QUI S’HAURÀ DE QUEDAR A CASA QUAN S’AIXEQUI EL CONFINAMENT ?

“Qui s’haurà de quedar a casa quan s’aixequi dilluns el confinament total? ”
Sánchez rebutja per ara prorrogar que només puguin anar a la feina els treballadors essencials

Fregant la mitjanit del diumenge 29 de març el govern espanyol va penjar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el reial decret llei 10/2020, amb què Pedro Sánchez regulava l’enduriment del confinament que havia anunciat aquell cap de setmana. Aquelles mesures –que restringien només als treballadors essencials la possibilitat d’anar a la feina i establien un permís retribuït per als que no podien seguir treballant– s’allargaven fins a aquest dijous dia 9 d’abril, just el dia en què, curiosament, el decret s’està debatent al Congrés per ser convalidat. Malgrat la demanda d’actors com el president de la Generalitat, Quim Torra, de mantenir el confinament total, el mateix Sánchez ha recordat que els efectes del decret caduquen a partir de diumenge –quan s’acaba la Setmana Santa a la major part de l’Estat–, de manera que, si no hi ha canvis, dilluns ja no només seran els treballadors essencials els que podran anar a treballar.

A l’espera de si durant el cap de setmana el govern espanyol acota quins treballadors poden sortir de casa i quins no –no és descartable que els treballadors passin un altre cap de setmana pendents del BOE–, la situació a partir de dilluns serà la següent: el reial decret llei 10/2020, que regula els treballadors essencials, decaurà i la referència tornarà a ser el reial decret 463/2020, pel qual es declarava l’estat d’alarma. Aquest decret, recordem-ho, establia en el seu article 10 i en un annex una llista de tots els equipaments i activitats l’obertura al públic dels quals quedava suspesa amb l’estat d’alarma. Aquesta seria la llista que fixaria, doncs, quins negocis hauran de seguir tancats a partir de dilluns.

Petits comerços que no siguin de primera necessitat
Tots excepte establiments d’alimentació, farmàcies, centres veterinaris, higiene, premsa i papereria, benzineres, estancs, equips tecnològics, telefonia i correspondència, tintoreries i perruqueries a domicili.

Escoles i Universitats

Van ser els primers col·lectius afectats pel confinament i seguiran tancats les properes setmanes. El debat sobre com acabar el curs és ben viu.

Restauració i bars
Només es poden prestar serveis d’entrega a domicili.

Equipaments culturals i d’oci
L’afectació va des de cinemes fins a teatres, biblioteques, arxius, etc.

Equipaments esportius
D’estadis de futbol i pavellons esportius a gimnasos, pistes poliesportives, etc.

Activitats recreatives i discoteques
Sales de ball, discoteques, etc.

Cases de joc i apostes
Des de casinos fins a cases d’apostes, bingos i sales recreatives,

Parcs d’atraccions, fires i zoològics
Des de parcs d’atraccions fins a parcs aquàtics, fires, zoològics, fires i parcs recreatius per a nens.

Bars de copes i amb actuacions musicals en directe

Hotels i allotjaments turístics*
En aquest cas el decret que regula l’estat d’alarma no hi feia referència, però fent us de les seves capacitats el ministeri de Sanitat va decretar el 20 de març el tancament al públic de tots els hotels i allotjaments de curta durada. Alguns s’estan fent servir ara per allotjar pacients de covid-19, ajudant així a treure pressió als hospitals.
Informa:VILAWEB.CAT (10-4-2020)

141 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: