QUI S’HAURÀ DE QUEDAR A CASA QUAN S’AIXEQUI EL CONFINAMENT ?

“Qui s’haurĂ  de quedar a casa quan s’aixequi dilluns el confinament total? ”
SĂĄnchez rebutja per ara prorrogar que nomĂŠs puguin anar a la feina els treballadors essencials

Fregant la mitjanit del diumenge 29 de març el govern espanyol va penjar al ButlletĂ­ Oficial de l’Estat (BOE) el reial decret llei 10/2020, amb què Pedro SĂĄnchez regulava l’enduriment del confinament que havia anunciat aquell cap de setmana. Aquelles mesures –que restringien nomĂŠs als treballadors essencials la possibilitat d’anar a la feina i establien un permĂ­s retribuĂŻt per als que no podien seguir treballant– s’allargaven fins a aquest dijous dia 9 d’abril, just el dia en què, curiosament, el decret s’estĂ  debatent al CongrĂŠs per ser convalidat. Malgrat la demanda d’actors com el president de la Generalitat, Quim Torra, de mantenir el confinament total, el mateix SĂĄnchez ha recordat que els efectes del decret caduquen a partir de diumenge –quan s’acaba la Setmana Santa a la major part de l’Estat–, de manera que, si no hi ha canvis, dilluns ja no nomĂŠs seran els treballadors essencials els que podran anar a treballar.

A l’espera de si durant el cap de setmana el govern espanyol acota quins treballadors poden sortir de casa i quins no –no ĂŠs descartable que els treballadors passin un altre cap de setmana pendents del BOE–, la situaciĂł a partir de dilluns serĂ  la segĂźent: el reial decret llei 10/2020, que regula els treballadors essencials, decaurĂ  i la referència tornarĂ  a ser el reial decret 463/2020, pel qual es declarava l’estat d’alarma. Aquest decret, recordem-ho, establia en el seu article 10 i en un annex una llista de tots els equipaments i activitats l’obertura al pĂşblic dels quals quedava suspesa amb l’estat d’alarma. Aquesta seria la llista que fixaria, doncs, quins negocis hauran de seguir tancats a partir de dilluns.

Petits comerços que no siguin de primera necessitat
Tots excepte establiments d’alimentaciĂł, farmĂ cies, centres veterinaris, higiene, premsa i papereria, benzineres, estancs, equips tecnològics, telefonia i correspondència, tintoreries i perruqueries a domicili.

Escoles i Universitats

Van ser els primers col¡lectius afectats pel confinament i seguiran tancats les properes setmanes. El debat sobre com acabar el curs Ês ben viu.

RestauraciĂł i bars
NomĂŠs es poden prestar serveis d’entrega a domicili.

Equipaments culturals i d’oci
L’afectaciĂł va des de cinemes fins a teatres, biblioteques, arxius, etc.

Equipaments esportius
D’estadis de futbol i pavellons esportius a gimnasos, pistes poliesportives, etc.

Activitats recreatives i discoteques
Sales de ball, discoteques, etc.

Cases de joc i apostes
Des de casinos fins a cases d’apostes, bingos i sales recreatives,

Parcs d’atraccions, fires i zoològics
Des de parcs d’atraccions fins a parcs aquĂ tics, fires, zoològics, fires i parcs recreatius per a nens.

Bars de copes i amb actuacions musicals en directe

Hotels i allotjaments turĂ­stics*
En aquest cas el decret que regula l’estat d’alarma no hi feia referència, però fent us de les seves capacitats el ministeri de Sanitat va decretar el 20 de març el tancament al pĂşblic de tots els hotels i allotjaments de curta durada. Alguns s’estan fent servir ara per allotjar pacients de covid-19, ajudant aixĂ­ a treure pressiĂł als hospitals.
Informa:VILAWEB.CAT (10-4-2020)

220 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: