QUI SÓN ELS CANDIDATS A DIRIGIR L’ANC ?

“Qui són els candidats a dirigir l’ANC?
Repassem el perfil de les persones que aspiren a formar part del Secretariat Nacional de l’Assamblea Nacional Catalana i els passos que hauran de seguir per arribar-hi.
( XAVIER PUIG )

Aquest divendres es feien públiques les candidatures definitives al Secretariat Nacional de l’ANC. Els socis de l’entitat votaran la seva renovació entre el 10 i el 13 de juny. Els escollits seran els responsables de decidir si Elisenda Paluzie segueix o no com a presidenta. Tot i que la història recent de l’organització independentista ha demostrat que tot pot canviar de forma inversemblant fins al darrer moment, sembla que l’actual presidenta no hauria de tenir massa problemes per repetir al càrrec.

Com a mínim això és el que es pot concloure de l’anàlisi dels 21 candidats que aspiren a formar part del Secretariat Nacional per part del bloc nacional. Cal recordar que també es voten candidats pel bloc jove, pel sectorial i per cadascuna de les territorials. Normalment, però, són els candidats a la primera categoria els que aspiren a dirigir l’entitat sobiranista.

D’entre tots ells, en sortiran 77 secretaris nacionals, dels quals 57 són de representació territorial, 13 de representació nacional, 5 de representació sectorial i dos de representació de joves. A les urnes, els socis de l’entitat sobiranista podran votar un nombre de candidats corresponents a dos terços del total de persones que poden ser elegits per cada bloc, tenint en compte que cada territorial vota entre els candidats de la seva zona. En el cas del nacional, vuit dels tretze totals.

El nom que més destaca d’entre els vint-i-un candidats al bloc és el d’Antonio Baños. El que fou cap de llista de la CUP al Parlament – va deixar el partit després del “no” a Mas-, segons el diari Ara, no aspiraria a ocupar cap càrrec orgànic. Caldria veure què passaria, però, si resultés el candidat més votat. Un dels altres noms destacats i que també ha expressat la voluntat de no voler dirigir l’entitat és el que fou cap de premsa de Jordi Sànchez a l’ANC, Adrià Alsina. Alsina va ser un dels candidats en la cursa de la presidència en les anteriors eleccions al Secretariat Nacional de l’organització el 2018; també va ser competidor de Jordi Graupera per encapçalar la llista de Primàries a Barcelona en les passades eleccions municipals.

Cal destacar també la candidatura de persones ubicades a l’entorn del projecte Eines de País, que va dur Joan Canadell, recolzat per l’ANC, a aconseguir la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona. És el cas, principalment, de David Fernández, membre de l’actual secretariat, coordinador de la campanya Fem República (on hi havia Eines de País), vicepresident del Cercle Català de Negocis i impulsor de la patronal independentista Anem per Feina. També vinculats a la Cambra, com a membres del Comitè Executiu, hi ha Maria Montserrat Soler Prat, actual secretària i una de les coordinadores d’Eines de País; i l’enginyer industrial Xavier Sunyer Deu.

Aquest darrer és un dels signants del manifest crític amb l’actual direcció Salvem l’ANC. Al manifest denuncien que l’entitat s’hauria convertit en “una eina caduca, sense força, cremada i totalment controlada per aquells que ara diuen que no som prou gent”. Aquesta crítica al “control partidista” ha estat interpretada per d’altres com un dard a ERC des de sectors afins als interessos de l’entorn del president a l’exili Carles Puigdemont.

També hi ha candidats provinents de l’entorn de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona, on treballa també Elisenda Paluzie. Es tracta de Marc Puigmulé-Solà, analista de dades al Departament de Vicepresidència de la Generalitat; i de Jordi Roca, cap de l’equip de management de la School of Economics de la UB.

Entre els altres candidats hi ha també els membres de l’actual secretariat Roger Heredia -número 15 d’ERC per Tarragona a les darreres eleccions al Parlament, que ha estat al focus de la polèmica de l’ANC a les Terres de l’Ebre- i Albert Donaire, conegut mosso d’esquadra independentista molt actiu a les xarxes socials.

Entre alguns dels aspirants al Secretariat de l’Assemblea pel bloc nacional hi ha també persones afins als interessos de la CUP, més concretament de Poble Lliure. És el cas de l’exmembre del Secretariat Nacional de partit anticapitalista, Tomàs Sayes i de l’exportaveu de l’organització juvenil La Forja, Biel López.

Tot i no ser candidats pel bloc nacional, sinó per diferents territorials, també aspiren a seguir al secretariat de l’ANC l’actual secretària Patrícia Sierra, el responsable d’Incidència Política Arià Bayé, l’actual responsable d’Accions Territorials Marina Morera, el responsable de la Comissió d’Estratègia i Discurs Josep Fort, la responsable de Mobilització Laura Camp, el responsable de Gestió Econòmica Jordi Roset i l’actual responsable de Gestió Administrativa Albert Jaime.

Finalment, entre els candidats de la territorial d’Exteriors, destaca la que fou número quatre de la llista de Junts per Catalunya a les eleccions al Parlament Europeu, Erika Casajoana, així com Eva Pruneda, una de les quatre lobbistes registrades per l’ANC al Parlament Europeu.

Tots ells hauran d’intentar convèncer els socis de l’entitat durant la campanya que comença aquest dissabte 30 de maig i acabarà el 9 de juny. Els actes es podran seguir en obert per Youtube i es faran per territorials. Els primers, programats per aquest mateix dissabte, són el de la regió 7 -Bages, Anoia, Berguedà, Solsonès i Moianès- a les 11 del matí i el de la regió 10 -comarques nord-catalanes- a les 4 de la tarda. Dissabte també hi haurà el de la territorial d’exteriors a les set del vespre.
Informa:ELTEMPS.CAT (30-5-2020)

282 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: