QUI VA ESCRIURE EL WHATSAPP DEL SUPREM SOBRE LA LLIBERTAT DELS PRESOS ?

“Qui va escriure el vhatsapp del Suprem”
( PERE MART√ć )
La diada de Sant Jordi ha estat molt diferent de les dels altres anys, per√≤ ha tingut una cosa en com√ļ amb les tres anteriors: Jordi Cuixart, Jordi S√°nchez i Jordi Turull han celebrat el sant passant una altra nit a la pres√≥, com la resta de dirigents independentistes, que fa m√©s de dos anys i mig que hi s√≥n. √ímnium Cultural els ha tingut presents amb la campanya ‚ÄėSant Jordi √©s llibertat‚Äô, per√≤ ni el coronavirus, que ha esborrat sense pietat la festa del llibre dels carrers, ni els cent dies del govern m√©s progressista de la hist√≤ria d‚ÄôEspanya no han servit per a canviar aquesta situaci√≥ injusta, que s‚Äôallarga de manera implacable.

Els presoners pol√≠tics catalans podrien passar el confinament a casa si des del grup de WhatsApp de l‚Äôoficina de premsa del Tribunal Suprem espanyol no s‚Äôhagu√©s amena√ßat els membres de la junta de tractament de la pres√≥ dels Lledoners d‚Äôencausar-los per prevaricaci√≥ en cas que els deixessin anar a casa temporalment. Una amena√ßa d‚Äôestil mafi√≥s, completament irregular, que ara la just√≠cia espanyola no vol investigar. El Consell General del Poder Judicial se‚Äôn rent√† les mans el dia 6 d‚Äôabril, quan va dir que no era competent per a investigar-ho i la just√≠cia tamb√© va rebutjar la querella presentada per Oriol Junqueras pel mateix motiu. Arran d‚Äôaquest blocatge, l‚Äôassociaci√≥ Drets ha presentat un escrit davant l‚Äôoficina de premsa del Tribunal Suprem en qu√® torna a demanar per l‚Äôautor del missatge. En la petici√≥, aquesta entitat d‚Äôadvocats apunta possibles pistes, per si alg√ļ va despistat: ‚ÄėEls periodistes de l‚Äôoficina de premsa del TS; la sala de govern del TS, que en tindria compet√®ncies; o el president del TS i del CGPJ, Sr. Carlos Lesmes, per decisi√≥ pr√≤pia o a petici√≥ d‚Äôun altre magistrat, com podria ser el president de la sala penal, Sr. Manuel Marchena.‚Äô Drets tamb√© recorda que, d‚Äôacord amb la llei, el president del TS i del CGPJ √©s el m√†xim responsable de la comunicaci√≥ institucional d‚Äôaquestes institucions.

√Čs molt probable que el silenci continu√Į essent la resposta, perqu√® la just√≠cia espanyola √©s manifestament hostil a qualsevol petici√≥ relacionada amb els presos pol√≠tics. En canvi, quan conv√© √©s extremadament generosa amb activistes d‚Äôextrema dreta o amb banquers corruptes, com s‚Äôha vist amb la concessi√≥ del tercer grau a Rodrigo Rato. La junta de tractament de Soto del Real ha decidit de donar el tercer grau a l‚Äôex-vice-president del govern espanyol i ex-president de Bankia sense que el Suprem hagi enviat cap missatge de WhatsApp amena√ßant els funcionaris. Rato compleix condemna de quatre anys i mig de pres√≥ pel cas de les targetes black i resta a l‚Äôespera de saber la sent√®ncia per la sortida de Bankia a borsa. La decisi√≥ est√† pendent de la ratificaci√≥ per la Secretaria General d‚ÄôInstitucions Penitenci√†ries, dependent del ministre d‚ÄôInterior, Fernando Grande-Marlaska, que no hi posar√† traves.

Si la llibertat dels presos dep√®n d‚Äôuna decisi√≥ judicial no arribar√† mai, i si dep√®n d‚Äôun pacte pol√≠tic, com ara una amnistia, tampoc no sembla que hagi de ser immediat. La soluci√≥ m√©s raonable seria que el Departament de Just√≠cia exerc√≠s les seves compet√®ncies i decret√©s el tercer grau. √Čs probable que aquesta decisi√≥ fos impugnada al Suprem i qui hauria d‚Äôavaluar-la √©s justament Manuel Marchena, per√≤ els presos ja serien fora, perqu√® el recurs al Suprem no en paralitzaria la llibertat. El Departament de Just√≠cia ha optat per una estrat√®gia d‚Äôaplicament estricte del r√®gim penitenciari, sense prendre decisions pol√≠tiques, que fins ara havia aplegat consens. Per√≤ aquest consens es comen√ßa a trencar, tal com va explicar Jordi S√°nchez en una entrevista a VilaWeb, i creixen les veus cr√≠tiques a la gesti√≥ de la consellera Ester Capella. Ara, la consellera t√© el suport d‚ÄôOriol Junqueras i mentre el dirigent d‚ÄôERC marqui el ritme no hi haur√† canvis en la pol√≠tica penitenci√†ria catalana. Amb un whatsapp n‚Äôhi haur√† prou per a impedir una decisi√≥ d‚Äôuns funcionaris i ning√ļ no sabr√† mai qui el va escriure, per molt que es presentin querelles i den√ļncies. Fer pol√≠tica √©s prendre decisions, no pas esquivar-les.
Informa:VILAWEB.CAT (24-4-2020)

189 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: