo es presentava, al programa de TV3 ‘Tot es mou’, com un simple “assessor” de la família de Canet de Mar que havia demanat l’aplicació del 25% de castellà a l’aula de P-5 (Minut 21,30 del programa). Quan dos pares de famílies de l’Escola Turó del Drac van acusar la família de polititzar les aules, José Domingo (exdiputat de Ciutadans i fundador de Societat Civil Catalana) els respon que els únics polítics que han anat a l’escola són el president de la Generalitat, l’alcaldessa de Canet i el conseller d’Ensenyament. Ell és societat civil.

José Domingo va ser un dels tres primers diputats de Ciutadans al Parlament de Catalunya, amb Albert Rivera i Francisco Robles, el 2006. En els annals del partit taronja, José Domingo passarà a la història com l’home que tenia atemorit Rivera des del començament. O si més no, així ho explica Iñaki Ellakuría a Alternativa naranja, la història de Ciutadans contada per aquest antic periodista de La Vanguardia: «Creix la desconfiança entre els tres diputats i Rivera s’allunya de Domingo, de qui sospita que li vol fer el llit per robar-li la presidència de C’s, tal com li assegura una i altra vegada Robles al jove president de la formació. Aquest [Rivera], segons recorda un antic dirigent, viu «acollonit» amb el que passa darrere seu, raó per la qual comença a plantejar-se la necessitat de formar un equip d’acòlits». El responsable dels malsons de Rivera, José Domingo, va acabar deixant el partit taronja.

Des de la fundació de Societat Civil Catalana, José Domingo ha coincidit diverses vegades en publicacions i actes freqüentats pels esmentats activistes ultradretans que hi van ser en les primeres etapes de SCC, però sempre se n’ha distanciat expressament (com en aquesta resposta a Jordi Borràs). És el cas de la presentació del llibre Cataluña. La historia, on participava activament Javier Barraycoa. Més difícil és dissimular el seu nom entre els autors d’El libro negro del nacionalismo, on tornen a coincidir, com autors, Domingo i Barraycoa.
Informa:ELTEMPS.CAT N(12-XII-2021)

188 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: