QUI S√ďN ELS CANDIDATS A DIRIGIR L’ANC ?

“Qui s√≥n els candidats a dirigir l’ANC?
Repassem el perfil de les persones que aspiren a formar part del Secretariat Nacional de l’Assamblea Nacional Catalana i els passos que hauran de seguir per arribar-hi.
( XAVIER PUIG )

Aquest divendres es feien p√ļbliques les candidatures definitives al Secretariat Nacional de l’ANC. Els socis de l’entitat votaran la seva renovaci√≥ entre el 10 i el 13 de juny. Els escollits seran els responsables de decidir si Elisenda Paluzie segueix o no com a presidenta. Tot i que la hist√≤ria recent de l’organitzaci√≥ independentista ha demostrat que tot pot canviar de forma inversemblant fins al darrer moment, sembla que l’actual presidenta no hauria de tenir massa problemes per repetir al c√†rrec.

Com a m√≠nim aix√≤ √©s el que es pot concloure de l’an√†lisi dels 21 candidats que aspiren a formar part del Secretariat Nacional per part del bloc nacional. Cal recordar que tamb√© es voten candidats pel bloc jove, pel sectorial i per cadascuna de les territorials. Normalment, per√≤, s√≥n els candidats a la primera categoria els que aspiren a dirigir l’entitat sobiranista.

D’entre tots ells, en sortiran 77 secretaris nacionals, dels quals 57 s√≥n de representaci√≥ territorial, 13 de representaci√≥ nacional, 5 de representaci√≥ sectorial i dos de representaci√≥ de joves. A les urnes, els socis de l’entitat sobiranista podran votar un nombre de candidats corresponents a dos ter√ßos del total de persones que poden ser elegits per cada bloc, tenint en compte que cada territorial vota entre els candidats de la seva zona. En el cas del nacional, vuit dels tretze totals.

El nom que m√©s destaca d’entre els vint-i-un candidats al bloc √©s el d’Antonio Ba√Īos. El que fou cap de llista de la CUP al Parlament – va deixar el partit despr√©s del “no” a Mas-, segons el diari Ara, no aspiraria a ocupar cap c√†rrec org√†nic. Caldria veure qu√® passaria, per√≤, si result√©s el candidat m√©s votat. Un dels altres noms destacats i que tamb√© ha expressat la voluntat de no voler dirigir l’entitat √©s el que fou cap de premsa de Jordi S√†nchez a l’ANC, Adri√† Alsina. Alsina va ser un dels candidats en la cursa de la presid√®ncia en les anteriors eleccions al Secretariat Nacional de l’organitzaci√≥ el 2018; tamb√© va ser competidor de Jordi Graupera per encap√ßalar la llista de Prim√†ries a Barcelona en les passades eleccions municipals.

Cal destacar tamb√© la candidatura de persones ubicades a l’entorn del projecte Eines de Pa√≠s, que va dur Joan Canadell, recolzat per l’ANC, a aconseguir la presid√®ncia de la Cambra de Comer√ß de Barcelona. √Čs el cas, principalment, de David Fern√°ndez, membre de l’actual secretariat, coordinador de la campanya Fem Rep√ļblica (on hi havia Eines de Pa√≠s), vicepresident del Cercle Catal√† de Negocis i impulsor de la patronal independentista Anem per Feina. Tamb√© vinculats a la Cambra, com a membres del Comit√® Executiu, hi ha Maria Montserrat Soler Prat, actual secret√†ria i una de les coordinadores d’Eines de Pa√≠s; i l’enginyer industrial Xavier Sunyer Deu.

Aquest darrer √©s un dels signants del manifest cr√≠tic amb l’actual direcci√≥ Salvem l’ANC. Al manifest denuncien que l’entitat s’hauria convertit en “una eina caduca, sense for√ßa, cremada i totalment controlada per aquells que ara diuen que no som prou gent”. Aquesta cr√≠tica al “control partidista” ha estat interpretada per d’altres com un dard a ERC des de sectors afins als interessos de l’entorn del president a l’exili Carles Puigdemont.

Tamb√© hi ha candidats provinents de l’entorn de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona, on treballa tamb√© Elisenda Paluzie. Es tracta de Marc Puigmul√©-Sol√†, analista de dades al Departament de Vicepresid√®ncia de la Generalitat; i de Jordi Roca, cap de l’equip de management de la School of Economics de la UB.

Entre els altres candidats hi ha tamb√© els membres de l’actual secretariat Roger Heredia -n√ļmero 15 d’ERC per Tarragona a les darreres eleccions al Parlament, que ha estat al focus de la pol√®mica de l’ANC a les Terres de l’Ebre- i Albert Donaire, conegut mosso d’esquadra independentista molt actiu a les xarxes socials.

Entre alguns dels aspirants al Secretariat de l’Assemblea pel bloc nacional hi ha tamb√© persones afins als interessos de la CUP, m√©s concretament de Poble Lliure. √Čs el cas de l’exmembre del Secretariat Nacional de partit anticapitalista, Tom√†s Sayes i de l’exportaveu de l’organitzaci√≥ juvenil La Forja, Biel L√≥pez.

Tot i no ser candidats pel bloc nacional, sin√≥ per diferents territorials, tamb√© aspiren a seguir al secretariat de l’ANC l’actual secret√†ria Patr√≠cia Sierra, el responsable d’Incid√®ncia Pol√≠tica Ari√† Bay√©, l’actual responsable d’Accions Territorials Marina Morera, el responsable de la Comissi√≥ d’Estrat√®gia i Discurs Josep Fort, la responsable de Mobilitzaci√≥ Laura Camp, el responsable de Gesti√≥ Econ√≤mica Jordi Roset i l’actual responsable de Gesti√≥ Administrativa Albert Jaime.

Finalment, entre els candidats de la territorial d’Exteriors, destaca la que fou n√ļmero quatre de la llista de Junts per Catalunya a les eleccions al Parlament Europeu, Erika Casajoana, aix√≠ com Eva Pruneda, una de les quatre lobbistes registrades per l’ANC al Parlament Europeu.

Tots ells hauran d’intentar conv√®ncer els socis de l’entitat durant la campanya que comen√ßa aquest dissabte 30 de maig i acabar√† el 9 de juny. Els actes es podran seguir en obert per Youtube i es faran per territorials. Els primers, programats per aquest mateix dissabte, s√≥n el de la regi√≥ 7 -Bages, Anoia, Bergued√†, Solson√®s i Moian√®s- a les 11 del mat√≠ i el de la regi√≥ 10 -comarques nord-catalanes- a les 4 de la tarda. Dissabte tamb√© hi haur√† el de la territorial d’exteriors a les set del vespre.
Informa:ELTEMPS.CAT (30-5-2020)

233 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: